Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st April 2012, 11:00   #1
BHPian
 
bullboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Trivandrum
Posts: 577
Thanked: 35 Times
Default Amp going to Protect mode. Help?

My mono block amp lightning audio 1600md (Lightning AudioŽ : Product Details) as soon as it is powered up is going to protect mode.
The power light(normal mode) just blinks and protect light comes on.
I have removed the speaker out, rca and remote wire. and checked the fuses. but no luck.
The amp is connected to same chassis point where 4 channel amp is connected which is working fine.
Does this mean that the amp is gone ?
bullboy is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2012, 20:58   #2
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,501
Thanked: 3,879 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
Originally Posted by bullboy View Post
My mono block amp lightning audio 1600md (Lightning AudioŽ : Product Details) as soon as it is powered up is going to protect mode.
The power light(normal mode) just blinks and protect light comes on.
I have removed the speaker out, rca and remote wire. and checked the fuses. but no luck.
The amp is connected to same chassis point where 4 channel amp is connected which is working fine.
Does this mean that the amp is gone ?
Just check what DC voltage your amp is getting from the battery/alternator you should have 11VDC or more with engine off, 12VDC ore more with the alternator (engine) on. Also with the power off check the resistance at the speaker terminals if you have a very low impedance (less than 1 ohms) maybe something has shorted inside the amp.
navin is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2012, 21:54   #3
BHPian
 
bullboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Trivandrum
Posts: 577
Thanked: 35 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

navin, i checked the power at amp terminal,it is 12.5v with engine off , with engine running it hovers around 14.
i put the multimeter in ohms and put the leads on the speaker terminals but that doesnt show any reading. the thing was playing good and suddenly it went to protect.
im really sad as the amp is less than 6 month old.
bullboy is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2012, 11:47   #4
Senior - BHPian
 
panky12345's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: New Delhi
Posts: 2,652
Thanked: 126 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Use a higher rated fuse and check!
panky12345 is online now   Reply With Quote
Old 23rd April 2012, 13:18   #5
BHPian
 
Prowler's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Madras
Posts: 492
Thanked: 279 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
Originally Posted by bullboy View Post
My mono block amp lightning audio 1600md (Lightning AudioŽ : Product Details) as soon as it is powered up is going to protect mode.
The power light(normal mode) just blinks and protect light comes on.
I have removed the speaker out, rca and remote wire. and checked the fuses. but no luck.
Your amp will try to draw about 100 ampere under full load. It needs to 'see' low impedance supply lines or it will assume a 'fault' condition and lapse into protect mode. Your ground line may not be that good. It might be ok for a low powered amplifier but not enough for a high power amplifier. In most cases, car high power amps crib about poor ground connections. That is the reason why it was playing normally for some time and all of a sudden lapse into protect mode.

Check the grounding terminal. Clean - scrape till you see shining metal on the surfaces and tighten.
Prowler is offline   Reply With Quote
Old 24th April 2012, 22:27   #6
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
Originally Posted by bullboy View Post
My mono block amp lightning audio 1600md (Lightning AudioŽ : Product Details) as soon as it is powered up is going to protect mode.
The power light(normal mode) just blinks and protect light comes on.
I have removed the speaker out, rca and remote wire. and checked the fuses. but no luck.
The amp is connected to same chassis point where 4 channel amp is connected which is working fine.
Does this mean that the amp is gone ?
Hiya bullboy.

The full load state of this amplifier is of no consequence as you have disconnected the RCA and speaker cabling.
It should power on no matter how poor your wire is.

Now if you remove the 'remote" wire, the amplifier cannot switch on.

If the remote is on (+12V) and you have power and earth and since it does power on and then go into protect despite having no speakers - I'm sorry to inform you that your amplifier has indeed failed and needs repair/replacement.
Sam Kapasi is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 25th April 2012, 15:52   #7
BHPian
 
bullboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Trivandrum
Posts: 577
Thanked: 35 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
If the remote is on (+12V) and you have power and earth and since it does power on and then go into protect despite having no speakers - I'm sorry to inform you that your amplifier has indeed failed and needs repair/replacement.
Sam , By remote i meant remote gain controller.
I tried contacting the seller for warratnty but isn't responding. The delear had listing this in tbhp classifieds from where i bought this.
I now just dont know what to do.
bullboy is offline   Reply With Quote
Old 25th April 2012, 18:04   #8
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
Originally Posted by bullboy View Post
Sam , By remote i meant remote gain controller.
I tried contacting the seller for warratnty but isn't responding. The delear had listing this in tbhp classifieds from where i bought this.
I now just dont know what to do.
Go back to the store where you purchased this amplifier and ask them to fix it.

You did buy it with bill and warranty, this is your right.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Old 25th April 2012, 18:53   #9
BHPian
 
bullboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Trivandrum
Posts: 577
Thanked: 35 Times
Default Re: Amp going to Protect mode. Help?

Quote:
Go back to the store where you purchased this amplifier and ask them to fix it.
This was purchased via online (list in advts) and the seller is from mumbai. I'm in trivandrum. I mailed the dealer couple of times and tired over phone,but no response.
bullboy is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine choking in petrol mode, works fine in CNG mode fast lane Technical Stuff 12 28th August 2016 13:04
D.I.Y. "Happy Legs" for Underseat Amplifier, Protect Your Amp from Water spill ghpk In-Car Entertainment 10 7th May 2012 02:12
SOPA & PIPA : Stop Online Piracy Act & Protect IP Act nitinbose Shifting gears 28 28th January 2012 01:40
LML going up or going down??? devarshi84 Motorbikes 10 7th August 2009 01:32
Bugatti going crazy 275 mph 1250hp going Veyron GT.. 1Day The International Automotive Scene 24 4th March 2009 18:14


All times are GMT +5.5. The time now is 12:34.

Copyright Š2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks