Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10th April 2006, 20:57   #1
Senior - BHPian
 
abhibh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Back in the HOOD near you!
Posts: 2,767
Thanked: 33 Times
Exclamation Help Help Urgent Help!!!

Hi,

One of my friend has a Sub woofer, 4 CH Amp and 4 Speakers (2 front 2 rear) and 2 Tweeters (rear) installed in his car. Yesterday we were just checking the system out and noticed that when the voice balance is turned to right the subwoofer and right speaker both of them works. Where as when he turn the balance to left the speakers get turned off and only woofer works.

We went to the dealer and tried to rectify the problembut he says its like this only and is trying ot ignore it.

Now what i want to know is the dealer saying true. I mean this is first time i am hearing this. Though i have also never tried this ever so i dont know.

So plz RELP!! I mean Help!!
abhibh is offline   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 22:49   #2
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

Quote:
Originally Posted by abhibh
Hi,

One of my friend has a Sub woofer, 4 CH Amp and 4 Speakers (2 front 2 rear) and 2 Tweeters (rear) installed in his car. Yesterday we were just checking the system out and noticed that when the voice balance is turned to right the subwoofer and right speaker both of them works. Where as when he turn the balance to left the speakers get turned off and only woofer works.
the dealer has connected the amp and speakers poorly. you dont say if both right speakers work or only the front.

Which HU are you using? how many pairs of RCA out does it have?
navin is online now   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 22:55   #3
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,661
Thanked: 1,389 Times
Default

As Navin pointed out; he had his speakers and sub connected to one channel!

please answer navisn queries + these
1. HOws his speakers fed?
2. how is his sub fed?
3. His sub is being fed with high Frq too!

Can you post pic of teh amp connections?

Last edited by jkdas : 10th April 2006 at 22:57.
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 22:58   #4
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

JK, the initial post is very confusing. from that post it seems to me that the left speakers never work.
navin is online now   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 23:04   #5
Senior - BHPian
 
abhibh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Back in the HOOD near you!
Posts: 2,767
Thanked: 33 Times
Default

Hi,

Front works all fine. Even rear tweeter works all fine. everything balance works fine except for the rear speakers. If balance is 0 then both the speakers work. If balance is right the right speaker and sub works. and if the balance is on left then only sub works.

HU is JVC. I will post some pics tom. with all the connections and stuff as we are going to boston acoustics. Though i will tell him to wait maybe you ppl are able to help.
abhibh is offline   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 23:12   #6
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

this is confusing. i would remove all the wires and start fron scratch.

1. connect HU front to ch 1-2 of amp
2. bridge ch 3-4 of amp
3. connect HU sub out to ch 3-4 of amp
4. connect HU speaker out to rear speakers and tweeter (in parallel) but add a small 10W 4ohm resistor in series with the tweeter.
5. connect ch 1 or amp to right front and ch 2 to left front
6. connect ch 3-4 now mono to subwoofer
navin is online now   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 23:14   #7
BHPian
 
Join Date: Jun 2005
Location: Bangalore
Posts: 690
Thanked: Once
Default

Could some left to right or right to left connection somewhere be causing this problem?
Vivekphadnis is offline   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 23:18   #8
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

I think the dealer has connected all 4 speakers to the right channel and the sb to the left using the balance as a fader but then why does the sub work when the balance is on the right?
navin is online now   Reply With Quote
Old 10th April 2006, 23:24   #9
Senior - BHPian
 
abhibh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Back in the HOOD near you!
Posts: 2,767
Thanked: 33 Times
Default

Hi naveen,

This may not confuse you.

1.) HU is connected directly to Front speakers. SO no amp role here. So point no. 5 in yer post is out.
2.) connect HU speaker out to rear speakers and tweeter (in parallel) but add a small 10W 4ohm resistor in series with the tweeter. This has been done so this is also of no use.

Also any one have a pics of amp where one can tell me which channel is which .
abhibh is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2006, 00:00   #10
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

ok this is getting confusing. It is best that you post the entire circuit.

if the HU is driving the front then i asume the amp is driving the rear and tweeters and the sub.

Obviously the wiring is messed up. So why not remove all the wiring and start over logically. connect one pair of speakers at a time.
navin is online now   Reply With Quote
Old 11th April 2006, 00:08   #11
Senior - BHPian
 
Join Date: Sep 2005
Location: New Delhi
Posts: 2,462
Thanked: 20 Times
Default

Dude... It seems you are in Delhi... if so, who is the dealer who installed your system. Like Navin and others, I suggest you take it apart and start from scratch.
gunbir is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2006, 00:30   #12
Senior - BHPian
 
abhibh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Back in the HOOD near you!
Posts: 2,767
Thanked: 33 Times
Default

Ya, i think we have to do it all over from scratch. Have found a tutorial http://www.crutchfieldadvisor.com/S-...ps.html?page=2. tell me is it good enough for setting up ?
abhibh is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2006, 12:15   #13
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default

Hey abhibh,

you need a new installer.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent help needed. please help-Santro Xing not starting iron.head Technical Stuff 3 12th May 2012 08:27
Pls help me Urgent: Help me to connect ipod classic to amplifier vasudeva Gadgets, Computers & Software 2 5th October 2009 17:14
urgent help required with spyware aadix Shifting gears 34 21st March 2007 20:38
Fast decision your help needed urgent Montoya Sedans 72 17th May 2005 01:36


All times are GMT +5.5. The time now is 14:23.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks