Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st October 2006, 22:19   #1
Senior - BHPian
 
finneyp's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bangalore
Posts: 2,619
Thanked: 160 Times
Exclamation Need help! No sound in one of the Rear Speaker!

ICE Experts, I have a small issue:
I have a Pioneer HU (P5750) and Blaupunkt speakers. In the rear, I have Co-axial 6*9 speakers.
Just noticed today that Rear Left Speaker produces NO sound, the Balance and Fader is set a 0.
Any idea what could be the issue & resolution?
Thanks in Advance!
finneyp is offline  
Old 21st October 2006, 23:06   #2
elf
BANNED
 
elf's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bombay
Posts: 1,034
Thanked: 9 Times
Default

This may be obvious dude, but have you checked the physical connections of your speaker cables to both the speakers & your HU/Amp?
elf is offline  
Old 21st October 2006, 23:41   #3
Senior - BHPian
 
manikjeet's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: chandigarh
Posts: 1,606
Thanked: 109 Times
Default

hey dude if the connetion are ok then you have 2 change the speakers the coil must have given away
manikjeet is offline  
Old 21st October 2006, 23:50   #4
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default

You could have one of 3 problems

1) Your HU is busted
2) Your Speaker is busted
3) Your wire is kaput.

There is a simple way to confirm if the speaker is ok, Simply take the wire out of the right speaker and hook it to the left. If you still have silence, your speaker is blown.
Or else it's the HU OR the wire.
There are ways to confirm that too, but by now I suspect you may want to take it to an installer
Sam Kapasi is offline  
Old 22nd October 2006, 01:42   #5
BANNED
 
Join Date: Mar 2006
Location: India
Posts: 4,346
Thanked: 16 Times
Default

Sir, you better dont experiment anything by just seeing it here unless you're familiar with these thingys.

Sam has given you the picture of what could be wrong.
I very much suspect/guess it could be the wiring because in most installs, that's the thing which gives up first.

Anyway, get it checked by an installer or an auto electrician.
speedzak is offline  
Old 22nd October 2006, 13:00   #6
Senior - BHPian
 
finneyp's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bangalore
Posts: 2,619
Thanked: 160 Times
Default

Thanks Elf, Manikjeet, Sam & Speedzak for your Inputs!

I hope HU and Speakers are fine, will get it checked by the Installer tommorow.

Thanks again!
finneyp is offline  
Old 22nd October 2006, 13:40   #7
Senior - BHPian
 
rahul_intlad's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Pune
Posts: 1,577
Thanked: 2 Times
Default

Also it could be case that you were given duplicate speakers,have seen cars with duplicate sony xplods with the same problem.
rahul_intlad is offline  
Old 22nd October 2006, 19:52   #8
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default

Umm Rahul, I know you mean well, but please see his problem and then offer a solution. His left speaker has stopped working. It cannot be that all duplicate left speakers are blowing.

Even if it is a spurious speaker we need to find out what's not working.

I didn't know that there were any duplicate sony xplods. Can you post a picture and give us some information so we can be careful in our future purchases?

Finney do let us know what happened, when it's all done.
Sam Kapasi is offline  
Old 22nd October 2006, 20:11   #9
Senior - BHPian
 
rahul_intlad's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Pune
Posts: 1,577
Thanked: 2 Times
Default

I did not intend to put this problem down as caused due to spurious speakers.
I just wanted to share my experience where I saw this very same problem and it was diagnosed as spurios speakers[Co-incidently the left speaker had blown of then too].

Regarding the spurious xplod pics right now I am not able to show it to you,I am no ICE expert so am in absolutely no position to provide any information for precautions for the same,but yes the problem does exist and a person must take care while buying them from the local accessory shops.


Regarding finneyp problem it may just maybe due to loose wiring thats all,or maybe a genuine speaker itself has blown off and as these were already put forward by the team-bhpians thought I should not include it again.
rahul_intlad is offline  
Old 22nd October 2006, 21:26   #10
Senior - BHPian
 
esteem_lover's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Madras/Py
Posts: 7,554
Thanked: 445 Times
Default

in 2002, i have seen duplicate sony xplods in baazee.com listed for only Rs.695 for a pair. when i called up the seller in delhi, he said he was assembling parts from sony & selling them that cheap. i guess thats one phony sony, sam. of course i did not buy that.

@finneyp... please do your own basic check as explained by sam & you will get a pretty good idea
cheers

Last edited by esteem_lover : 22nd October 2006 at 21:29.
esteem_lover is offline  
Old 22nd October 2006, 22:29   #11
elf
BANNED
 
elf's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bombay
Posts: 1,034
Thanked: 9 Times
Exclamation OT: Fake Sony Xplods...

Quote:
Originally Posted by Sam Kapasi
... I didn't know that there were any duplicate sony xplods ...
Quote:
Originally Posted by esteem_lover
in 2002, i have seen duplicate sony xplods in baazee.com listed for only Rs.695 for a pair ...
Ummm - Sam, I had 6x9" Sony Xplods installed in my Esteem since 2001, bought from the same chap that esteem_lover mentioned.
Only difference? I paid a thousand bucks + S/H for them!
No pics available, of course.
elf is offline  
Old 23rd October 2006, 14:04   #12
Senior - BHPian
 
finneyp's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bangalore
Posts: 2,619
Thanked: 160 Times
Smile

Silly me! I re-checked the wiring today, and lo behind the rear left Speaker, I found one small wire hanging dettached!
So just connected the wire & the Speakers start rocking again!

Thanks to all esp Sam for the advise! Cheers!
finneyp is offline  
Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audi's Sound Concept cabin defines auditory excess: 62 speaker surround-sound ! dar3dev|l In-Car Entertainment 10 22nd June 2010 15:23
Sound in the rear speaker is very low.Need advice bsanjayrao In-Car Entertainment 5 19th August 2009 14:00
Need help for my Santro rear speaker AdXing In-Car Entertainment 126 9th September 2006 12:15
Different Speaker Brands = Different sound for same/similar music ? normally_crazy In-Car Entertainment 10 29th August 2006 12:05


All times are GMT +5.5. The time now is 13:49.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks