Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 6th December 2007, 20:33   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: bangalore
Posts: 16
Thanked: 0 Times
Default Car Music system Problem...

I have a [COLOR=#800080]Sony CDX RA550[/COLOR] ( Sony Car Audio CD System Type CD / MP3 player Shopping and Price comparison - Results 21-30 ) fitted in my swift car 1 month back. It has Aux in support. (port is at the back side). I purchased a aux in cable and connected to the system. The system shows "Aux Rear In" in the display and simply hangs!!!
Dealer replaced the same with new piece. But again the same problem.
Now the dealer is ready to replace with [COLOR=#800080]CDX-GT460US[/COLOR]. ( Sony India : CDX-GT460US (CDXGT460US) : Details )I am confused to go for it or not. Please let me know which is better and why?
gururaj is offline   Reply With Quote
Old 7th December 2007, 11:30   #2
Senior - BHPian
 
DerAlte's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bangalore
Posts: 8,076
Thanked: 2,876 Times
Default

Quote:
Originally Posted by gururaj View Post
I have a [COLOR=#800080]Sony CDX RA550[/COLOR] ( Sony Car Audio CD System Type CD / MP3 player Shopping and Price comparison - Results 21-30 ) fitted in my swift car 1 month back. It has Aux in support. (port is at the back side). I purchased a aux in cable and connected to the system. The system shows "Aux Rear In" in the display and simply hangs!!!
Dealer replaced the same with new piece. But again the same problem.
Now the dealer is ready to replace with [COLOR=#800080]CDX-GT460US[/COLOR]. ( Sony India : CDX-GT460US (CDXGT460US) : Details )I am confused to go for it or not. Please let me know which is better and why?
Did you connect a device or were you testing without a USB device connected?

If you have tested with a device (USB flash drive), try another - the problem might be with your USB device and not the HU. Some recent USB 2.0 drives like Cruzer do cause a problem even on a PC.

The first thing the HU would do is to look for suitable content. If you switched to AUX-IN without device, it might keep searching till it gives up (time out) which might be set too long by default.
DerAlte is offline   Reply With Quote
Old 7th December 2007, 12:09   #3
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,502
Thanked: 3,880 Times
Default

Quote:
Originally Posted by DerAlte View Post
Did you connect a device or were you testing without a USB device connected?.
is the Aux in USB. I thought it was RCA.
navin is offline   Reply With Quote
Old 7th December 2007, 12:37   #4
Senior - BHPian
 
DerAlte's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bangalore
Posts: 8,076
Thanked: 2,876 Times
Default

Quote:
Originally Posted by navin View Post
is the Aux in USB. I thought it was RCA.
Touche, Navin-ji! Oops, put my foot firmly in my mouth - I got it right royally mixed up. Apologies.
DerAlte is offline   Reply With Quote
Old 7th December 2007, 12:56   #5
Newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: bangalore
Posts: 16
Thanked: 0 Times
Default

Quote:
Originally Posted by DerAlte View Post
Did you connect a device or were you testing without a USB device connected?
I am a E&C engineer. So i won't do such a silly mistake.
Quote:
Originally Posted by DerAlte View Post
If you have tested with a device (USB flash drive), try another - the problem might be with your USB device and not the HU. Some recent USB 2.0 drives like Cruzer do cause a problem even on a PC.
My USB is a IPOD video, which is working fine. I also tested it for other systems kept in showroom. It works fine.
Quote:
Originally Posted by DerAlte View Post
The first thing the HU would do is to look for suitable content. If you switched to AUX-IN without device, it might keep searching till it gives up (time out) which might be set too long by default
I tried both. 1) Connecting USB device before switching on the system. 2) connecting the USB device after selecting the Aux IN mode.

And the Aux in cable is a normal audio o/p connector cable having "Male" connectors on both ends. (Its not USB / RCA etc...) One end goes to the IPOD audio out and other similar end goes to car system axuin port.
gururaj is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2007, 16:01   #6
BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Navi Mumbai
Posts: 184
Thanked: 46 Times
Default

Dear Gururaj,
The male type stereo connector you are using for aux-in is actually the remote-in port for the optional Rotary Commander. Since this port would expect some sort of digital control signal, it is getting hung.
For aux-in, use the RCA ports labelled as bus-in and select aux-in as the source.
anuragn is offline   Reply With Quote
Old 2nd August 2009, 14:08   #7
BHPian
 
siddhu_engg24's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Pune
Posts: 46
Thanked: 9 Times
Default

Hi Gururaj
I also have Sony Xplod HU with Rear Aux In.
Can you let me know which cable you used to connect iPod to HU ?
siddhu_engg24 is offline   Reply With Quote
Old 2nd August 2009, 16:40   #8
Senior - BHPian
 
abhinav.gupta88's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Delhi , India
Posts: 4,087
Thanked: 308 Times
Default

Use a 3.5mm to 3.5mm cable.
Any would do.
However this would mean changing the tracks and all from the iPod.
If it has a USB, then try connecting the USB cable you get with the ipod.
abhinav.gupta88 is offline   Reply With Quote
Old 4th August 2009, 14:25   #9
BHPian
 
siddhu_engg24's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Pune
Posts: 46
Thanked: 9 Times
Default Exact pin location ?

Sorry, for my ignorance but can you please let me know the exact pin location (please see attached snapshot from CDX-R550 manual) to plug the cord you mentioned in your last reply ?
Attached Thumbnails
Car Music system Problem...-cdxr550.jpg  

siddhu_engg24 is offline   Reply With Quote
Old 4th August 2009, 19:11   #10
Senior - BHPian
 
abhinav.gupta88's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Delhi , India
Posts: 4,087
Thanked: 308 Times
Default

If this is the diagram for the same HU you have , then the 2 pins on the left side of the rear of the HU seem to the one for aux. ( the one with bus in/ aux in mentioned)


You'll need a 3.5mm to RCA (Y) cable for this i suppose.

If you can, buy a Nokia cable which comes with generally N Series phones ( the one with 3 RCAs and a 3.5mm jack)

The 3rd RCA in that would be the video cable which does not need to be attached.

Last edited by abhinav.gupta88 : 4th August 2009 at 19:17.
abhinav.gupta88 is offline   Reply With Quote
Old 4th August 2009, 20:43   #11
BHPian
 
siddhu_engg24's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Pune
Posts: 46
Thanked: 9 Times
Default

@ Abhinav, thanks for the information.
I have Sony Xplod CDX-R550 HU (the snapshot I posted is from an User manual PDF for the same HU).

Now I need to look for the cable you mentioned.
any ideas @ where to source this from & the approx. price ?

Regards,
SID
siddhu_engg24 is offline   Reply With Quote
Old 4th August 2009, 23:20   #12
Senior - BHPian
 
abhinav.gupta88's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Delhi , India
Posts: 4,087
Thanked: 308 Times
Default

Go to a Nokia Priority Dealer. They must be having it.
Its around 600-800. Not sure though.
abhinav.gupta88 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please help on car music system :DAPIC make. raja748 In-Car Entertainment 34 23rd April 2016 15:04
Car starting problem after weekend of music jassi Technical Stuff 39 20th November 2009 11:20
Music System Problem raja748 In-Car Entertainment 7 15th February 2007 11:14


All times are GMT +5.5. The time now is 03:08.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks