Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 20th December 2005, 19:35   #2641
BHPian
 
rsjaurr's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Batala
Posts: 775
Thanked: 27 Times
Default

thanx navin........

I have downloaded the manuals of all the stuff i am getting [from crutchfield].
Using that information,like cut-out diameter and overall diameter of all door speakers and subw,can i build MDF rings now or do i have to wait for those also.

And navin even if i build box now,i can always make minor modifications lat6er on.So should i go ahead and get it built?


I will get the whole system on 15 jan and will install it within 2 days of getting it.So i dont want to wait too much as i have already waited for 2 months.


And navin,gunbir,JB,sam..........plz do give me ur valueble feedback which i need the most now.
rsjaurr is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2005, 20:26   #2642
Team-BHP Support
 
moralfibre's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: MH-12
Posts: 6,410
Thanked: 5,600 Times
Default

For powering 2 subs what would be a more practical thing to do -->
1) Use two mono-blocks each for a sub.
2) Use a 4-Channel amp in bridged mode for 2 subs.

How many amplifiers can be connected in a car and how?
moralfibre is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2005, 21:46   #2643
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 21,820
Thanked: 3,409 Times
Default

moral fibre, it all depends on the watts the amps deliver. 2 50W monoblocks might not swing as many volts as a 50W/ch * 4 chanel amp.
navin is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2005, 21:47   #2644
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 21,820
Thanked: 3,409 Times
Default

doc, you can build the box now.
navin is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 10:35   #2645
BHPian
 
Shrey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Noida
Posts: 38
Thanked: 0 Times
Default HELP! Music System went Poof!

Hi Navin, Sam!!

yesterday, my speakers all Front & Rear stopped sounding suddenly, while i was listening to songs.

what could be the problem?

HU seems to be playing( all graphics are there, i'm able to ascend/descend through playlist, i can switch on the FM, and select the stations as well but no sound)

Fuses(two no. 25A each) onAmp(sony 504) are ok, and the one near Battery is fine too.

Help, i got the system installed at Elegant, should i take the car there? or DImYself

Shrey is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 13:10   #2646
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 21,820
Thanked: 3,409 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Shrey
Hi Navin, Sam!!

yesterday, my speakers all Front & Rear stopped sounding suddenly, while i was listening to songs.HU seems to be playing( all graphics are there, i'm able to ascend/descend through playlist, i can switch on the FM, and select the stations as well but no sound)
in no particular order...

1. do you have a preamp on/off selection on the HU? does the amp's light come on when you switch on the HU? BTW which HU do you have?

2. if you are taking the car to elegant connect the speakers to the HU and see if that works.

3. iif (2) works use another amp and see if that works.

my guess is the amp's PS might have died.
navin is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 14:27   #2647
BHPian
 
Shrey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Noida
Posts: 38
Thanked: 0 Times
Default

Quote:
Originally Posted by navin
in no particular order...

1. do you have a preamp on/off selection on the HU? does the amp's light come on when you switch on the HU? BTW which HU do you have?

2. if you are taking the car to elegant connect the speakers to the HU and see if that works.

3. iif (2) works use another amp and see if that works.

my guess is the amp's PS might have died.


1. i don't think it has any such Switch at least not on the front. No light/indicator provided on my Amp SONY 504 for "ON". My HU is SONY 7710s
2. i have not tried connecting speaker wires directly to HU
3. what are the reasons for Power Supply failure(death), its with in warranty, in fact i've bought this less than a month back.
Shrey is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 14:34   #2648
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,985
Thanked: 1,362 Times
Default

Quote:
Originally Posted by moralfibre
For powering 2 subs what would be a more practical thing to do -->
1) Use two mono-blocks each for a sub.
2) Use a 4-Channel amp in bridged mode for 2 subs.

How many amplifiers can be connected in a car and how?
You can put multiple amplifiers in any car - provided you have the right cabling/distribution and your battery/charging system is able to handle the extra load.
Practical thing to do would be obviously a single four channel amp.(i.e option2) However in my experience, a mono (subwoofer) amp tends to do a slightly better job tha a regular amp bridged, mainly because it is a amp designed to do this job.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 14:36   #2649
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,985
Thanked: 1,362 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Shrey




1. i don't think it has any such Switch at least not on the front. No light/indicator provided on my Amp SONY 504 for "ON". My HU is SONY 7710s
2. i have not tried connecting speaker wires directly to HU
3. what are the reasons for Power Supply failure(death), its with in warranty, in fact i've bought this less than a month back.

My guess is that it is a loose or disconnected wire. If the amp isnt coming on, i think 99% the BLUE (P.connect/remote) wire has come loose. Also there is a possibilty that the earthing connection to the amplifier may be a weak one.There is a very simple test if you have a multimeter and are good at these things. Otherwise, just take it to elegant now.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 15:54   #2650
BHPian
 
rsjaurr's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Batala
Posts: 775
Thanked: 27 Times
Default

Quote:
Originally Posted by navin
i think what you need is the basket dimensions so that the woofer can flush wiht the baffle. hope your box builder has a good router.

I beleive u were talking abt instrument which builders use.


I dint get it.
Another router is used in broadband connection.
rsjaurr is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 15:57   #2651
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,985
Thanked: 1,362 Times
Default

Quote:
Originally Posted by rsjaurr
I beleive u were talking abt instrument which builders use.


I dint get it.
Another router is used in broadband connection.
lol yes. Amongst machine tools, a router is an instrument used to cut precise holes of any shape of a chosen depth in wood or metal etc.
Not that router which is used in a broadband connection.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2005, 22:45   #2652
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 21,820
Thanked: 3,409 Times
Default

anyone trying to use a Netgear to make a hole in a box? LOL
navin is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2005, 00:00   #2653
Senior - BHPian
 
kpzen's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Faridabad
Posts: 5,398
Thanked: 1,129 Times
Default doubts in car audio specifications

1> A jbl amp says that max input voltage is 7 volts???, does it mean that input voltage can be plus minus 7 volts.

2> Whats the output of my car cesste player?? is it plus minus 12 volts

3> Do i need to connect a resistance b/w my car o/p and amp i/p if these two voltages dont match??

Thanx

KP
kpzen is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2005, 07:50   #2654
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,592
Thanked: 1,269 Times
Default

I havent heard of a HU out with more than 7V

Whats your cassette player? HU outs are specified in watts (rms)

NO need to add resistance.
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2005, 11:13   #2655
BHPian
 
Shrey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Noida
Posts: 38
Thanked: 0 Times
Default Eureka!

Quote:
Originally Posted by Sam Kapasi
My guess is that it is a loose or disconnected wire. If the amp isnt coming on, i think 99% the BLUE (P.connect/remote) wire has come loose. Also there is a possibilty that the earthing connection to the amplifier may be a weak one.There is a very simple test if you have a multimeter and are good at these things. Otherwise, just take it to elegant now.
Bingo! Sam, u were right on the target.

i check power supply at Amp terminals using a Multimeter, There was none.
Then i checked, for any dc voltage between RED wire at Amp Terminal and nearby ground(bolt), to check if the GND is missing, ..guess, NO Voltage here either.

Now i went straight to the bonnet, and checked voltage between negative Terminal of the Battery and Red wire after the Fuse . No voltage.

Inference, Fuse is Open circuited.

I open the fuse it looked healthy, i tested it for continuity, it was erratic, sometimes showing continuity, some time a resistance of 700ohm and some times -1 (i.e open)
, i thought that may be some corrosion/oxide layer, i tried cleaning it, but still no success.

then i dropped it by mistake, and there goes the glass sleeve/cover. on inspecting it i found that brazing at one of the cap has cracked .

I prayed to god, and connected the lead directly without any fuse in between(just to check if the system works) and Lo, behold it played like a symphony out of sleep.

Now, i 've removed the connection.

What do you suggest, should i still take the car to Elegant or purchase a fuse of same rating (80Amp) from any Audio shop in Noida, i don't want to go to Elegant unnecessarily reason being Lajpat Nagar is way too far from my place.

And, in case i 've to buy a new fuse is it readily available in market? because OEM was BOSS, and the size(dia) is a bit odd, at least i'd not come across any such fuse till this.

SAM, Navin!
Your feedback is required on this


Shrey is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Cayenne" we "XC-eed" in our "Endeavour" to "Safari"? Taking powerful metal off-road SS-Traveller 4x4 Excursions 55 10th November 2016 22:56
sub enclosure advice from audio gurus clipto333 In-Car Entertainment 22 4th January 2007 11:29
Please Read This Thread *Before* Posting in the "What Car?" Section adya33 What Car? 0 12th July 2006 19:12


All times are GMT +5.5. The time now is 12:00.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks