Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 9th October 2009, 15:38   #1
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default Can a GPS replace the HU? What about Preouts etc?

(Mod Disclaimer: 1.Searched, but couldnt find a thread that deals with this
2.I think its more ICE related than just accessories)


Have been thinking of replacing my stock Octavia Alpine Unit with a 2 Din system, but then thought why not a MapMyIndia or something like that?

So my questions:
  1. Can the MapMyIndia replace my headunit if I`m ok without a CD Player?
  2. Do these units have enough RCA or Preouts or whatever is required to connect an AMP and woofer?
  3. Will there be any noticeable decrease in sound quality
  4. Would the GPS fit in the 2DIN slot that the Octy has?
evo is offline  
Old 9th October 2009, 15:43   #2
Senior - BHPian
 
wildon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Bangalore
Posts: 2,405
Thanked: 1,040 Times
Default

why only MapMyIndia( i.e GPS Only). A Car PC will be better. Search for CarPC or carputer in the forum
wildon is offline  
Old 9th October 2009, 15:45   #3
Senior - BHPian
 
esteem_lover's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Madras/Py
Posts: 7,554
Thanked: 445 Times
Default

1. GPS units come only with a headphone jack, IIRC.
2. No pre-outs
3.Not all of them even have stereophonic sound.
4. an unit with a 7" screen might fit inside.
esteem_lover is offline  
Old 9th October 2009, 15:54   #4
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default

Quote:
Originally Posted by wildon View Post
why only MapMyIndia( i.e GPS Only). A Car PC will be better. Search for CarPC or carputer in the forum
I`m not too keen on a CarPC, (happy with internet on my phone/laptop!) But, can a CAR pc connect to an amplifier?

Quote:
Originally Posted by esteem_lover View Post
1. GPS units come only with a headphone jack, IIRC.
2. No pre-outs Can it be connected to something that has preouts?
3.Not all of them even have stereophonic sound. Which means?
4. an unit with a 7" screen might fit inside.
evo is offline  
Old 9th October 2009, 15:59   #5
Senior - BHPian
 
abhinav.gupta88's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Delhi , India
Posts: 4,087
Thanked: 308 Times
Default

Quote:
Originally Posted by evo View Post
I`m not too keen on a CarPC, (happy with internet on my phone/laptop!) But, can a CAR pc connect to an amplifier?
Yes, it can be connected to the amp using the 3.5mm to RCA cables.
abhinav.gupta88 is offline  
Old 9th October 2009, 16:30   #6
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default

Quote:
Originally Posted by abhinav.gupta88 View Post
Yes, it can be connected to the amp using the 3.5mm to RCA cables.
Does that mean that a GPS can also be connected in a similar fashion?

Incase it helps, some specs from a MAPMYINDIA unit, can the 3.5 jack here be used to connect to the amps too?:

Technical Specifications
Software:

Operating system Windows® CE 5.0
Music Player MP3, WAV
Movie Player AVI
Picture Viewer gif, jpg, png
Processor:

Manufacturer Samsung
Type 2440
Main clock 400 Mhz
GPS:

Antenna SiRF III
Model SiRF star III
Hardware:

FLASH/RAM 32MB Flash/ 64 MB RAM
SD Supports up to 2 GB
Memory Card Slot Push-In & Push-Out
Speaker 8 ohm, 1x2 Watt (stereo)
Car Mount Yes
Battery Rechargeable Lithium-Ion/ 730mA
DC Power 5V
Audio Out Jack Ear Jack 3.5mm (stereo)

Size (W)123mm x (H)82mm x (D)19.8mm
Weight 190gms
Display:

Type Anti Glare Display
Size 4.3"
Resolution 480 x 270 pixels
Touch screen Enabled
Other:

Installation Windshield-Suction, Mount or Dashboard Mount
Map upload Type Preloaded 1GB SD Card
Storage Temp Range -22°F to +176°F
Operating Temp Range -4°F to +158°F
Voice Enabled

Last edited by Technocrat : 9th October 2009 at 19:15.
evo is offline  
Old 9th October 2009, 17:07   #7
BHPian
 
nisarg86's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ahmedabad
Posts: 392
Thanked: 12 Times
Default

Yes. You can use that 3.5mm to RCA. but you need to check the Line output voltages on that device and Line Input voltages on AMP. Also there is no separate Jack for Sub.
nisarg86 is offline  
Old 9th October 2009, 18:37   #8
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default

Ok, so in that case, is the best solution to retain the Alpine, connect the GPS via aux in and use both in Tandem? But wouldnt that be a messy install with stuff sticking out and so on?
evo is offline  
Old 9th October 2009, 18:52   #9
Senior - BHPian
 
NetfreakBombay's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bombay
Posts: 1,385
Thanked: 336 Times
Default

Better choice would be to buy integrated GPS + HU.

It comes with 7" touchscreen, fits in 2 DIN space and can run almost any map. Costs 15 - 20k.
NetfreakBombay is offline  
Old 9th October 2009, 18:57   #10
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default

Quote:
Originally Posted by NetfreakBombay View Post
Better choice would be to buy integrated GPS + HU.

It comes with 7" touchscreen, fits in 2 DIN space and can run almost any map. Costs 15 - 20k.
Aha, which brand? I couldnt find anything.
evo is offline  
Old 9th October 2009, 19:13   #11
Senior - BHPian
 
NetfreakBombay's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bombay
Posts: 1,385
Thanked: 336 Times
Default

There is a model available on classified:

Team-BHP Classifieds - 7" Car CD/VCD/DVD player with GPS Bluetooth USB - Powered by PhotoPost Classifieds

Saw similar HUs at ICE shops here. Sound quality is good. I have a basic setup (Pio 5950 + JBL 4" + JBL 6x9 Speakers) and HU worked well in that setup. Did not buy that so do not have first hand experiance.
NetfreakBombay is offline  
Old 24th June 2011, 10:18   #12
evo
BHPian
 
evo's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kolkata/Shillong
Posts: 755
Thanked: 23 Times
Default Re: Can a GPS replace the HU? What about Preouts etc?

Time to say bbye to the RS.

http://classifieds.team-bhp.com/buy-.../Octavia.html/


Mods, please close thread.
evo is offline  
Old 23rd August 2011, 19:02   #13
Team-BHP Support
 
.anshuman's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Good-Gaon
Posts: 7,710
Thanked: 8,930 Times
Default Re: Can a GPS replace the HU? What about Preouts etc?

Note from Support: Thread closed as car sold. Thanks
.anshuman is offline  
Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The GPS/Maps Discussion Thread (Dedicated Satnav, Smartphones, Tablets, etc) speedonline Gadgets, Computers & Software 3583 8th November 2017 12:12
Volvo S60 instrument console failed. Repair or replace? Volvo to replace under Goodwill! jfxavier Technical Stuff 26 13th January 2015 10:49
Free for iPhone : MapmyIndia App with GPS navigation, house addresses etc. GTO Gadgets, Computers & Software 33 16th March 2014 15:50
Whats in the Preouts? Mi10 In-Car Entertainment 5 16th September 2009 22:36


All times are GMT +5.5. The time now is 16:17.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks