Go Back   Team-BHP > Under the Hood > In-Car Entertainment


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 22nd December 2009, 10:47   #46
BHPian
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 393
Thanked: 39 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Piyush_Vroom View Post
Its peculiar Ground Zero RW 30spl couldnt even took 35% gain level from Amp and bottomed out.
Pardon my ignorance but are you running it sealed or ported?
greenh0rn is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2009, 20:31   #47
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Quote:
Originally Posted by greenh0rn View Post
Pardon my ignorance but are you running it sealed or ported?
The woofer was in a sealed Enclosure.
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2009, 10:33   #48
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

got an update from LBM. Woofer would be back in first week of Jan 2010
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2009, 13:12   #49
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,966
Thanked: 282 Times
Default

You're sending some 1500 rms to the Ground Zero sub, huh?
nitrous is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2009, 10:20   #50
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Quote:
Originally Posted by nitrous View Post
You're sending some 1500 rms to the Ground Zero sub, huh?
The gain was set to 35%.I think that would be around 600wrms. Please correct me if i am wrong here.

A pioneer 306dvc is set to 25% and is easily taking it.
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2009, 20:26   #51
BHPian
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 393
Thanked: 39 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Piyush_Vroom View Post
The gain was set to 35%.I think that would be around 600wrms. Please correct me if i am wrong here.

Sir ji you are actually wrong! Gain setting is a function of how much input voltage your amp is getting, so for example Frank's Eclipse with 8v pre-outs might need gain setting at only 20%, where as my earlier Pioneer with low voltage pre-out might need 60% gain at the amp. In either of the two cases, the amp will make full power when (a) the signal or the music is at full amplitude, say a particularly loud drum sound, and (b) the volume from the HU is at the max. Now, please note that this full power is noted as PMPO, and is wayyy higher than RMS power. So what I am trying to say is that it is entirely likely that your amp fed more than 1500 wRMS to the poor sub (depending on how loud you were listening to some particularly loud music)!
greenh0rn is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2009, 00:59   #52
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Quote:
Originally Posted by greenh0rn View Post

Sir ji you are actually wrong! Gain setting is a function of how much input voltage your amp is getting, so for example Frank's Eclipse with 8v pre-outs might need gain setting at only 20%, where as my earlier Pioneer with low voltage pre-out might need 60% gain at the amp. In either of the two cases, the amp will make full power when (a) the signal or the music is at full amplitude, say a particularly loud drum sound, and (b) the volume from the HU is at the max. Now, please note that this full power is noted as PMPO, and is wayyy higher than RMS power. So what I am trying to say is that it is entirely likely that your amp fed more than 1500 wRMS to the poor sub (depending on how loud you were listening to some particularly loud music)!
sir the volume was on 23 which is around midway for my HU and sub gain was set to -6. i am listening to same volume on my pioneer..
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2009, 11:50   #53
Senior - BHPian
 
panky12345's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: New Delhi
Posts: 2,652
Thanked: 126 Times
Default

piyush.. go through some threads. what greenhorn is telling is absolutely right!
panky12345 is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2009, 23:18   #54
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Then how to control the amount of wattage going into sub...
guys please help
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 26th December 2009, 01:32   #55
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Piyush_Vroom View Post
Then how to control the amount of wattage going into sub...
most subs will complain when pushed beyond their linear limits.
navin is offline   Reply With Quote
Old 26th December 2009, 14:55   #56
BHPian
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 393
Thanked: 39 Times
Default

^ Yeah exactly! Piyush, tell us you heard no weird, strange noises coming from your sub before it actually bottomed out?
greenh0rn is offline   Reply With Quote
Old 26th December 2009, 23:40   #57
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Quote:
Originally Posted by greenh0rn View Post
^ Yeah exactly! Piyush, tell us you heard no weird, strange noises coming from your sub before it actually bottomed out?
Bro. It was humming along nicely and then suddenly there was a metallic twang!! and then it started sounding like something is torn. Thats it. No other sounds..
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 28th December 2009, 10:54   #58
Team-BHP Support
 
navin's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: mumbai
Posts: 22,505
Thanked: 3,882 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Piyush_Vroom View Post
then suddenly there was a metallic twang!!
when you took the sub out what did you see wrong?

1. was the voice coil open
2. what the spider or surround torn or damaged?
3. did you try the amp with another subwoofer?
navin is offline   Reply With Quote
Old 28th December 2009, 19:21   #59
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Quote:
Originally Posted by navin View Post
when you took the sub out what did you see wrong?

1. was the voice coil open
2. what the spider or surround torn or damaged?
3. did you try the amp with another subwoofer?

The voice Coil was open as told by LBM.

No idea about spider or sorround

The Amp is running fine on my Pioneer Woofer (around 3 years old) abusing it a lot still its holding on.
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2010, 15:59   #60
BHPian
 
Join Date: Jan 2008
Location: NewDelhi/Noida
Posts: 220
Thanked: 5 Times
Default

Guys, The woofer is now where in sight till now. May be coming Next week.

I have a Clarion DPX 11551 Amp with ratings as

CEA 2006 Power Ratings
1570W x 1 RMS [2Ω @14.4V ≤1% THD+N]
850W x 1 RMS [4Ω @14.4V ≤1% THD+N]
S/N 63dB (Ref: 1W into 4Ω)



Thinking of a Woofer or Two in My swift. Please suggest some.
What about 2 ID CTX that Frank bhai is selling. Will the woofers be able to handle the Amp power. Looking mostly for SQ which would go low.
Please suggest
Piyush_Vroom is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Finally finally finally finally... s4ch Introduce yourself 3 29th March 2012 19:44
Installation Advice - Innova getting ICED!! dineshnan In-Car Entertainment 18 31st May 2009 19:35
Once upon a time, a Qualis was ICED. (Again!) speedzak In-Car Entertainment 106 3rd April 2009 03:31
Swift Finally ICED scarlet.fever In-Car Entertainment 17 29th March 2009 22:57
my brand new swift getting ICEd naturaldisaster In-Car Entertainment 24 23rd September 2008 22:44


All times are GMT +5.5. The time now is 16:32.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks