Go Back   Team-BHP > Around the Corner > Shifting gears > Gadgets, Computers & Software


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19th March 2008, 03:29   #1
BHPian
 
ScarySkulls's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Halifax, N.S.
Posts: 623
Thanked: 18 Times
Red face Windows reinstalled and few problems

Hi guys.

Well, this was my first re-install of an OS.
Laptop is a june 2007 make Dell Vostro 1000. Was running XP professional when I got it from brother in US.
Original CD that came from it and the product key sticker on the underside of the laptop, both indicated that XP home was infact the operating system to be used in this case.
Anyways, as things have it, dont know what stuck me, but I decided to re-install the OS myself.
C: of 40gb. D: of 60gb. Total = 100GB.

During installation, I prompted the installer to install in C: only and delete the previous windows.
After installation was completed sucessfully, I inserted the drivers CD and installed whatever drivers it contained i.e. pretty much ALL of them.

Problems being faced now:-
  • Display looks pretty bland. 1024x768 resolution is selected @ 32bit colours.
  • NO quick launch area. I miss the "Show Desktop" button a LOT now.
  • Windows update site indicates 85mb or so to be downloaded to complete updates. So, this much files we will need to download? Or excessive/bloatware?
  • The power indicator LED used to light up everytime I plugged in the power cable. It does NOT light up now

Last edited by ScarySkulls : 19th March 2008 at 03:39.
ScarySkulls is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2008, 06:50   #2
Team-BHP Support
 
Rehaan's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Bombay
Posts: 22,229
Thanked: 21,888 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ScarySkulls View Post
Problems being faced now:-
  • Display looks pretty bland. 1024x768 resolution is selected @ 32bit colours.
  • NO quick launch area. I miss the "Show Desktop" button a LOT now.
  • Windows update site indicates 85mb or so to be downloaded to complete updates. So, this much files we will need to download? Or excessive/bloatware?
  • The power indicator LED used to light up everytime I plugged in the power cable. It does NOT light up now
1. Right click on a blank part of the desktop > properties > settings > and then slide the "screen resolution" slider to the maximum you can. Click OK.

2. Right click on the taskbar > toolbars > quicklaunch

3. Yes, those are all the changes that have been made by MS since the time your installation CD was made. If 85mb is too much, try downloading/installing only the critical updates, and then others which sound important / like they make a difference.

4. Might be a driver(specific to your laptop model) issue ?

cya
R
Rehaan is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2008, 09:27   #3
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,491
Thanked: 6,768 Times
Default

Rehaan is spot on, try re installing the power management driver and restart, things should be fine regarding point 4.
Jaggu is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2008, 13:47   #4
Senior - BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Bangalore
Posts: 1,350
Thanked: 31 Times
Default

You must install the MS patches. It will not take much time if you have a broadband as most of the MS sites are mirrored across the globe. Even if you have an AV product, you should do it.

Do a custom install for the patches. IE 7 would be one of the items if I remember correctly. You can install that for later, so remove it. The others are needed.
csentil is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2008, 14:00   #5
Senior - BHPian
 
spadival's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Dayton, OH
Posts: 1,770
Thanked: 15 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ScarySkulls View Post
Problems being faced now:-
  • Display looks pretty bland. 1024x768 resolution is selected @ 32bit colours.
  • The power indicator LED used to light up everytime I plugged in the power cable. It does NOT light up now
This means the Dell specific display drivers (for the grafix card etc) are missing. Go to the Dell support site - it will pick up your Device serial number or whatever, and then show you list of updated drivers available for your laptop.

Alternately, the display drivers is probably included in the 85 MB odd updates that MS is trying to download on your laptop. I think you can verify this by checking the list of updates that its trying to download. Microsoft works in strange ways.. you know

Quote:
Originally Posted by ScarySkulls View Post
Problems being faced now:-
  • NO quick launch area. I miss the "Show Desktop" button a LOT now.
Right Click on the Task Bar (i.e the blue bar which has the Start Button on the left) and then select Properties. You should see an option to "Show Quick Launch"
spadival is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2008, 14:03   #6
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,652
Thanked: 242 Times
Default

Just to be sure can you also right-click the "My computer" -> click properties and see which version of Service pack is applied, 1 or 2 ??

Also do not use the "Automatic Updates" service, go directly to "update.microsoft.com" and select only critical updates to be installed. That will reduce the load.

Last edited by dadu : 19th March 2008 at 14:07.
dadu is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2008, 17:39   #7
BHPian
 
ScarySkulls's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Halifax, N.S.
Posts: 623
Thanked: 18 Times
Default

Much thanks to everyone
System is up and running fine.

Appreciate the help guys. Thank you all. :-)
ScarySkulls is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2008, 17:43   #8
RAC
BHPian
 
RAC's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bangalore
Posts: 185
Thanked: 6 Times
Default

Just moved to this thread from the windshield thread and saw this and thought - what, another window
RAC is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2008, 06:22   #9
Team-BHP Support
 
Rehaan's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Bombay
Posts: 22,229
Thanked: 21,888 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ScarySkulls View Post
I miss the "Show Desktop" button a LOT now.
Forgot to mention, the same thing can be done with one of my most used keystrokes : WindowsKey + d

cya
R
Rehaan is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Virus problems/spyware problems! post here! SirAlec Gadgets, Computers & Software 10 16th July 2014 00:05
Swift DZire VDi - 20000 Kms Update - Few Problems SumitBahl Test-Drives & Initial Ownership Reports 40 27th March 2011 18:35
Copying large number of folders from windows XP to windows 7 laptop tsk1979 Gadgets, Computers & Software 28 18th June 2010 22:47
2 Problems - is it Windows Vista ? normally_crazy Gadgets, Computers & Software 26 17th June 2007 09:59
A few problems with New wagon R. Help needed ! akhilesh Technical Stuff 5 31st May 2007 15:33


All times are GMT +5.5. The time now is 22:41.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks