Go Back   Team-BHP > Around the Corner > Shifting gears > Gadgets, Computers & Software


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11th April 2009, 01:38   #1
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default Cisco routers for self-study

Hi all,
I've been doing self-study for my CCNP and although I'm happy using a simulator to do my labs right now, I'm interested in buying real routers for self-study. Have any of you or your friends done the same? I know of quite a few international sellers who'll gladly ship to India but the shipping costs will be huge, considering the weight of the equipment. I'm not interested in enrolling at teaching centres because they generally don't offer their routers for use unless you sign up for a course. Any help is appreciated.

Thanks!
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 03:52   #2
BHPian
 
quickdraw's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Delhi
Posts: 979
Thanked: 1,202 Times
Default

There is a guy in Bangalore who can supply you with the routers you need for practise. But for CCNA you dont need anything more then a simulator. What line are you planning to go R&S, VoIP or Security?
quickdraw is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 04:43   #3
BHPian
 
Join Date: Oct 2007
Location: Pune
Posts: 213
Thanked: 0 Times
Default

CCNA now has 3 different streams? WOW!

I think it's a good time to invest in a networking degree as well.
given2fly is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 06:47   #4
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

Already did my CCNA last year. Now studying for CCNP (currently BSCI) which is the R&S field. Anyways, quickdraw, any more info you know of? Sounds interesting... I found a seller on ebay from Delhi, but he's selling them for way too much.

Last edited by pranavt : 11th April 2009 at 06:59.
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 07:28   #5
Senior - BHPian
 
Join Date: Dec 2006
Location: pune
Posts: 1,134
Thanked: 376 Times
Default

If you are looking at routers for studies, it would be better to get routers on rent. Check classifieds in local daily, you should be able find one in mumbai & that too at reasonable rates.
sukiwa is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 07:42   #6
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,635
Thanked: 1,343 Times
Default

Doesnt Cisco have virtual lab environment or so?
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 07:46   #7
Distinguished - BHPian
 
Sankar's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Kerala
Posts: 4,560
Thanked: 2,760 Times
Default

You don't need to buy Routers!! Instead you can rent them for a period and return it once you're done. R&S is Routing and Switching.
Sankar is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 09:10   #8
Senior - BHPian
 
ImmortalZ's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Trivandrum
Posts: 2,133
Thanked: 137 Times
Default

Quote:
Originally Posted by jkdas View Post
Doesnt Cisco have virtual lab environment or so?
Not officially, no. There are third party simulators which work for basic configs. But anything remotely advanced will make them fall apart.
ImmortalZ is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 11:50   #9
BHPian
 
quickdraw's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Delhi
Posts: 979
Thanked: 1,202 Times
Default

Quote:
Originally Posted by given2fly View Post
CCNA now has 3 different streams? WOW!

I think it's a good time to invest in a networking degree as well.
CCNA doesnt, right after that you have to decide your specialization for CCNP and CCIE.

There's also Network design I forgot what it was called.

@PranavT : Call 9886207777 - ARUN.

This is the guy I bought the routers from when I was studying CCNA/NP.

Nice to see so many networking people here, makes me want to get back into the networking world. Too bad I threw a keyboard at my boss
quickdraw is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 14:50   #10
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ImmortalZ View Post
Not officially, no. There are third party simulators which work for basic configs. But anything remotely advanced will make them fall apart.
Cisco 7200 Simulator - IPFlow Netflow Collector
GNS3 |

It's a mips/ppc emulator which boots real IOS images and gives you an exact environment that you'd get with a real cisco router. I've been using it for the last few months and it works amazingly well. Only problem is that throughput isn't anything to write home about, but since it's just practice, it doesn't matter at all.

@Quickdraw: Thanks, will call him. It's CCDP btw, the design stream. What kind of prices am I looking at, suppose I want to setup a CCNP lab, excluding a 3560 switch which is going to be very expensive I guess.

@Sankar: I do know it's the Routing & Switching field, that's what CCNP is. CCSP is security, VP is voip, DP is design.
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 15:01   #11
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,635
Thanked: 1,343 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ImmortalZ View Post
Not officially, no. There are third party simulators which work for basic configs. But anything remotely advanced will make them fall apart.
There is. How will a company who wants to experiment on some design etc check if they dont have test lab? Its not free though.


Quote:
Originally Posted by pranavt View Post
Cisco 7200 Simulator - IPFlow Netflow Collector
GNS3 |

It's a mips/ppc emulator which boots real IOS images and gives you an exact environment that you'd get with a real cisco router. I've been using it for the last few months and it works amazingly well. Only problem is that throughput isn't anything to write home about, but since it's just practice, it doesn't matter at all.

@Quickdraw: Thanks, will call him. It's CCDP btw, the design stream. What kind of prices am I looking at, suppose I want to setup a CCNP lab, excluding a 3560 switch which is going to be very expensive I guess.

@Sankar: I do know it's the Routing & Switching field, that's what CCNP is. CCSP is security, VP is voip, DP is design.
CCDP exams cost 1400$, IIRC.

VoIP plus Video gonna have fun for sometime to come. Security always rules.

Anyone here with CISA / CISSP/ SSCP etc?
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 11th April 2009, 17:59   #12
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

Quote:
Originally Posted by jkdas View Post
There is. How will a company who wants to experiment on some design etc check if they dont have test lab? Its not free though.




CCDP exams cost 1400$, IIRC.

VoIP plus Video gonna have fun for sometime to come. Security always rules.

Anyone here with CISA / CISSP/ SSCP etc?
You sure? I just got an email from Cisco a couple of days back, but it was about the CCDE costing 1400USD, the CCIE equivalent of network-design certification.

Forgot to state the best thing about dynamips, and consequently, GNS3. It's completely free and open-source and works on Windows, Linux, Mac and FreeBSD.

Last edited by pranavt : 11th April 2009 at 18:11.
pranavt is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
All about MiFi routers - data connectivity on the move! COUGAR Gadgets, Computers & Software 22 25th June 2013 21:38
Wagon R - Self starter problem - replace coil or self? aargee Technical Stuff 28 7th March 2010 09:25
GNS3 and Dynamips like tool for Alcatel Service Routers pb10gagan Shifting gears 1 5th November 2009 16:18
Info needed on selling used Cisco routers/switches. supremeBaleno Gadgets, Computers & Software 4 19th September 2008 18:58
Study finds dogs can smell cancer _Crazi4Speed_ Shifting gears 2 24th September 2004 18:55


All times are GMT +5.5. The time now is 10:47.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks