Go Back   Team-BHP > Around the Corner > Shifting gears > Gadgets, Computers & Software


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 8th May 2009, 19:38   #16
Senior - BHPian
 
vikram_d's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bangalore
Posts: 2,380
Thanked: 936 Times
Default

Quote:
Originally Posted by gopinathann View Post
Before developing this I also have googled and used many, but that does have incorrect values 4-5 km less compared to the speeometer. For this app I have converted the Knots to Km and added 4km to correct it so that it matches 99% to the speedometer at any time.
Well the thing is that, all our speedometers have errors. Don't try to make your software accurate according to the speedometer. Just make it accurate based on GPS readings. That way you get the true speed of the car.
vikram_d is offline   Reply With Quote
Old 8th May 2009, 20:29   #17
Distinguished - BHPian
 
DerAlte's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bangalore
Posts: 8,076
Thanked: 2,867 Times
Default

Quote:
Originally Posted by HappyWheels View Post
Nope! Does not work on the HD! :( ...
Not his fault. For some reason HD display library implementation is different from other models even in the HTC stable, and fouls up with the normal WiMo calls that everyone uses. Route66, for example, has a separate version for HD - even though it normally runs OK on other WiMo 6.1 devices.

Good show, @gopinathann, keep up the good work. Don't bother calibrating against your car's speedo, the GPS-based calculation is far more accurate.

I tried it on an HTC Touch running WiMo 6.1. The UI runs OK, but the Setting program needs some explanation / redo.

I use an external Holux receiver over BT, and I run Franson GPSGate (for some reason WiMo native GPS port replicator does not work with most common navigation software). GPSGate runs COM3 as a virtual GPS port - which was recognized by all nav s/w I tried it with (incl. Garmin). Your setting program did not recognize that virtual port when I entered it into the "Program port", but worked fine when entered against "Hardware port".
DerAlte is offline   Reply With Quote
Old 8th May 2009, 20:51   #18
BHPian
 
gopinathann's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chennai
Posts: 766
Thanked: 20 Times
Default

Quote:
Originally Posted by DerAlte View Post
Not his fault. For some reason HD display library implementation is different from other models even in the HTC stable, and fouls up with the normal WiMo calls that everyone uses. Route66, for example, has a separate version for HD - even though it normally runs OK on other WiMo 6.1 devices.

Good show, @gopinathann, keep up the good work. Don't bother calibrating against your car's speedo, the GPS-based calculation is far more accurate.

I tried it on an HTC Touch running WiMo 6.1. The UI runs OK, but the Setting program needs some explanation / redo.

I use an external Holux receiver over BT, and I run Franson GPSGate (for some reason WiMo native GPS port replicator does not work with most common navigation software). GPSGate runs COM3 as a virtual GPS port - which was recognized by all nav s/w I tried it with (incl. Garmin). Your setting program did not recognize that virtual port when I entered it into the "Program port", but worked fine when entered against "Hardware port".
Good that it works in your device even with external GPS receiver. Moreover the settings.exe is from the Microsoft SDK sample library to map the virtual port. I have provided it in case if you don't have any other software to configure the virtual port.
gopinathann is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2009, 16:16   #19
kdp
Newbie
 
Join Date: Dec 2006
Location: Mumbai
Posts: 17
Thanked: 0 Times
Red face what GPS message are you using?

Quote:
Originally Posted by gopinathann View Post
Before developing this I also have googled and used many, but that does have incorrect values 4-5 km less compared to the speeometer. For this app I have converted the Knots to Km and added 4km to correct it so that it matches 99% to the speedometer at any time.

Hi, Are you using the VTG message to get the elocity or are you deriving from GPRMC or any other message? VTG is accurate to about 0.1m/s in most GPS (it uses doppler shift, if I'm not mistaken) and is your best bet.

great effort, I guess the next step would be to make a 0-100 meter (though I guess a 5hz gps would be essential to use it0

cheers

Kdp
kdp is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2009, 17:50   #20
BHPian
 
gopinathann's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chennai
Posts: 766
Thanked: 20 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kdp View Post
Hi, Are you using the VTG message to get the elocity or are you deriving from GPRMC or any other message? VTG is accurate to about 0.1m/s in most GPS (it uses doppler shift, if I'm not mistaken) and is your best bet.

great effort, I guess the next step would be to make a 0-100 meter (though I guess a 5hz gps would be essential to use it0

cheers

Kdp
I am using Microsoft GPS Intermediate driver which triggers events for different modes.
gopinathann is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2009, 13:14   #21
BHPian
 
shyamhegde's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Bangalore
Posts: 284
Thanked: 3 Times
Default

Worked fine on my Asus P526 phone.
Great effort. Thanks for that.
You posted on the right forum for `testing` the app and for feedbacks.
shyamhegde is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2009, 13:58   #22
BHPian
 
swale84's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Pune
Posts: 459
Thanked: 8 Times
Default

Quote:
Originally Posted by shyamhegde View Post
Worked fine on my Asus P526 phone.
Great effort. Thanks for that.
You posted on the right forum for `testing` the app and for feedbacks.
I couldn't get it to work on mine unfortunately :-(
Could you share what settings (if any) you've used?
swale84 is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2009, 14:46   #23
BHPian
 
shyamhegde's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Bangalore
Posts: 284
Thanked: 3 Times
Default

Quote:
Originally Posted by swale84 View Post
I couldn't get it to work on mine unfortunately :-(
Could you share what settings (if any) you've used?
I Used SirfTech program to find Port details and Baudrate.
I found it to be COM1: Serial2.
NMEA 57600 baudrate.

Then use the settings.exe provided in the file posted here

Set program port - GPD2 and Hardware Port - Com1. baudrate at 57600.
Also i had Manage Automatically box checked.

It worked after above settings. Not sure why those settings are needed , though.

It will show speed only once GPS aquires fix and starts showing # of satallites it is `seeing`.

I liked it !
shyamhegde is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2009, 15:30   #24
BHPian
 
swale84's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Pune
Posts: 459
Thanked: 8 Times
Default

Quote:
Originally Posted by shyamhegde View Post
I Used SirfTech program to find Port details and Baudrate.
I found it to be COM1: Serial2.
NMEA 57600 baudrate.

Then use the settings.exe provided in the file posted here

Set program port - GPD2 and Hardware Port - Com1. baudrate at 57600.
Also i had Manage Automatically box checked.

It worked after above settings. Not sure why those settings are needed , though.

It will show speed only once GPS aquires fix and starts showing # of satallites it is `seeing`.

I liked it !
Thanks Shyam,
I've entered these settings - will try it when I'm driving home from work.
Errr- whats teh Sirftech program? Do I need to download it from somewhere?
swale84 is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2009, 18:12   #25
BHPian
 
shyamhegde's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Bangalore
Posts: 284
Thanked: 3 Times
Default

Do a google search for Sirftech . Small file, copy to the mobile and run it. Do not change any GPS parameters using it but just for checking information.
shyamhegde is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2009, 11:59   #26
BHPian
 
swale84's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Pune
Posts: 459
Thanked: 8 Times
Default

Thanks Shyam! The settings worked perfectly.

Nice app Gopinathann. Thank you very much for sharing it here. However, I found the refresh rate of the speedo rather slow. Did everyone else feel the same or was it just me?

Do share with us what future developments you plan on this!

Suhail
swale84 is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2009, 15:14   #27
BHPian
 
gopinathann's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chennai
Posts: 766
Thanked: 20 Times
Default

Thanks guys for your comments

Quote:
Originally Posted by swale84 View Post
I couldn't get it to work on mine unfortunately :-(
Could you share what settings (if any) you've used?
If you have built-in gps then it should work automatically. The settings.exe is similar to the quickgps application which has in most of the phones. You have to set the com port if you use external GPS or bluetooth GPS.

Quote:
Originally Posted by swale84 View Post
Thanks Shyam! The settings worked perfectly.

Nice app Gopinathann. Thank you very much for sharing it here. However, I found the refresh rate of the speedo rather slow. Did everyone else feel the same or was it just me?
The GPS speedo is accurate, however I want to match it with my Speedo so I have added 4 kph which is pretty good. In future versions I would provide an option to increase or decrease kph from the GPS speedo. If you want the speedo to be synchronized with your car you can use that option.

Do share with us what future developments you plan on this!

Suhail
1. I plan to develop skins so that user can create their own skins.
2. Two Trip meters.
3. Display both kph & mph
4. Set max brightness when the applicatins runs.
5. Kph option to be added to match with the cars speedo.

Last edited by Technocrat : 18th May 2009 at 15:18. Reason: Fixed quote
gopinathann is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2009, 12:18   #28
BHPian
 
shyamhegde's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Bangalore
Posts: 284
Thanked: 3 Times
Default

Quote:
Originally Posted by gopinathann View Post
Thanks guys for your comments


If you have built-in gps then it should work automatically. The settings.exe is similar to the quickgps application which has in most of the phones. You have to set the com port if you use external GPS or bluetooth GPS.



1. I plan to develop skins so that user can create their own skins.
2. Two Trip meters.
3. Display both kph & mph
4. Set max brightness when the applicatins runs.
5. Kph option to be added to match with the cars speedo.

Plans look very interesting on this project you are on. Also would you add average speed, duration of zero speed in a trip etc displayed and make the buttons do `press` action etc.

The app is very light. So it is fun to use. I guess with our GPS mobile phones, anyway we do not use the map software everyday in city commute, but your kinda application allows us to have some fun with the GPS part of the phone more. Thanks again for the efforts.
shyamhegde is offline   Reply With Quote
Old 30th May 2009, 16:01   #29
BHPian
 
gopinathann's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chennai
Posts: 766
Thanked: 20 Times
Default

Guys,

GPS Speedo VGA.rar.gpx

I have created a VGA version from QVGA version. The main page labels may not be aligned properly since it was converted from QVGA, however the speedo page should look good.

Let me know how things go.
gopinathann is offline   Reply With Quote
Old 21st June 2009, 14:15   #30
BHPian
 
shyamhegde's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Bangalore
Posts: 284
Thanked: 3 Times
Default

Hi Gopi,

I am using the program everyday and extremely happy with it.

It did crash few times with below mentioned errors.
Mostly when I get a call. I use a bluetooth set. Speedo works fine when i take the call and talk, but crashed when I disconnect after talking.
Also it crashed once when i entered the basement, GPS satellites would not be visible at that time.

GPSSpeedo.exe
Exception
at Microsoft.AGL.Common.MISC.HandleAr()
at System.Drawing.Bitmap._InitFromMemoryStream()
at System.Drawing.Bitmap..ctor()
at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.InternalI nvoke()
at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.Invoke()
at System.Reflection.ConstructorInfo.Invoke()
at System.Resources.ResourceReader.CreateResource()
at System.Resources.ResourceReader.LoadBitmap()
at System.Resources.ResourceReader.LoadObjectV2()
at System.Resources.ResourceReader.LoadObject()
at System.Resources.RuntimeResourceSet.GetObject()
at System.Resources.ResourceManager.GetObject()
at System.Resources.ResourceManager.GetObject()
at DeviceFullScreen.MainForm.InitializeComponent()
at DeviceFullScreen.MainForm..ctor()
at GpsTest.Form1.Main()


Hope we get the next version soon, with those added features you had mentioned

I have few suggestions after using all these days,
- I do not feel it necessary to have start and stop gps buttons. Let it start as soon as i open the program. I do not know if the options are required if i use multple GPS programs on phone though.
- The X button on the speedo skin, can that be made small and kept some where else? or make it auto hide or so.

And when I did google for such a speedo on net , yours was the best of all!
shyamhegde is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedometer Needle: Shaking & vibrating Styler Technical Stuff 12 21st February 2016 16:05
Universities in the US for Masters in Analog Electronics greenhorn Shifting gears 8 1st October 2008 12:37
Demand for Analog IC engineers in India? Centro-P Shifting gears 8 11th June 2008 16:58
lancer power steering & speedometer problem trashishh Technical Stuff 3 13th May 2008 19:19


All times are GMT +5.5. The time now is 04:19.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks