Go Back   Team-BHP > Around the Corner > Shifting gears > Gadgets, Computers & Software


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th February 2011, 17:14   #1
Team-BHP Support
 
tsk1979's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 22,852
Thanked: 15,407 Times
Default 3.5G Testing going on?

Normally on my reliance GSM, I see "E" in the notification bar while browsing from mobile. I have my Mobile 99 (2.5G/month) GPRS data plan, and max speed I can get is around 80kbps (Tested with Speedtest),
Today, I found that the pages are opening a little too fast, and it was showing "H" in the notification bar.
I ran speedtest, and my download speed was 1.3 Mbit/s

Now, I do not have any 3G plan on my mobile.
Moreover, if 3G is used, I would see 3G in notification bar.
According to the manual, H means HSPDA, which is actually 3.5G.

I do not remember reading about HSPDA in India? So I am wondering if reliance GSM is testing HSPDA. Well its good while it lasts, unless they decide to bill me!
tsk1979 is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2011, 17:18   #2
BHPian
 
Join Date: Oct 2010
Location: Chennai
Posts: 97
Thanked: 20 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

most of the service providers in India had opted for 3.5G though it would be sold as 3G. not sure on why you are getting 3G in your mobile.
KumaravelS is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2011, 19:59   #3
Senior - BHPian
 
vinaydas's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bengaluru
Posts: 1,355
Thanked: 82 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

Bsnl gives me 3.5G notification on my e72 all the time and has been giving so since the time 3g has been available.
Similarly i have seen only 3g notification on my friends e72 on docomo.
vinaydas is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2011, 20:52   #4
Distinguished - BHPian
 
Mpower's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Bangalore
Posts: 10,430
Thanked: 1,678 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

T-mobile in the States offers a 3G HSPA service that is marketed at 4G.
Mpower is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2011, 20:53   #5
Senior - BHPian
 
ph03n!x's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Madras
Posts: 1,703
Thanked: 105 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

Same with Airtel in Chennai - most of the areas I frequent give me 3.5G, only a few places say 3G.
ph03n!x is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2011, 21:42   #6
Distinguished - BHPian
 
Technocrat's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mid West
Posts: 14,861
Thanked: 2,398 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

Quote:
Originally Posted by Mpower View Post
T-mobile in the States offers a 3G HSPA service that is marketed at 4G.
Yeah, I have it & its actually HSPA+ service which is also knows as 3.5G.
Technocrat is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 12:45   #7
Senior - BHPian
 
myavu's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Delhi - Kochi
Posts: 1,057
Thanked: 515 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

@ tsk1979 MTNL is already using HSPA. In my W760i it is showing H from day one after I subscribed to 3G.

At times I had got 2.1MB/Sec

Cheers!

Vinu
myavu is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 13:19   #8
BHPian
 
abhayshanu's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mumbai
Posts: 694
Thanked: 168 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

The same for me, I have been using 3G/H since almost over a year, I had called within the first week of the 3G launch of MTNL Mumbai and since then I have it and love it.
I think the sign is mobile specific, as on my Samsung Star 3G, there is a 3G sign, on my SE U100i, there is a H sign, on my SE X10i, I have always seen a 3G sign, but its new and haven't used it much.
My plan is some 250 Rs/month for 200 mb, suffices my net usage, I rarely use more than that.
abhayshanu is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 13:31   #9
BHPian
 
Join Date: Oct 2007
Location: Pune
Posts: 213
Thanked: 0 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

@ TSK, I called someone in Gurgaon a couple of days back and got a voice notification saying that "The reliance subscriber I have called, is on 3G now". May be that gives what is going on with you?
given2fly is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 14:25   #10
Team-BHP Support
 
tsk1979's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 22,852
Thanked: 15,407 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

I kind of figured out whats the problem.
Yesterday when I called customer care whether 3G is activated on my account or not, they told me their systems are down.
At that time HSPDA was working on my phone.
When their systems came back up, I started getting GPRS only.
Intermittently when there is a system error, 3G gets enabled on my handset. Funny is the way Reliance GSM works.
tsk1979 is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 14:50   #11
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,493
Thanked: 6,771 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

BSNL also alternates between 3G and 3.5G in BLR from day 1. Some handset like iPhone, both are shown as 3G, while Android and Nokia sets have separate notifications. So at the end of the day the network decides which technology they want to incorporate (3 or 3.5 G).
Jaggu is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 14:59   #12
Distinguished - BHPian
 
sgiitk's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kanpur
Posts: 7,044
Thanked: 3,591 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

I hear that the Reliance L1 typre of plans may be history soon. EVDO is coming in big time.
sgiitk is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 15:12   #13
Senior - BHPian
 
wildon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Bangalore
Posts: 2,412
Thanked: 1,033 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

I normally gets this.
Attached Images
 
wildon is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 15:17   #14
Senior - BHPian
 
NetfreakBombay's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bombay
Posts: 1,375
Thanked: 315 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

MTNL mumbai has finally launched 3G across mumbai. Earlier it was limited so select areas.
NetfreakBombay is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2011, 15:23   #15
Senior - BHPian
 
srishiva's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Bengaluru
Posts: 3,467
Thanked: 694 Times
Default Re: 3.5G Testing going on?

The marketing guys can create new terms everyday. LTE itself was not 4G and now HSPA+ is considered as 4G.
srishiva is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LML going up or going down??? devarshi84 Motorbikes 10 7th August 2009 01:32
Bugatti going crazy 275 mph 1250hp going Veyron GT.. 1Day The International Automotive Scene 24 4th March 2009 18:14
F1 2007 December Testing -Testing Slicks merve_extreme Int'l Motorsport 9 8th December 2007 04:30
You thought cls 55 amg was going to be fast?? _Crazi4Speed_ The International Automotive Scene 4 4th October 2004 21:30
Guess which car manufacturer is going upmarket? GTO The International Automotive Scene 6 25th June 2004 02:58


All times are GMT +5.5. The time now is 06:38.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks