Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Modifications & Accessories


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th August 2007, 12:25   #31
BHPian
 
VC12's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Hyderabad
Posts: 297
Thanked: 0 Times
Default

Absar,do you suggest one should have this and how useful is that?Whr dod you purchase it from and the cost?Any warranty for the product or any rppile effect of car system?Lastly is it appealing ?I have a query too , is there any possibility of changing the Speedo/tacho meter lightings?
VC12 is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2007, 13:05   #32
BHPian
 
Ford Rocam's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Mumbai-India
Posts: 880
Thanked: 16 Times
Default

Quote:
Originally Posted by v1p3r View Post

OHC was OBD 1, so please don't go by year.
Who is giving you wrong info?
Ford Rocam is offline   Reply With Quote
Old 25th August 2007, 08:38   #33
BHPian
 
vabs78's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pune, India
Posts: 551
Thanked: 11 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Absar View Post
Hey everyone! I eventually got SGII..
Does this read and erase trouble codes?
vabs78 is offline   Reply With Quote
Old 25th August 2007, 12:36   #34
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

Quote:
Originally Posted by VC12 View Post
Absar,do you suggest one should have this and how useful is that?Whr dod you purchase it from and the cost?Any warranty for the product or any rppile effect of car system?Lastly is it appealing ?I have a query too , is there any possibility of changing the Speedo/tacho meter lightings?
  • Hi VC12! Well Yes, I do like it. It shows many things like:
    Fuel System Loop Status: Open or Closed Loop
  • Intake-Air-Temperature
  • Water-Temperature
  • Fuel-Pressure (not available for the Ikon tho)
  • Liters-per-Hour
  • Ignition-Timing
  • Engine-Load
  • Liters/100Km
  • Kilometers-per-Hour
  • Manifold-Absolute-Pressure
  • Revolutions-per-minute
  • Battery-Voltage
It's like a trip computer in the Skoda family, but has more features and also its an trouble code reader and eraser too.

I got it from Toronto for 196 CAD (7,550 INR). It was hand-brought to me. No warranty on this. If any problem happens within a year, I can send it back to Toronto for repairs or get a new unit free.

Yes its possible to change the speedo/tacho cluster backlight, but its complicated. Hint: The Ikon has projector type of lighting in the cluster.

Quote:
Originally Posted by vabs78 View Post
Does this read and erase trouble codes?
Yes it does.

cya
A
Absar is offline   Reply With Quote
Old 25th August 2007, 19:36   #35
BHPian
 
babhishek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: KOLKATA
Posts: 315
Thanked: 14 Times
Default

No wonder the FORD works flawlessly, American car Maker.
Japs suck at OBD
babhishek is offline   Reply With Quote
Old 27th August 2007, 11:49   #36
BHPian
 
VC12's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Hyderabad
Posts: 297
Thanked: 0 Times
Default

Thanks Absar,

Sounds quiet intresting, Did you DIY? OR have got it fitted by experts?

Any idea where one can get it in India?
VC12 is offline   Reply With Quote
Old 27th August 2007, 12:23   #37
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

Hey! It's SO simple!! Just like plugging an USB mouse to the computer's USB port and that's it. No need for those experts!!

Some pictures to explain:
Quote:
Originally Posted by Absar View Post
Pictures attached.
This is the OBD port in the Ikon.
This is the wire that comes with SG


One end of the wire; named as "Side 1" for illustrative purposes.


The other end of the wire; named as "Side 2" for illustrative purposes.


The ScanGauge's side port.


Now,
Side 1 goes to the car's OBD port, and Side 2 goes to the SG's port.

That's it! The power is supplied in the cable itself. So no extra wiring needed.

cya
A
Absar is offline   Reply With Quote
Old 30th August 2007, 15:35   #38
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

SG works on Aveo! The OBD port is in the same location as Accent and Santro.

The location of the OBD port in the Santro is posted here (OBD (On-board diagnostics) for Indian Cars).

So my thinking is, it should work in all cars from Ford & Chevrolet.

cya
A
Absar is offline   Reply With Quote
Old 30th August 2007, 16:32   #39
Senior - BHPian
 
vnabhi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: DC -> DC
Posts: 5,265
Thanked: 1,233 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Absar View Post
  • Hi VC12! Well Yes, I do like it. It shows many things like:
    Fuel System Loop Status: Open or Closed Loop
  • Intake-Air-Temperature
  • Water-Temperature
  • Fuel-Pressure (not available for the Ikon tho)
  • Liters-per-Hour
  • Ignition-Timing
  • Engine-Load
  • Liters/100Km
  • Kilometers-per-Hour
  • Manifold-Absolute-Pressure
  • Revolutions-per-minute
  • Battery-Voltage
It's like a trip computer in the Skoda family, but has more features and also its an trouble code reader and eraser too.

I got it from Toronto for 196 CAD (7,550 INR). It was hand-brought to me. No warranty on this. If any problem happens within a year, I can send it back to Toronto for repairs or get a new unit free.

Yes its possible to change the speedo/tacho cluster backlight, but its complicated. Hint: The Ikon has projector type of lighting in the cluster.


Yes it does.

cya
A
Are all these readings necessary for ordinary drivers like us? Or only for tech geeks?
Not sure what litres per hour is.
vnabhi is online now   Reply With Quote
Old 30th August 2007, 17:31   #40
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

Quote:
Originally Posted by vnabhi View Post
Are all these readings necessary for ordinary drivers like us? Or only for tech geeks?
Not sure what litres per hour is.
Well you could make use of some information. Its useful for me! All the information is useful for me. Interesting information too.

Its like you utilize the information to correct your driving and get more Km/L.

Liters per Hour feature shows how much fuel is being consumed in an hour.

In the Ikon, while the car is idle, with a/c off, it stays constantly at 1.0 LPH.
When I put on the A/C, it varies between 1.4 to 1.5 LPH. I love this little gadget.

cya
A
Absar is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2007, 19:10   #41
Senior - BHPian
 
vnabhi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: DC -> DC
Posts: 5,265
Thanked: 1,233 Times
Default

Wow, that looks like good info. Do you get this gadget in India? Is it easy to fit into a Fiesta?
vnabhi is online now   Reply With Quote
Old 31st August 2007, 19:28   #42
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

Nope not available in India sadly. Yes, it should work on all Ford vehicles. It'll be easy too!

EDIT: Today I pushed the Ikon to see the maximum TPS I could go to. I think I was pushing the accelerator hard, but I was able to get only 35 on the TPS. Surprising. I shall test again later.

EDIT 2: TPS is Throttle Position Sensor.

cya
A

Last edited by Absar : 31st August 2007 at 19:34.
Absar is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 31st August 2007, 19:32   #43
Team-BHP Support
 
Akshay1234's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Mumbai
Posts: 9,759
Thanked: 6,665 Times
Default

Quote:
Originally Posted by vnabhi View Post
Wow, that looks like good info. Do you get this gadget in India? Is it easy to fit into a Fiesta?
hes mentioned that someone got it for him from toronto.
Akshay1234 is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2007, 19:53   #44
BHPian
 
Join Date: Feb 2007
Location: Madras
Posts: 558
Thanked: 2 Times
Default

I calibrated the ScanGauge upon my refuel today. ScanGauge reported 28.8 litres used up while I refueled in 29.8 litres. So I had to calibrate it to a factor of +4.0%.

But still its going great! The maximum I've been able to get on the Throttle Position Sensor reading was 35 while pressing hard and not 100.

cya
A
Absar is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2007, 19:58   #45
Senior - BHPian
 
normally_crazy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mumbai
Posts: 4,367
Thanked: 387 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Absar View Post
Its like you utilize the information to correct your driving and get more Km/L.

Liters per Hour feature shows how much fuel is being consumed in an hour.

In the Ikon, while the car is idle, with a/c off, it stays constantly at 1.0 LPH.
When I put on the A/C, it varies between 1.4 to 1.5 LPH. I love this little gadget.

cya
A
Absar ,

That info is displayed in the Octi's instrument cluster. OE fitment hehehe
normally_crazy is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tyre pressure gauge and portable inflator pump / foot pump adityapd Modifications & Accessories 698 29th November 2017 16:38
Engine Scan! manishk83 Technical Stuff 2 28th August 2010 23:22
Pio 5050 FM Auto scan problem phamilyman In-Car Entertainment 14 20th July 2009 23:30
Mercedes-Benz SPLITVIEW Screen & PRE-SCAN Technology hanmust The International Automotive Scene 8 17th December 2008 23:35
Fuel Gauge Problem - Contessa & Esteem falcon Technical Stuff 14 12th October 2008 10:54


All times are GMT +5.5. The time now is 09:31.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks