Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Modifications & Accessories


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5th November 2008, 14:20   #31
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Quote:
Originally Posted by aZa View Post
Is that a xing ? well Xing comes with Dual coil ignition system therefore you can't just add any normal tacho. You would need a DIS compatible tacho. or You would need a RPM adapter to use the normal tacho with the 4 Cylinder option.

I'm using a tacho from Sunpro® on my xing.

Quote:
Originally Posted by prateek View Post
i have a tacho installed in my santro.i got it for 9k 2 years before.

here is the pic
aZa / prateek- is your techno fitted to the ignition coil or is it fitted to the ECM ?

In mumbai i was only able to find dealer to fit the techno to the ECM and iam afraid they could damage that expensive part.
The ignition coils seems a safer option.
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2009, 17:19   #32
BHPian
 
yatinchoubal's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas / Pune
Posts: 144
Thanked: Once
Default

Quote:
Originally Posted by UniqueMods View Post
aZa / prateek- is your techno fitted to the ignition coil or is it fitted to the ECM ?

In mumbai i was only able to find dealer to fit the techno to the ECM and iam afraid they could damage that expensive part.
The ignition coils seems a safer option.



Hey Aza, I have heard that it difficult for new Santro (xing) to fit a tacho. ! In pune, nobody is ready to touch my car, as they are not sure about how to fix it.

I've to buy a tacho, but based on what you said, M still confused whether to buy a autoguage, or sunpro or autometer.

Could you please let me know how you have carried on the installations, an pics would be really appriciable.

Please please send as much details as you can, to fit the tacho to new Santro Xing.
yatinchoubal is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 10:38   #33
BHPian
 
yatinchoubal's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas / Pune
Posts: 144
Thanked: Once
Default

Quote:
Originally Posted by yatinchoubal View Post
Hey Aza, I have heard that it difficult for new Santro (xing) to fit a tacho. ! In pune, nobody is ready to touch my car, as they are not sure about how to fix it.

I've to buy a tacho, but based on what you said, M still confused whether to buy a autoguage, or sunpro or autometer.

Could you please let me know how you have carried on the installations, an pics would be really appriciable.

Please please send as much details as you can, to fit the tacho to new Santro Xing.

Anybody could reply please..
yatinchoubal is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 12:46   #34
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Yatin,

Does the tacho you are going to buy have a two cylinder setting? this is what u have to check.

My Understanding.

Santro comes with a dual coil ignition system. this means one coil controls 2 cylinders, therefore only a tacho with 2 cylinder setting will give accurate rpm.

if the tacho is set on 4 cylinder, you get half rpm reading. and on 3 cylinder setting you will get 3/4 rpm reading.

Till now, what i have understood is that only Sunpro, based from USA, has 2 cylinder setting in some of their tacho's.

Some members have discussed, that a 4 cylinder set tacho can be used, if connected to the ECu. but this includes getting a feed for the EC wiring harness. that is risky and will void your warranty.

Even a wire connected to your ignition coil, will void your warranty if not removed before going to A.S.S.

Bottom line - get a tacho with a 2 cylinder setting to start with. then make sure it is connected to the coil and not ECU.

In Mumbai, i have personnaly searched a lot for a tacho with a 2 cylinder setting, for my santro and found none.

Members in mumbai - any help will be deeply appreciated.

UM
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 13:09   #35
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Other solution

Autometer/sunpro RPM Adapter, Using this the 4 cylinder setting of any tacho will show the correct RPM

UM
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 13:24   #36
Newbie
 
msandeep's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bangalore
Posts: 13
Thanked: 0 Times
Default

My santro is fixed with Autometer
Attached Thumbnails
Tacho for Santro-imgp0020.jpg  

msandeep is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 15:22   #37
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Sandeep,

thanks, but i would like some more info and pics. PLEASE.

1. which gear - 4th or 5th? 135km/hr @4000rpm.
2. Autometer Model ? and cost?
3. connected to ignition coil or ECM/ECU wiring? Clear pic of the signal wire connected inside the engine bay.
4. any adapter used or only tacho?
5. what setting are you using - meaning is there a 2 cylinder setting behind the tacho.

UM
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 15:53   #38
Senior - BHPian
 
sushrutha's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Chikmagalur/Ban
Posts: 1,702
Thanked: 324 Times
Default

msandeep,
Thats a nice tacho you have. From where did you get the tacho. Whatz the cost ?
sushrutha is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 16:02   #39
Distinguished - BHPian
 
sgiitk's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kanpur
Posts: 7,163
Thanked: 3,759 Times
Default

Essentially in a dual coil ignition you fire two cylinders (which work in tandem) at a time. One is starting Power Stroke while the other is going from Exhaust to Induction. The latter is a blank spark so does not matter. You do not see the pulses from the other pair of plugs/cylinders. Thus you get the pulses from half the number of cylinders. Hence the corrections required.
sgiitk is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 16:07   #40
BHPian
 
yatinchoubal's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas / Pune
Posts: 144
Thanked: Once
Default

Hey UniqueMods,

Thanks for the info brother. Well yes, I did some R & D, too looks like Sunpro is the best option.
Well have u tried Milan Subway and Opera house. ! Also check out with n1 racing, near Prabhadevi..


Quote:
Originally Posted by UniqueMods View Post
Yatin,

Does the tacho you are going to buy have a two cylinder setting? this is what u have to check.

My Understanding.

Santro comes with a dual coil ignition system. this means one coil controls 2 cylinders, therefore only a tacho with 2 cylinder setting will give accurate rpm.

if the tacho is set on 4 cylinder, you get half rpm reading. and on 3 cylinder setting you will get 3/4 rpm reading.

Till now, what i have understood is that only Sunpro, based from USA, has 2 cylinder setting in some of their tacho's.

Some members have discussed, that a 4 cylinder set tacho can be used, if connected to the ECu. but this includes getting a feed for the EC wiring harness. that is risky and will void your warranty.

Even a wire connected to your ignition coil, will void your warranty if not removed before going to A.S.S.

Bottom line - get a tacho with a 2 cylinder setting to start with. then make sure it is connected to the coil and not ECU.

In Mumbai, i have personnaly searched a lot for a tacho with a 2 cylinder setting, for my santro and found none.

Members in mumbai - any help will be deeply appreciated.

UM
yatinchoubal is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 22:10   #41
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Yatin,

have tried milan but not opera house. have spoken to n1, but the refused saying the reading never come right as they only deal in autogauge.

will try opera house for sunpro and autometer rpm adapter.

Mr. Sandeep - we need ur input on my quetions above.
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 14th January 2009, 01:57   #42
BHPian
 
Join Date: Nov 2008
Location: Navi Mumbai
Posts: 388
Thanked: 51 Times
Default Sunpro Tacho for Santro

Guys just browsing thru' the Sunpro site found their Sun Super Tech III serise Tachmeters (Model No. CP7914/CP7905/CP7915) have the 2 cylinder setting for modern DIS ignition application i.e., compatible for Santro. Price is $ 105.99. Available in US of A, Maxico and Canada.
Attached Files
File Type: doc santro_tacho.doc (310.5 KB, 397 views)
gaddiwale is offline   Reply With Quote
Old 14th January 2009, 11:09   #43
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Gaddiwale,

There are lot of models of sunpro with 2 cylinder setting.
but the problem is, in india no dealer stock sunpro.

Ebay is an option, but shipping is alone about 55$ plus the cost of the tacho at around 60$ for the 3.25inch model and over 100$ for 5 inch is too costly for a tacho. Rs.5750. & Rs. 7750.

Ebay bidding (Second hand) is an option as it one might get a tacho for about 25$ + 55$ = Rs.4000.

I was informed by a member, that Sunpro are imported on demand basis by Performance zone (handle is "Smokin") in Delhi.

Yatin - try to contact him if the tacho is extremly important.

UM
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 14th January 2009, 12:55   #44
BHPian
 
yatinchoubal's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas / Pune
Posts: 144
Thanked: Once
Default

Well m searching in pune, if i could get sunpro. ! BUt most of the dealers not having it.
I might come down to Mumbai. I think Opera must be surely having it.
May be Viper can also provide some info , where i can get. !
Also @ shivaji park, Dadar, theres some mechanic, you can help you out to get Sunpro

Quote:
Originally Posted by UniqueMods View Post
Gaddiwale,

There are lot of models of sunpro with 2 cylinder setting.
but the problem is, in india no dealer stock sunpro.

Ebay is an option, but shipping is alone about 55$ plus the cost of the tacho at around 60$ for the 3.25inch model and over 100$ for 5 inch is too costly for a tacho. Rs.5750. & Rs. 7750.

Ebay bidding (Second hand) is an option as it one might get a tacho for about 25$ + 55$ = Rs.4000.

I was informed by a member, that Sunpro are imported on demand basis by Performance zone (handle is "Smokin") in Delhi.

Yatin - try to contact him if the tacho is extremly important.

UM
yatinchoubal is offline   Reply With Quote
Old 15th January 2009, 12:51   #45
Newbie
 
msandeep's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bangalore
Posts: 13
Thanked: 0 Times
Default

The meter is wired to the ecm ,no pic with me,There is no setting behind the meter.I was in 5th gear @4000rpm

Quote:
Originally Posted by UniqueMods View Post
Sandeep,

thanks, but i would like some more info and pics. PLEASE.

1. which gear - 4th or 5th? 135km/hr @4000rpm.
2. Autometer Model ? and cost?
3. connected to ignition coil or ECM/ECU wiring? Clear pic of the signal wire connected inside the engine bay.
4. any adapter used or only tacho?
5. what setting are you using - meaning is there a 2 cylinder setting behind the tacho.

UM
msandeep is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY tacho for a car, using a bike's tacho ilangop DIY - Do it yourself 64 25th November 2016 14:59
Install tacho in a santro harsh87 Modifications & Accessories 22 21st August 2007 20:37
Tacho for sale ( brand new ) manson Shifting gears 15 18th April 2005 04:54
tacho meter sanket12 Shifting gears 1 9th February 2005 12:12
RaceR Tech tacho blown! steroidauto Modifications & Accessories 7 5th January 2005 13:23


All times are GMT +5.5. The time now is 14:45.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks