Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Modifications & Accessories


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 18th June 2005, 21:56   #1
BHPian
 
Join Date: Mar 2005
Location: MUmbai
Posts: 27
Thanked: 0 Times
Default tachometer ... problems

hi guys.. i had bought a tachometer of autogage the one that has water temp, oil temp and oil pressure alongwith the regular huge rpm and shift light..
the thing is i wanted to fit it on my santro xing Xs.. the problem is nobody could fit it properly.. most of the time the tacho didnt move and when it moved it moved max to 3000rpm that to at hard revving..
i got the answer as that since the new xing has two coils and is mpfi it wont work.. they tried fitting it via the ecu trigger .. thats what i know..
i first tried with my normal mechanic then with sajid of motosport .. neither of them could do it..
so is it an issue with xing of what we tried was wrong?..
also another solution that i got was fitting a msd ignition box.. but sajjid quoted 25,000 so that was way too much to get the tacho working..
so guys i need some suggestions here!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
cheers!!!
onkars
cooldude585 is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 02:25   #2
Senior - BHPian
 
Psycho's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Bangalore
Posts: 1,042
Thanked: 95 Times
Default

A few points that you need to take care of
1) Get yourself a tacho that can handle a 2 sparks per rev coz the newer cars use a wasted spark. The reason you see only 3000 revs on your tacho is coz your tach is set for 4 cylinders and it sees only 2 pulses ie... it shows half the rev
2) The ecu trigger point is the best place to fit it (you need to check the Ignition lead on the ECU pin MAP off the factory manual) get it done from someone who has done it before.
3) An MSD ignition box would be an overkill for your car just ditch the idea.
Psycho is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 06:39   #3
BHPian
 
chetanhanda's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Toronto
Posts: 886
Thanked: 42 Times
Default

Hi, I got another question...? What kind of wiring is required for a 3 cylinder engine ? Can anything be done for a 3 cylinder MPFI 12 valve Maruti 800 ? Do any tachometers exist for 3 cylinder engines ? Im in US(california) now..I can buy some stuff from here if someone can guide me what is required to setup a tacho for a Maruti ??
chetanhanda is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 10:36   #4
BHPian
 
Join Date: Mar 2005
Location: MUmbai
Posts: 27
Thanked: 0 Times
Default

how do i know which tacho can handle 2 sparks per rev; coz the autogage tach was a cool tach.. and if it couldnt handle.. what do i do now.. is there anyone here who could get a new tacho running in my car.. i wouldnt mind buying the tacho from the same person too.. as i have returned the autogage tacho as it didnt work..
onkars
cooldude585 is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 13:51   #5
bhp
BHPian
 
bhp's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: lokhandwala mumbai
Posts: 835
Thanked: 151 Times
Default

how much did u get it for
bhp is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 17:34   #6
BHPian
 
Badcheetah's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: New Delhi
Posts: 123
Thanked: 2 Times
Default

i think if you send a mail to tutu dhavan (this guy is good ) , he could tell you what to do. even i had the same problem as the same could not be fitted on to my baleno as the damm thing has a sensor instead of the GARRARI (mech term ) , but he did some jugar and vollah , it was running , i dont have the mail id handy , but i am sure i can send it to you tommorow ..
also if you can get in touch with either LEELA (MRF RALLY CAR TUNER ) even he could help you on this .. hopefully it should be sorted out soon .
regards
Cheetah !!
Badcheetah is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 17:46   #7
Senior - BHPian
 
Join Date: Jun 2004
Location: Navi Mumbai
Posts: 1,040
Thanked: 127 Times
Default

what details should i look for when i am buying a tacho for a carb zen ?
heavy_foot is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 21:29   #8
BANNED
 
viper's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Mumbai
Posts: 1,769
Thanked: 8 Times
Smile

Hey Cooldude,

Go to Pai Auto at shivaji Park he will solve the problem for you.

Heavy Foot just make sure you choose a 4 cylinder tacho.

Viper
viper is offline   Reply With Quote
Old 19th June 2005, 22:37   #9
BHPian
 
Rice_tuner's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: mumbai
Posts: 144
Thanked: 13 Times
Default

@heavy foot...any tach(as long as it suports a 4 cyl config) will work well with a carb zen... no worries..
Rice_tuner is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2009, 15:23   #10
BHPian
 
yatinchoubal's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas / Pune
Posts: 144
Thanked: Once
Default

Hey Guys,

I have a santo Elx (Zing). Im trying to find a person, in pune, who can install a new tachometer. Could you please let me know if any body does it. Also do i need to install any switch, since I have heard that there is some problem with Santro elx
yatinchoubal is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is a tachometer required on a CAR ? skamb Technical Stuff 72 6th December 2014 21:57
Virus problems/spyware problems! post here! SirAlec Gadgets, Computers & Software 10 16th July 2014 00:05
Mahindra Scorpio CRDE 2007 - Problems 'n' Problems chandrda Technical Stuff 3 13th November 2009 09:59
Tachometer Pricing dragger Modifications & Accessories 10 11th February 2005 17:47


All times are GMT +5.5. The time now is 19:02.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks