Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Modifications & Accessories


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd November 2009, 11:57   #346
BHPian
 
B.R.S.Rao's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Mangalore
Posts: 114
Thanked: 56 Times
Default

Is it possible to fix tachometeres which comes as a standard fitting in Ritz and A-Star to other vehicles like Wagon-R? and what will be the cost + pros & cons?
B.R.S.Rao is offline   Reply With Quote
Old 3rd November 2009, 14:42   #347
gpa
Senior - BHPian
 
gpa's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangalore
Posts: 1,772
Thanked: 273 Times
Default

Quote:
Originally Posted by B.R.S.Rao View Post
Is it possible to fix tachometeres which comes as a standard fitting in Ritz and A-Star to other vehicles like Wagon-R? and what will be the cost + pros & cons?
Mate, I tried this for my Alto and don't think it is possible for the Wagon R. The reason being that the tacho for the A-Star draws its signal source directly from the ECU and not from the ignition coil, which means it can't be fitted into any other car without tampering of the ECU which IMHO is a big no-no.

Regards,
gpa
gpa is offline   Reply With Quote
Old 3rd November 2009, 14:51   #348
BHPian
 
vampire's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: "Calcutta"
Posts: 59
Thanked: Once
Default

@ Gpa
but I've seen a lot of cars with their tachos fitted to the ignitions.
By a lot I mean 10-15.
But yes i've heard of 3-5 cases of teething problems with the tacho.
So even if we get it fitted get it from a reliable/known source
vampire is offline   Reply With Quote
Old 3rd November 2009, 18:27   #349
BHPian
 
B.R.S.Rao's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Mangalore
Posts: 114
Thanked: 56 Times
Default

Thanks GPA for your propmt reply.
Regards.
B.R.S.Rao is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 17:18   #350
Senior - BHPian
 
arjunrudra's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: chennai
Posts: 1,515
Thanked: 13 Times
Default

Here is a picture of my tacho.Its an autogauge full size 7 background color tacho.
You can set the background color to 7 different color.It also comes with an external pilot shift light.
My mechanic charged me 1500 for the installation.
Though its actually not of much use ,as my corsa has already got a default tacho it gives the car the look!!!
Attached Images
 
arjunrudra is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 17:26   #351
Senior - BHPian
 
beejay's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Nilgiris
Posts: 1,916
Thanked: 109 Times
Default

Guys, help required.

I have an Autoguage tacho that was doing duty on my 1.6GTX.

I had the same removed for some time now. Yesterday I tried to fix back the same and the tacho is receiving reverse current.

Also, the elec guy is unable to figure out the wires and connections. Please understand I live in a small town and its impossible to find a specialist for the same.

My two queries,
Why the reverse current?
If I post the picture of my tacho, will anyone of you be able to tell me about the wires and where they need to go,

Thanks.
beejay is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 22:38   #352
Senior - BHPian
 
sumeethaldankar's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 2,677
Thanked: 1,025 Times
Default

Quote:
Originally Posted by arjunrudra;
Here is a picture of my tacho.Its an autogauge full size 7 background color tacho.
You can set the background color to 7 different color.It also comes with an external pilot shift light.
My mechanic charged me 1500 for the installation.
Though its actually not of much use ,as my corsa has already got a default tacho it gives the car the look!!!
Hi,
That's a really beautiful piece.What does the warning lamp indicate ?
sumeethaldankar is online now   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 09:05   #353
Senior - BHPian
 
arjunrudra's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: chennai
Posts: 1,515
Thanked: 13 Times
Default

Quote:
Originally Posted by beejay View Post
Guys, help required.

I have an Autoguage tacho that was doing duty on my 1.6GTX.

I had the same removed for some time now. Yesterday I tried to fix back the same and the tacho is receiving reverse current.

Also, the elec guy is unable to figure out the wires and connections. Please understand I live in a small town and its impossible to find a specialist for the same.

My two queries,
Why the reverse current?
If I post the picture of my tacho, will anyone of you be able to tell me about the wires and where they need to go,

Thanks.
Pls do post the pictures .will see what i can do.maybe show it too my mechanic and have him sort out the wires.
will also find out abt the reverse current.How did u find out that there was a reverse current?

Quote:
Originally Posted by sumeethaldankar View Post
Hi,
That's a really beautiful piece.What does the warning lamp indicate ?
Since its a fully programmable tacho we can set the rpm limit to some particular rpm say 6800 and when the revs hit 6800 the pilot light will glow and its time to shift.Though not of much use on the road ,really useful on track days .

Last edited by Eddy : 8th November 2009 at 02:11.
arjunrudra is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 10:05   #354
Senior - BHPian
 
beejay's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Nilgiris
Posts: 1,916
Thanked: 109 Times
Default

Quote:
Originally Posted by arjunrudra View Post
Pls do post the pictures .will see what i can do.maybe show it too my mechanic and have him sort out the wires.
will also find out abt the reverse current.How did u find out that there was a reverse current?
Will do that today. Thanks in advance.

I realized there was reverse current when I touched the tachometer. My face was almost similar.
beejay is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 16:46   #355
Senior - BHPian
 
arjunrudra's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: chennai
Posts: 1,515
Thanked: 13 Times
Default

Quote:
Originally Posted by beejay View Post
Will do that today. Thanks in advance.

I realized there was reverse current when I touched the tachometer. My face was almost similar.
Phew thats really bad.Get me the pics will show it to my mechanic and see what we can do.
arjunrudra is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 17:25   #356
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Quote:
Originally Posted by beejay View Post
Will do that today. Thanks in advance.

I realized there was reverse current when I touched the tachometer. My face was almost similar.
Autogauge tach will have only 4 wires.
Connect the tachometer wires as shown in the wiring diagrams below, which are typical installations. Theses are autogauge wiring diagrams.

Wiring with Ignition Coil.
Wiring with ECM




UM

Last edited by UniqueMods : 7th November 2009 at 17:36.
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 17:28   #357
Senior - BHPian
 
beejay's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Nilgiris
Posts: 1,916
Thanked: 109 Times
Default

Thanks a lot UM. Any idea why the reverse current?
beejay is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 17:35   #358
Senior - BHPian
 
beejay's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Nilgiris
Posts: 1,916
Thanked: 109 Times
Default

Apologies for the back to back post.

Here is the picture. I can see more wires. Orange, yellow, blue, green and black.
Attached Thumbnails
Tachometers-cj340-048.jpg  


Last edited by beejay : 7th November 2009 at 17:40. Reason: Orange..
beejay is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 17:40   #359
BHPian
 
UniqueMods's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Mumbai
Posts: 308
Thanked: 49 Times
Default

Quote:
Originally Posted by beejay View Post
Thanks a lot UM. Any idea why the reverse current?
Its not Reverse current.. its just current from the red 12 volt power cable.

Your ground is not connected or the connection point chosen is not a proper ground (unpainted metel of the car body).

Edit:

Other colored wires are for the bar/ pressure, water temp and oil temp gauges.
Get the tacho working first and then sort out the water and oil temp gauge.
the bar/pressure gauge is for turbo or something, i geuss.

UM

Last edited by UniqueMods : 7th November 2009 at 17:44.
UniqueMods is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2009, 17:43   #360
Senior - BHPian
 
beejay's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Nilgiris
Posts: 1,916
Thanked: 109 Times
Default

One more thing. Last time I connected to the bottle coil the engine was missing on idle and also on running.
beejay is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Case for Tachometers on all Bikes and Scooters anjan_c2007 Motorbikes 27 10th April 2012 11:44
Post pictures of Tachometers here! streetracer_919 Modifications & Accessories 0 8th June 2009 12:02
Tachometers /Odometers/Fuel-tempGauges Rahulk76 Modifications & Accessories 1 10th March 2006 16:53


All times are GMT +5.5. The time now is 21:11.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks