Go Back   Team-BHP > Around the Corner > Shifting gears


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st August 2009, 17:56   #1
Senior - BHPian
 
DCEite's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: NCR
Posts: 3,019
Thanked: 447 Times
Default Want to do CCNA

As the topic says, i want to do CCNA certification.
Anyone been there done that, please let me know the procedure. How, when and where.
Please note that i am working and can't afford time for classroom course. I do have adequate networking/telecom knowledge though. ( I am working on VoIP domain).
DCEite is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2009, 18:19   #2
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

Quote:
Originally Posted by DCEite View Post
As the topic says, i want to do CCNA certification.
Anyone been there done that, please let me know the procedure. How, when and where.
Please note that i am working and can't afford time for classroom course. I do have adequate networking/telecom knowledge though. ( I am working on VoIP domain).
Passing is around 810 out of 1000. It is a 1.5 hrs exam with different types of questions and some simulated scenarios that you need to do inside a command-line. With Cisco and Prometric, you can basically walk-in and book an exam anytime in the future or on the same day after half-an-hour.

I referred to Todd Lammle's book along with some of Chris Bryant's material and lots of practicals using GNS3 (google it) and downloaded Cisco IOS images.
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2009, 19:48   #3
BHPian
 
Rocky_Balboa's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Namma Bengalooru
Posts: 580
Thanked: 54 Times
Default

Todd Lammle's sufficient for the certification, You could refer to cisco dot com slash univercd to read more.
Rocky_Balboa is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2009, 19:51   #4
Senior - BHPian
 
Join Date: Dec 2004
Location: pune
Posts: 2,088
Thanked: 48 Times
Default

GNS3/Dynamips will be your friend in long way. But, Key will be getting IOS images for these simulators.

Best of luck!
RX135 is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2009, 20:36   #5
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,642
Thanked: 1,352 Times
Default

Do the CCNA Voice not just CCNA if you are into VoIP.
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 5th November 2009, 12:09   #6
BHPian
 
pb10gagan's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Construction Capital
Posts: 357
Thanked: 2 Times
Default

Quote:
Originally Posted by pranavt View Post
Passing is around 810 out of 1000. It is a 1.5 hrs exam with different types of questions and some simulated scenarios that you need to do inside a command-line. With Cisco and Prometric, you can basically walk-in and book an exam anytime in the future or on the same day after half-an-hour.

I referred to Todd Lammle's book along with some of Chris Bryant's material and lots of practicals using GNS3 (google it) and downloaded Cisco IOS images.
could we get the cisco IOS images for free. i mean are they available for free from cisco website or we have to pay for them.
pb10gagan is offline   Reply With Quote
Old 5th November 2009, 17:12   #7
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

Quote:
Originally Posted by pb10gagan View Post
could we get the cisco IOS images for free. i mean are they available for free from cisco website or we have to pay for them.
You get IOS images with a support contract, which is basically when you buy Cisco routers brand new, or when you sign a contract seperately. They are not available for sale directly, though the usual *wink wink* places have them in big packages of 10-20 IOS images of all the major routers and major IOS releases.
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 09:34   #8
BHPian
 
pb10gagan's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Construction Capital
Posts: 357
Thanked: 2 Times
Default

thanks pranav for pointing to the usual *wink wink* place

BTW do you have idea about CCNP. i mean like can it be done without doing CCNA.

i was going through Todd's book, and i guess i know most of the things, so i was thinking to try for CCNP without CCNA, is it possible?
pb10gagan is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 09:45   #9
BHPian
 
vvvinod's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Bangalore
Posts: 192
Thanked: 9 Times
Smile

Quote:
Originally Posted by pb10gagan View Post
thanks pranav for pointing to the usual *wink wink* place

BTW do you have idea about CCNP. i mean like can it be done without doing CCNA.

i was going through Todd's book, and i guess i know most of the things, so i was thinking to try for CCNP without CCNA, is it possible?
CCNP Prerequisites
Valid CCNA certification or any CCIE Certification can act as a pre-requisite.

source CCNP Certification - Cisco Systems
vvvinod is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2009, 10:21   #10
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

You will need a previous CCNA certification. However, this is something that I've heard people can do. What you do is start appearing for the CCNP exams. There are 4 of them (bcmsn, bsci, iscw, ont), so you only need a CCNA before you're about to give and pass the 4th exam. Give 3 exams in whatever order, then just give the CCNA, pass it, and give the 4th exam. Not sure if this works, but make sure to ask the Prometric people, perhaps on their website as the Indian employees will/might not be aware of this.
pranavt is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Do we want the Contessa Back? Can HM bring it like we want it? devarshi84 The Indian Car Scene 43 1st September 2011 17:44
Want to own a piece of Car&Driver and Road&Track ? Revvmaster Shifting gears 10 11th September 2004 15:25
Want MS as ur driver? S350L-E240 Int'l Motorsport 0 30th May 2004 18:16
Want to chip in for high speed download of videos? _Crazi4Speed_ Shifting gears 5 12th May 2004 10:07
Want a BRAND NEW Mclaren F1? GTO The International Automotive Scene 5 13th March 2004 07:33


All times are GMT +5.5. The time now is 04:57.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks