Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11th October 2011, 18:47   #1
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Verna CRDI Acceleration Problem

I have a Hyundai Verna CRDI, it is in great condition. Recently I took it to a local electrician and looks like he messed up the wiring. After that car started giving problems like engine switching off while driving, Check Engine Light came on. Hyundai Showroom technicians took 3 days to find out a wire skinned out (?) and rectified the problem. Engine is not switching off and Check Light has gone.

Now the new problem is, Car doesn't accelerate beyond 3000 RPM.
They checked ECM, IVM, Sensors, Timing Chain, Fuel Pump, Wiring, Diesel Filter, Diesel Quality etc - still not able to find the root cause.

Technicians are still working on it and I am worried. What could be the issue? Why it doesn't go beyond 3000 RPM?
hummer is offline   Reply With Quote
Old 12th October 2011, 18:21   #2
Senior - BHPian
 
AbhiJ's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Kolkata
Posts: 1,298
Thanked: 462 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

I know this might be already tried out, but reset the ECU once.
AbhiJ is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 12th October 2011, 21:22   #3
GTO
Team-BHP Support
 
GTO's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Bombay
Posts: 47,758
Thanked: 89,465 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Your engine appears to have gone into "limp" mode and is merely try to save itself from further damage. Did the Hyundai workshop connect a diagnostic system to check for error codes? If not, that's what you should do tomorrow.

As AbhiJ recommended, try resetting the ECU too.
GTO is offline   Reply With Quote
Old 12th October 2011, 22:19   #4
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Thanks for the replies. Hyundai technicians have done all that. ECM reset, disconnecting battery for sometime, running the scanner etc. Scanner detects some error, they correct it, later the problems re-occurs.

Today check light came again and car stalls for every 1-2 kms while moving. Engine starts immediately when tried, moves and stops after 1-2 kms.

Car has been taken out of Hyundai showroom today and given a local expert mechanic for checking the electrical system and wiring. Hope he can resolves this, he suspects some skinned out wire is touching car body somewhere.

I got the clutch replacement, wheel alignment, interior cleaning, battery replacement etc, this problem started after all these, not sure if there is any link.

It has become a mystery.
hummer is offline   Reply With Quote
Old 13th October 2011, 00:34   #5
BANNED
 
Join Date: May 2009
Location: haridwar
Posts: 588
Thanked: 448 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

I faced this problem several times on my bike.i dicnct the ecu for a few minutes,it gets back to normal .i dont exactly know what tiggers it,but I would recmnd check fuse boxes(both under hood and under dash) for blown up ones.
In my case problem started when I pulled out a 10amp fuse while engine was running.
Although I did replace that fuse, but problem kept coming back at its own will.
Then I interchanged my cars ecu with bike's ecu,and both are working fine since than!
And I have no clue whats happning.
dustom_99 is offline   Reply With Quote
Old 19th October 2011, 11:36   #6
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Same discussion thread seem to be duplicated on indiagarage site with different user names!!!
Verna CRDI Acceleration Problem

Reg. my car problem, the issue seem to be Fuel Pump Switch, which is getting replaced. Hope it works.
hummer is offline   Reply With Quote
Old 19th October 2011, 22:15   #7
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

What is price of Verna (CRDi) Fuel Pressure Regulator?
One of the showroom guys told 21k + labor, is it right?
hummer is offline   Reply With Quote
Old 20th October 2011, 08:10   #8
Senior - BHPian
 
sagarpadaki's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Bengaluru
Posts: 2,632
Thanked: 1,257 Times
Default

Quote:
Originally Posted by hummer
What is price of Verna (CRDi) Fuel Pressure Regulator?
One of the showroom guys told 21k + labor, is it right?
Call and check with another Hyundai service center.you will get to know if it is correct or not
sagarpadaki is offline   Reply With Quote
Old 27th October 2011, 09:33   #9
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Problem is resolved. Ultimately it was not fuel pressure regulator, but some small sensor, car is running fine after replacing the part.

Thanks for all your responses.
hummer is offline   Reply With Quote
Old 27th October 2011, 15:23   #10
BANNED
 
Join Date: May 2009
Location: haridwar
Posts: 588
Thanked: 448 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Quote:
Originally Posted by hummer View Post
Problem is resolved. Ultimately it was not fuel pressure regulator, but some small sensor, car is running fine after replacing the part.

Thanks for all your responses.

Please let us know what exactly was wrong,i face similar problem once in a while
dustom_99 is offline   Reply With Quote
Old 28th October 2011, 08:22   #11
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Mechanic says he replaced two sensors on either side of engine + cleaned fuel hose. Earlier I guess they cleaned the fuel tank to remove the contaminated diesel (just to be safe). Total bill was Rs.12k.
hummer is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2012, 12:03   #12
BHPian
 
Join Date: Nov 2004
Location: HYDERABAD INDIA
Posts: 345
Thanked: 2 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Quote:
Originally Posted by hummer View Post
Mechanic says he replaced two sensors on either side of engine + cleaned fuel hose. Earlier I guess they cleaned the fuel tank to remove the contaminated diesel (just to be safe). Total bill was Rs.12k.
Hi .. My Verna is also Facing the same problem now . All the Sensors have been replaced but still facing the same problem. Can you please confirm what Sensors were changed to your car ?? Thank You
haryan is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2012, 16:47   #13
BHPian
 
CRDIsamir's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Miraj MH 10
Posts: 123
Thanked: 85 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Quote:
Originally Posted by haryan View Post
Hi .. My Verna is also Facing the same problem now . All the Sensors have been replaced but still facing the same problem. Can you please confirm what Sensors were changed to your car ?? Thank You

Can you please tell the problem you are facing in detail ?
CRDIsamir is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2012, 22:29   #14
BHPian
 
DudeWithaFiat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Kochi/TVM
Posts: 326
Thanked: 374 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Quote:
Originally Posted by dustom_99 View Post
Please let us know what exactly was wrong,i face similar problem once in a while
Quote:
Originally Posted by haryan View Post
Hi .. My Verna is also Facing the same problem now . All the Sensors have been replaced but still facing the same problem. Can you please confirm what Sensors were changed to your car ?? Thank You
3 Verna owners with the same issue? Looks like it had nothing to do with the local electrician's work as @hummer had suspected. Is it with the 1.6 or 1.4 Verna?

One of my friends has booked a 1.4 CRDi.
DudeWithaFiat is offline   Reply With Quote
Old 7th February 2012, 22:59   #15
BHPian
 
hummer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: B'LORE-SHIMOGA
Posts: 128
Thanked: 257 Times
Default Re: Verna CRDI Acceleration Problem

Quote:
Originally Posted by haryan View Post
Hi .. My Verna is also Facing the same problem now . All the Sensors have been replaced but still facing the same problem. Can you please confirm what Sensors were changed to your car ?? Thank You
I know how much headache this can cause. I moved to a different location within Bangalore, I will try to contact the mechanic and get the details of sensors.

My observations:
1. I got this problem (on 2 occassions) after a full tank of diesel from Shell
2. Car stalled once after the sensor replacement also, I checked the Fuel tank cap. It was not closed tightly, it started running fine after closing properly. I havent faced this stalling issue since then (touch wood)
3. Get the fuel tank cleaned once (moisture/water drops in diesel may cause this)

Meanwhile try these things. If all the sensors are already replaced, then I suspect it is fuel pump. Showroom guys can test with demo car's parts and confirm it.
hummer is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pulsar 180cc Acceleration Problem Wayne D Motorbikes 25 17th December 2014 09:58
Esteem jerky acceleration starting problem...help devp24 Technical Stuff 27 18th November 2010 12:50
Bajaj Avenger 180cc: Unresolving issue with acceleration (Not a carburetor problem) Mansha Motorbikes 36 20th August 2010 12:02
$1M prize for identifying car acceleration problem bj96 Technical Stuff 0 3rd March 2010 15:40
zen acceleration problem hellspawn Technical Stuff 3 10th September 2005 11:15


All times are GMT +5.5. The time now is 05:06.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks