Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 20th October 2006, 02:41   #1
BHPian
 
Join Date: Jan 2006
Location: Gurgaon
Posts: 213
Thanked: 61 Times
Default My Esteem did not start today

Hi,

Today I tried starting my car and the starter did not crack at all.
The stereo front lights etc are working fine.

The car is also not showing the ECU check light though the Oil and Battery lights come up when the key is turned on.

Can it be the battery or is it the ECU thats gone bad.
bhogalrajnish is offline   Reply With Quote
Old 20th October 2006, 09:15   #2
BHPian
 
airfoil's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Hyderabad
Posts: 305
Thanked: 66 Times
Default

Start by verifying that none of the fuses are blown.

Your owner's manual wil help you locate the fuse box if you're unfamiliar with it's location.
airfoil is offline   Reply With Quote
Old 20th October 2006, 09:22   #3
Team-BHP Support
 
theMAG's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 7,036
Thanked: 1,469 Times
Default

Suspect your starter's blown. ECUs typically never conk since they don't contain any moving parts and are solid-state electronics.

You might also want to check if your battery's charge is lower than required. If the battery is in a weakened charge level, that would explain your lights and stereo glowing but no juice for the starter.
theMAG is offline   Reply With Quote
Old 20th October 2006, 10:15   #4
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,742
Thanked: 7,449 Times
Default

check fuse for starter, while cranking see if starter solenoid is working, will give u a thuck sound, if no then fuse or a faulty starter

switch on head lights and crank, if head lights goes putt, ur battery needs check up and while at it check your charging system also
Jaggu is online now   Reply With Quote
Old 20th October 2006, 11:17   #5
Senior - BHPian
 
esteem_lover's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Madras/Py
Posts: 7,554
Thanked: 445 Times
Default

Quote:
Originally Posted by theMAG
Suspect your starter's blown. ECUs typically never conk since they don't contain any moving parts and are solid-state electronics.

You might also want to check if your battery's charge is lower than required. If the battery is in a weakened charge level, that would explain your lights and stereo glowing but no juice for the starter.
i dont think the battery is bad. it could just be the ignition switch that has gone bad. starter motors do not malfunction that easily. please call maruti & get it done. 1800111515
esteem_lover is offline   Reply With Quote
Old 22nd October 2006, 18:44   #6
Senior - BHPian
 
pramodkumar's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gods own country
Posts: 1,990
Thanked: 857 Times
Infractions: 0/1 (5)
Default

Hi Try this !!

There is a solonoid ignition switch jut hit it with a jack rod and see if it cranks after that because the solonoid switch gets stuck at times else the carbon contacts of the starter motor may have gone bad. any ways this jugad will save you from those dirty situations as the car will at least start.


Pramod
pramodkumar is offline   Reply With Quote
Old 24th October 2006, 23:53   #7
BHPian
 
Join Date: Jan 2006
Location: Gurgaon
Posts: 213
Thanked: 61 Times
Default

Got the issue resolved . It was the battery gone bad.

Another intresting thing happened .
I tried to start the car with the bad battery by jump starting it .
The engine did not idle at all thgough the car started . I was not able to keep the car alive at idle.
Dose the alternator need some amount of current to run ? After putting in the new battery and starting the car I disconnected the negetive terminal . The car still did not die-- IE the alternator works fine.
I switched on the AC , headlights and streo still the car was fine.
Hence is it that the alternater once fed on current will keep on running else it dose not work properly ? or the ECU dose not let the car run without the battery.
bhogalrajnish is offline   Reply With Quote
Old 24th October 2006, 23:58   #8
Team-BHP Support
 
Vid6639's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bangalore
Posts: 14,464
Thanked: 19,349 Times
Default

I noticed the same thing in my lancer. the car not being able to idle when the battery was dead. i had to continuously keep giving throttle to keep the engine up. as soon as i put in the new battery it became fine.

I'm guessing the ECU runs on the battery directly or like you mentioned the ECU doesnt allow the car to remain on with a dead battery.
Vid6639 is offline   Reply With Quote
Old 25th October 2006, 11:52   #9
Senior - BHPian
 
esteem_lover's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Madras/Py
Posts: 7,554
Thanked: 445 Times
Default

Quote:
Originally Posted by bhogalrajnish
Hi,

Today I tried starting my car and the starter did not crack at all.
Quote:
The stereo front lights etc are working fine.
The car is also not showing the ECU check light though the Oil and Battery lights come up when the key is turned on.

Can it be the battery or is it the ECU thats gone bad.
your stereo & front lights were fine with the old battery too. just be sure that it was the battery & not some loose contact. check the old battery.
esteem_lover is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2006, 23:51   #10
BHPian
 
Join Date: Jan 2006
Location: Gurgaon
Posts: 213
Thanked: 61 Times
Default

I did disconnect the terminals opened the battery lids and short the terminals using a wire two of the cells did bubble up I beleave that means that two cells have gone bad. .
bhogalrajnish is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Try try till you succeed-Finally today I did raviacc2825 Introduce yourself 8 13th October 2011 22:45


All times are GMT +5.5. The time now is 08:11.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks