Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st November 2008, 18:48   #121
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default

lol,,did with ignition "on" , engine cranked ,,also the usual "hitting laptop,dashboard" and ofcourse praying,,but nothings seems to work. trying with other softwares later today,shall update the same.

Quote:
Originally Posted by dadu View Post
I hope you had the ignition key in the "ON" position(if not try with the engine start). Finally I found one reference of a tool supporting TATA, its ISO only. See here.

baud rate in ISO is usually kept at 9600.
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2008, 11:09   #122
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default worked!

Its Aaaliiiiveeee (Frankenstein[COLOR=black][/COLOR]style) ,ok kinda alive, thanks to dadu and ask777's suggestions i got atleast 4 sensors responding via obd. Used digimoto and elm 327.Now i need to find how to get the data off other sensors and also configure it to work in centrafuse's obd (help on the same is desperately required). Attached below are screen shots.
Attached Images
   
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2008, 19:32   #123
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default

It seems that they use very few sensors and a very basic ECU diagnostics software in the T.A.S.S. Btw, which protocol finally worked ??
dadu is offline   Reply With Quote
Old 23rd November 2008, 00:32   #124
BHPian
 
ask77's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Agra
Posts: 141
Thanked: 2 Times
Default

can anybody tell what protocol does the old Mitsubishi Lancer uses is it obd II compliant ?
ask77 is offline   Reply With Quote
Old 24th November 2008, 17:13   #125
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default

Quote:
Originally Posted by dadu View Post
It seems that they use very few sensors and a very basic ECU diagnostics software in the T.A.S.S. Btw, which protocol finally worked ??
dont knw the protocol as yet,but got a couple more sensor readings

thanks to ask777 link, digimoto 4.03 works fine. 2 gauges : air temp and coolant temp and now showing readings.
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 24th November 2008, 17:22   #126
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default

Quote:
Originally Posted by nc1bad View Post
dont knw the protocol as yet,but got a couple more sensor readings

thanks to ask777 link, digimoto 4.03 works fine. 2 gauges : air temp and coolant temp and now showing readings.
Can you check the settings/ interface menu of Digimoto ??, will have something there.
dadu is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2008, 19:32   #127
Senior - BHPian
 
ST7677's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bangalore
Posts: 1,041
Thanked: 45 Times
Default

Yesterday I received my OBD scanner based on ELM 327 chip.
I am using Scantool.net freeware along with it and it is connecting fine at 38400 baud (does not connect at 9600 baud).
I get all the readings on my Civic but to make any useful analysis I need to log them.

Can anyone recommend a freeware software for data logging for ELM 327 at 38400 baud? (Most software I downloaded did not support/had not option for 38400 baud)


For some reason I was also not able to connect thru Digimoto lite (I guess default baud rate of 9600 is the culprit).
NC1BAD, can you tell me where do you set baud rate in Digimoto, there seems to be no option?

Last edited by ST7677 : 27th November 2008 at 19:37.
ST7677 is offline   Reply With Quote
Old 28th November 2008, 11:52   #128
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default

hi,dadu and ask77 are experts here,search for digimoto 403 or 4.03 version on google. Its the full version of digimoto, or search for proscan, any of these will work,i tried it in my civic , i get good readings,even calculates fuel consumption etc!
the only problem i found in civic's obd port is the location and the cables dont firmly lock into the port.

Quote:
Originally Posted by ST7677 View Post
Yesterday I received my OBD scanner based on ELM 327 chip.
I am using Scantool.net freeware along with it and it is connecting fine at 38400 baud (does not connect at 9600 baud).
I get all the readings on my Civic but to make any useful analysis I need to log them.

Can anyone recommend a freeware software for data logging for ELM 327 at 38400 baud? (Most software I downloaded did not support/had not option for 38400 baud)


For some reason I was also not able to connect thru Digimoto lite (I guess default baud rate of 9600 is the culprit).
NC1BAD, can you tell me where do you set baud rate in Digimoto, there seems to be no option?
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 28th November 2008, 17:08   #129
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default Eobd

hey dadu,used your advice and tried an EOBD software: Engine Check. They were kind enough to send me a lite edition of the software. Only readings it picked up was the error codes and battery. I think EOBD may be the way, will research more on the same
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 28th November 2008, 23:07   #130
Senior - BHPian
 
ST7677's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bangalore
Posts: 1,041
Thanked: 45 Times
Default

thanks nc1bad, is Digimoto and Proscan free?

The digimoto lite 1.06 I downloaded is evaluation version and the baudrate is disabled defaulted only to 9600. This is not able to connect to Civic.

Proscan is asking for a serial no to connect to the vehicle.
ST7677 is offline   Reply With Quote
Old 29th November 2008, 00:37   #131
BHPian
 
nisarg86's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ahmedabad
Posts: 391
Thanked: 10 Times
Default

@nc1bad. did u try it in centrafuse ?
btw what protocol does Swift VDi uses ?
nisarg86 is offline   Reply With Quote
Old 29th November 2008, 11:11   #132
BHPian
 
nc1bad's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Panjim
Posts: 166
Thanked: 15 Times
Default

BTW i did connect digimoto lite to civic at 9600. Any ways check your inbox i have sent you a link.
Quote:
Originally Posted by ST7677 View Post
thanks nc1bad, is Digimoto and Proscan free?

The digimoto lite 1.06 I downloaded is evaluation version and the baudrate is disabled defaulted only to 9600. This is not able to connect to Civic.

Proscan is asking for a serial no to connect to the vehicle.
HI,not yet in CF, safari isnt OBD freindly, different softwares give readings from various sensors, like digimoto gives me reading of air temp and coolant temp, whereas Engine check gives me only battery and engine check light readings,I doing more research on the same. CF shows connected but there are no readings as of now.
About swift's protocol, no idea yet
Quote:
Originally Posted by nisarg86 View Post
@nc1bad. did u try it in centrafuse ?
btw what protocol does Swift VDi uses ?

Last edited by nc1bad : 29th November 2008 at 11:14.
nc1bad is offline   Reply With Quote
Old 29th November 2008, 11:33   #133
BHPian
 
ask77's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Agra
Posts: 141
Thanked: 2 Times
Default

mybe you can experiment with baud rate by changing the baudrate of the com port itself that can be done thru control panel -> system -> device manager -> hardware -> com port -> properties and then changing the baud rate
ask77 is offline   Reply With Quote
Old 1st December 2008, 11:15   #134
Senior - BHPian
 
ST7677's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bangalore
Posts: 1,041
Thanked: 45 Times
Default

My interface ELM327v1.2a works only on 38400 baud.
I was able to connect vis ProScan now wondering what all I can do with it.

Is there any option of logging data in ProScan?
ST7677 is offline   Reply With Quote
Old 1st December 2008, 14:00   #135
Distinguished - BHPian
 
laluks's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bangalore
Posts: 5,547
Thanked: 5,815 Times
Default

Does thios ELM327 work on Swift ZXi models?
I saw some pictures of fuel efficiency posted by st7677 of his Civic today. Seems interesting.

What software comes along with this tool?
laluks is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
On Board Diagnostics (OBD) for Dummies a4anurag Technical Stuff 34 23rd October 2016 22:37
Diagnostics, Spares, Service & Upgrades for European Cars - Euro Car Pitstop (Cochin) Games Goblin Other Cities 3 1st February 2016 13:36
TechSpec® : Understanding On-Board Diagnostics, also known as ECU, ECM, EMS dadu Technical Stuff 62 14th March 2014 15:30
Advantages of OBD 2 over OBD 1 Sprucegoose Technical Stuff 19 20th October 2009 06:44
req help with indigo sx (diesel) on board diagnostics shldn Technical Stuff 4 26th March 2006 20:11


All times are GMT +5.5. The time now is 17:05.

Copyright ©2000 - 2016, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks