Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 23rd April 2007, 17:19   #1
Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chennai
Posts: 17
Thanked: 12 Times
Default Alto vibrates when Headligts switched on !!

Hi BHpians...
I have a 2004 Alto-Lxi....it has done 30K Kms so far...bought it frm True value dealer 6 months back....

I use my car sparingly...(only on weekends)....recently the battery went ka-put.....so changed it to exide super sonic....but now i notice that when i switch on the headlights, the engine noise increases & there's visibly more vibrations...(it has never happened before...)

The dealer is saying that this is normal for all Alto models as it gets older.... Can somebody throw some light in this matter ?



senthil
senthildsk is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 17:36   #2
Senior - BHPian
 
akroy's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: San Francisco, CA, USA
Posts: 2,414
Thanked: 29 Times
Default

dealer is saying all junk...go to proper MASS and check it...
I know even older Altos which doesnt have such problme and that is the reason that it is the highest selling model today...total problem free VFM...

Just check it...

Abhi
akroy is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 17:54   #3
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,752
Thanked: 7,471 Times
Default

check charging and set the idle, better take it to M.A.S.S center
Jaggu is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 18:39   #4
Senior - BHPian
 
Join Date: Mar 2005
Location: N.A
Posts: 6,834
Thanked: 1,503 Times
Default

Quote:
Originally Posted by senthildsk View Post
....recently the battery went ka-put.....so changed it to exide super sonic....but now i notice that when i switch on the headlights, the engine noise increases & there's visibly more vibrations...(it has never happened before...)

Alternator issue. Go to MASS.
Steeroid is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 18:45   #5
Distinguished - BHPian
 
Sam Kapasi's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mumbai (but wat
Posts: 6,989
Thanked: 1,452 Times
Default

I agree. It's definitely an issue in the charging section. Even if the alternator appears to be OK, make sure (with a digital multimeter) that the voltage across the battery terminal is atleast 13.5V, with the AC and headlamps switched on. Taking it to the service station is your best bet, but go, armed with this knowledge.
Sam Kapasi is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 18:54   #6
Senior - BHPian
 
manikjeet's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: chandigarh
Posts: 1,606
Thanked: 109 Times
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by senthildsk View Post
Hi BHpians...


The dealer is saying that this is normal for all Alto models as it gets older.... Can somebody throw some light in this matter ?



senthil
Let me tell you i am a fellow alto owner and mine is the first lot alto which is nearly 5 years old and it has no issues like this you better get it checked from the M.A.S.S.
manikjeet is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 19:10   #7
Senior - BHPian
 
abhibh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Back in the HOOD near you!
Posts: 2,767
Thanked: 33 Times
Default

Quote:
Originally Posted by senthildsk View Post
Hi BHpians...
I have a 2004 Alto-Lxi....it has done 30K Kms so far...bought it frm True value dealer 6 months back....

I use my car sparingly...(only on weekends)....recently the battery went ka-put.....so changed it to exide super sonic....but now i notice that when i switch on the headlights, the engine noise increases & there's visibly more vibrations...(it has never happened before...)

The dealer is saying that this is normal for all Alto models as it gets older.... Can somebody throw some light in this matter ?



senthil
Well this is first time i am hearing this that old alto starts vibrating. I mean yes as the car gets old it starts a bit of vibrations but that coz a lot fo things need to get changed. Just get the battery checked and Alternator.

@manik i win i have 7 years old Alto
abhibh is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2007, 23:04   #8
Team-BHP Support
 
tsk1979's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Delhi
Posts: 22,953
Thanked: 15,646 Times
Default

At idling also 13.5V +
With AC and headlights on the voltage across battery is 13V and goes to 14 on revs.
Without AC and headlights though its around 13.5 at idle.
I have seen this in new indica too.
Voltage is not always above 13.5V
tsk1979 is offline   Reply With Quote
Old 24th April 2007, 18:13   #9
BHPian
 
rohan_fonseca's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Panaji
Posts: 984
Thanked: 4 Times
Default

Had a similar problem recently. Went to check the battery. Turned out the battery was dry.
rohan_fonseca is offline   Reply With Quote
Old 24th April 2007, 22:05   #10
Senior - BHPian
 
revtech's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bombay
Posts: 1,988
Thanked: 35 Times
Default

my battery is fairly new .....just about 3 months old and it drops to 12.5 with the ac and headlights turned on.
revtech is offline   Reply With Quote
Old 25th April 2007, 00:00   #11
BANNED
 
Join Date: Mar 2006
Location: India
Posts: 4,346
Thanked: 16 Times
Default

The engine vibration problem has to be explained a bit more in detail I guess.
If the vibration (Most probably due to a slight RPM drop) is just for a moment when the head lights are turned on, I think it happens in most Altos (In many other cars too). Most people don't notice it happening.
But if it stays prolonged, then it has to be checked. It could be an Alternator/battery/both issue. M.A.S.S is the best place for you in that case.
speedzak is offline   Reply With Quote
Old 25th April 2007, 00:24   #12
Senior - BHPian
 
humyum's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Leicester/Mumbai
Posts: 2,306
Thanked: 2,188 Times
Default

Yeah agree with speedzak it happens when u switch on the headlights.Happens in my carburated 800 too.At idling if i switch on the headlight the idling changes a bit and remains that way as mine is a carburated one and has no ECU to control the idling.The Idling thingy speekzak mentioned happens on my relatives mpfi zen too
And the Charging should be checked at 2000 rpm.Idling with the AC and headlight on and generating 12.5 volts is fine.
At 2000 rpm and above the chargin with all the load should be around 13.4 and at no load around 14.4
humyum is offline   Reply With Quote
Old 26th April 2007, 05:47   #13
Senior - BHPian
 
mithun's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cochin
Posts: 1,950
Thanked: 49 Times
Default

Dump the stupid dealer and find a better knowledgeable one.

My 6 year old Alto is not having the problem that you've mentioned.
mithun is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Skoda Oct. 1.9 Tdi: Vibrates during takeoff and in the reverse gear abhargava75 Technical Stuff 16 4th August 2015 19:07
Sony W880i keeps getting switched off!!! Shan2nu Gadgets, Computers & Software 8 30th January 2010 11:22
Steering vibrates when braking nitrous Technical Stuff 28 7th July 2009 09:19
Clicking sound when the AC is switched on in my U-VA BenjiRoss Technical Stuff 13 21st February 2009 00:38
Why blower smells after AC is switched off penpavan Technical Stuff 2 5th April 2008 23:00


All times are GMT +5.5. The time now is 03:33.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks