Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5th May 2007, 07:59   #1
BHPian
 
archat68's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kolkata
Posts: 695
Thanked: 201 Times
Default Problem with Zen AC - help

Hi,
I've a 2nd hand 2000 carb Zen. Recently after the last servicing i've started having problems with the AC. The AC works fine when the car is moving and is at higher RPM than the idling RPM (say at 20KM/hr and about 1200 RPM) but when i shift to neutral at traffic lights or even when i've to tackle the bumper to bumper kind of traffic and has to apply brake to bring the car to stop the engine stalls. The car has no problem without the AC. My idling RPM is about 750. So please suggest what to check for so that i'm not taken into ride by the service garage.
Thanks,
Arup
archat68 is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 10:53   #2
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,749
Thanked: 7,470 Times
Default

check the vacum advance for ac is working or not.
Jaggu is online now   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 11:09   #3
Newbie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Vadodara
Posts: 1
Thanked: 0 Times
Default

Arup,

I had a similar problem. To add to the problem of stalling at lower speeds, also the car vibrates badly at idling speed.

My recommendations:

1. I gave the car to Maruti authorised showroom for servicing & told them about this problem. It was rectified & now the pick-up is fine. It was to do with the Carburettor cleaning & engine tune-up.

2. Get the AC gas topped up. In case the gas is less, leads to inefficient cooling & one has to run the AC in higher setting.
SANTOSH77 is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 12:09   #4
BHPian
 
mtnrajdeep's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bangalore
Posts: 648
Thanked: 88 Times
Default

I had a similar problem. This was pin pointed to the AC vacuum pipe getting disconnected from the carburettor. The service center guys resolved by using a piece of binding wire to tie that pipe securely. They told me that it is called the AC diaphragm.

Last edited by mtnrajdeep : 5th May 2007 at 12:11.
mtnrajdeep is online now   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 12:37   #5
BANNED
 
Join Date: Feb 2007
Location: hyderabad,london
Posts: 441
Thanked: 4 Times
Default

even i have the same problem while running the ac is ok but when i stop the car or keep the car idle then gets off donno wot to do........mine is diesel zen
zenopio is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 13:10   #6
BHPian
 
horsepower's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Gurgaon
Posts: 281
Thanked: Once
Default

This happened to me as well. This is because the pipe gets loose over the period of time and slips. You can cut the loose end of the pipe and fit it back on the AC Diaphragm.
horsepower is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 14:30   #7
BHPian
 
archat68's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kolkata
Posts: 695
Thanked: 201 Times
Default

can I check the vacuum pipe myself? if possible can anybody guide me where it is located?

Arup
archat68 is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 14:35   #8
BHPian
 
archat68's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kolkata
Posts: 695
Thanked: 201 Times
Default

can i do it myself? if possible can anybody guide me how to and where the vacuum pipe is located?

Arup
archat68 is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 17:44   #9
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,749
Thanked: 7,470 Times
Default

its behind the carb (firewall side), there will be tubes curled up down and sideways, inspect if all are attached proper.

again if this is working fine check if the idle adjuster for ac is set correct, similar to regular idle you can turn the fat head screw for ac idle, though its tricky to access with air filter ON

if you are complete novice to carbs then i suggest you learn all this from your mech this time around and then attempt
Jaggu is online now   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 21:14   #10
BHPian
 
archat68's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kolkata
Posts: 695
Thanked: 201 Times
Default

Well! thanks Jaggu. I've found the vacuum tube and indeed it was lying disconnected. I just connected the tube and its working all well again.
Thanks to all of you for the help.

Arup
archat68 is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2007, 23:13   #11
BANNED
 
Join Date: Feb 2007
Location: hyderabad,london
Posts: 441
Thanked: 4 Times
Default

jaggu can u plzz post the pics of that.... mine is diesel zen even i have the same problem while running ac works fine but when the car is idle the ac stops workin...
zenopio is offline   Reply With Quote
Old 2nd November 2007, 16:49   #12
BHPian
 
Harshavarthan's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: TN 65
Posts: 303
Thanked: 104 Times
Default A good ac mechanic near ashok nagar, chennai?

Im experiencing a similar problem in my 6 months old santro. AC is good in high RPM but it stops blowing cold air when in idle. This has happend just after fitting a BRC LPG kit in my car. I dont no what could have gone wrong. Can anybody suggest a good AC mechanic in Chennai? Better if near Ashok Nagar.
Harshavarthan is offline   Reply With Quote
Old 2nd November 2007, 18:12   #13
BHPian
 
yasw_anth's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Chennai
Posts: 101
Thanked: 0 Times
Unhappy

Im having a similar problem >> car getting switched off(gives a jerk when i pedal the clutch and goes off) when lowering gears but was able to switch on again , gave it to the mechanic he said ignition wires loose contact but now also i feel a jerk when i lower the gear.
Zen MPFI 2003 with iridium spark plugs,k & n
this problem existed since a month , i thought it was due to the dirty k & n and so i cleaned it that time itself, but in vain . fuel filter also replaced last week..
is this due to misfire ??
please help guys
yasw_anth is offline   Reply With Quote
Old 2nd November 2007, 22:29   #14
BHPian
 
Join Date: Mar 2007
Location: Delhi
Posts: 254
Thanked: 2 Times
Default

Quote:
Originally Posted by archat68 View Post
Hi,
I've a 2nd hand 2000 carb Zen. Recently after the last servicing i've started having problems with the AC. The AC works fine when the car is moving and is at higher RPM than the idling RPM (say at 20KM/hr and about 1200 RPM) but when i shift to neutral at traffic lights or even when i've to tackle the bumper to bumper kind of traffic and has to apply brake to bring the car to stop the engine stalls. The car has no problem without the AC. My idling RPM is about 750. So please suggest what to check for so that i'm not taken into ride by the service garage.
Thanks,
Arup
what you have set idle rpm @750?..coorect Idle setting for a zen is 850RPM without a/c & 900 with a/c on.

get your Idle mixture screw adjusted for correct RPM, make sure that engine is warm, before setting is done & without a/c on. After setting turn a/c on & make sure that, there should ne an increase in idle rpm automatically with a/c on.
arunforu1 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zen pickup problem. Please help! honkinDpothole Technical Stuff 7 20th February 2010 19:45
99'ZEN carb to ZEN mpfi.... Balram Modifications & Accessories 17 10th December 2006 09:04
No more ZEN for Zen Lovers abhibh The Indian Car Scene 65 8th May 2006 17:17
Used Zen vs new Zen shuvc Hatchbacks 12 18th August 2005 19:16
E-Zen & B-Zen.... MustangMan The Indian Car Scene 3 2nd July 2005 21:27


All times are GMT +5.5. The time now is 16:21.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks