Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 30th May 2007, 19:35   #1
Senior - BHPian
 
sumeethaldankar's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 2,672
Thanked: 1,020 Times
Default M800 -Wheel Problem

Hi guy i have 97 m800 carb engine.I have been experiencing a problem whose cause i am unable to identify.whilst driving in 1st tww gear especially while accelerating i notice a tug at the front left wheel.I had the cv joint boots replaced on both sides.Still the problem occurs.I have noticed that the problem seems to be less when the tyres have been properly inflated.Could the drive shaft be at fault?

Has anyone faced a similiar problem.Also wanted to know wheter having a high idle speed will affect FE of the car.

thanks
sumeethaldankar is online now   Reply With Quote
Old 31st May 2007, 07:33   #2
Senior - BHPian
 
mithun's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cochin
Posts: 1,950
Thanked: 49 Times
Default

Have you checked the wheel alignment/balancing lately?

Having a high idle RPM will surely affect the FE, but not much ?
mithun is offline   Reply With Quote
Old 31st May 2007, 15:32   #3
Senior - BHPian
 
sumeethaldankar's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 2,672
Thanked: 1,020 Times
Default

Hi had it done but problem still persists.
sumeethaldankar is online now   Reply With Quote
Old 31st May 2007, 17:15   #4
BHPian
 
risga's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Mumbai
Posts: 214
Thanked: 46 Times
Default

@mithun

Can you provide more details as to when you first noticed this? What kind of tyres you are using - radials or cross-ply? Do they have the same wear & tear? Any visit to the service centre recently? How is the suspension - have you got a overhaul done given the age of your car?

Answer to these questions might help in diagnosing the problem.
risga is offline   Reply With Quote
Old 31st May 2007, 17:46   #5
Senior - BHPian
 
sumeethaldankar's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 2,672
Thanked: 1,020 Times
Default

Hi
i have MRZ Zigma radials on all 4's.I had overhauled the bushings of the suspension but still the problem persist.Also the tyres have not worn out and are in good condition.The problem occurs when i press the accelerator in 1 or second gear the wheel seems to be tugged at with a dull thud sound.
sumeethaldankar is online now   Reply With Quote
Old 25th June 2007, 19:21   #6
BHPian
 
fiery enzyme's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: TN 01
Posts: 412
Thanked: 23 Times
Default

Hey I have an 800 and it too seems too be suffering from a similar problem.
In first or second gear there is a lurch when you accelerate like the wheel and chassis are not firmly fixed like how when in a train if the engine pills the carriages move with a lurch. Is it a suspension problem..

Guys help me out too.
fiery enzyme is offline   Reply With Quote
Old 26th June 2007, 10:54   #7
BHPian
 
risga's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Mumbai
Posts: 214
Thanked: 46 Times
Default

Seems to be a suspension issue. The rubber bushes are worn out and would need to be replaced. Suggest you get the car inspected and get suspension overhauled.
risga is offline   Reply With Quote
Old 26th June 2007, 13:12   #8
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,748
Thanked: 7,462 Times
Default

engine and gear box mounts if its thud sound
Jaggu is online now   Reply With Quote
Old 26th June 2007, 18:52   #9
BHPian
 
fiery enzyme's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: TN 01
Posts: 412
Thanked: 23 Times
Default

Thanks for the info guys will get my suspension and mounts checked.

BTW I want to upgrade to 165/60R12 71H form my stock 145/70R12 69S.

Will this affect the ground clearance as already my car has an untolerant clearance?
fiery enzyme is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
M800 problem sidharth_j Technical Stuff 32 18th January 2008 19:04
Low rev problem in M800 (Carb Model - 1996) Jeep Technical Stuff 2 29th November 2007 17:44
Wheel spacer for M800? Sankar Tyre & Alloy wheel Section 26 9th November 2007 17:44
AC problem in M800 humyum Technical Stuff 6 20th August 2007 18:27
m800 vs ikon (what comp can a M800 be?) manaa45 Street Experiences 13 31st March 2005 12:06


All times are GMT +5.5. The time now is 15:31.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks