Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5th April 2010, 14:42   #316
BHPian
 
ankitahuja's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gurgaon & Delhi
Posts: 881
Thanked: 46 Times
Default

History: Last monsoons when I was driving back from work, I went through big puddles and water logged roads. Ever since then, I started getting a not-so-nice-sound from under the hood, it was like a belt running hard, or metal grinding. I thought the belts would dry up and be ok, but then it was sheer ignorance since the sound was negligible.

Night before yesterday, my OHC suddenly gave out a constant screeching belt noise (cheeeee) and I could smell hot rubber from the A/C duct (Air con was on).

Then the car lost RPM and stalled.. I waited a few seconds since we could smell burning rubber smell and possible visual smoke from under the hood and tried to crank, it didn't. Waited another moment and cranked, it started but with a dead RPM and same screeching and died. I opened the hood to smell rubber; lots of friction and saw light smoke from the area marked in the picture.

Since I was stuck on the road (and wife was along) I decided to drive the car back home if it started since it was about 500 m from there. The car drove ok except for the smell and smoke and sound.

When I parked, there was a lot of smoke from under the hood, opened it and let is cool off. I suspect the alternator belt, what could be the problem? And can I drive it to the workstation, which is about 5-6 kms away.

Name:  OHC Rubber Jam.jpg
Views: 1693
Size:  78.9 KB

Last edited by Rehaan : 13th April 2010 at 11:25. Reason: Merging pic into original post.
ankitahuja is offline   Reply With Quote
Old 6th April 2010, 08:09   #317
BHPian
 
honda3938's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: patiala
Posts: 125
Thanked: 0 Times
Default

I think it must be water which came into contact with hot engine and turned into steam.

Last edited by Rehaan : 13th April 2010 at 11:26.
honda3938 is offline   Reply With Quote
Old 6th April 2010, 12:03   #318
BHPian
 
ankitahuja's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gurgaon & Delhi
Posts: 881
Thanked: 46 Times
Default

Quote:
Originally Posted by honda3938 View Post
I think it must be water which came into contact with hot engine and turned into steam.
Dude that was last year.

When the burning smell and sound started few days back, there was no contact with water.

Can anyone help?
ankitahuja is offline   Reply With Quote
Old 6th April 2010, 12:30   #319
Senior - BHPian
 
Shan2nu's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Hubli - Karnata
Posts: 5,525
Thanked: 76 Times
Default

This is the first time im hearing of such an issue on the OHC. Your best bet is to take the car to a Honda dealership and get it checked.

I've seen cars with slipping belts but smoke coming out might mean something a bit more serious. Maybe some rotating part has just given up/got jammed causing excessive friction between it and the belt.

Shan2nu

Last edited by Shan2nu : 6th April 2010 at 12:33.
Shan2nu is offline   Reply With Quote
Old 6th April 2010, 13:17   #320
BHPian
 
honda3938's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: patiala
Posts: 125
Thanked: 0 Times
Default

Quote:
Originally Posted by ankitahuja View Post
Dude that was last year.

When the burning smell and sound started few days back, there was no contact with water.

Can anyone help?
sorry for the mistake. But it could be an issue with alternator or compressor jamming .

I had a similar issue with my m800 few year ago .while driving i noticed smoke under bonnet.there was a malfunction with cooling system and coolant was spilling out from the coolant box and which came into contact with engine and produced steam.

Last edited by honda3938 : 6th April 2010 at 13:22.
honda3938 is offline   Reply With Quote
Old 10th April 2010, 09:34   #321
BHPian
 
ankitahuja's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gurgaon & Delhi
Posts: 881
Thanked: 46 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Shan2nu View Post
Maybe some rotating part has just given up/got jammed causing excessive friction between it and the belt.
Shan2nu
Quote:
Originally Posted by honda3938 View Post
sorry for the mistake. But it could be an issue with alternator or compressor jamming .
Thanks guys, it's indeed a jamming issue.

The A/C idle pulley was stuck, the belt was moving on top of it causing the sound and smoke.

Have sent for replacement!
ankitahuja is offline   Reply With Quote
Old 12th April 2010, 17:54   #322
BANNED
 
Join Date: Aug 2006
Location: chennai
Posts: 2,625
Thanked: 844 Times
Infractions: 0/1 (5)
Default

Guys
im sure a few of you would have had drive shaft issues and gone for replacements. i am having similar issues and looking ahead for drive shaft replacement.

the khat khat sound is quite heavy these days and my left CV boot has also started leaking grease big time

can you guys give me approx indication for cost involved for this work ?

thanks
narayan is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 00:29   #323
BHPian
 
johnda's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tvla
Posts: 403
Thanked: 11 Times
Default

Quote:
Originally Posted by narayan View Post
...the khat khat sound is quite heavy these days and my left CV boot has also started leaking grease big time
..can you guys give me approx indication for cost involved for this work ?
The replacement for drive shaft is anything between Rs 7500 - 9000/-
which is the whole unit.
I did both mine and it came to 17K.
johnda is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 01:22   #324
BHPian
 
ankitahuja's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gurgaon & Delhi
Posts: 881
Thanked: 46 Times
Default

Quote:
Originally Posted by narayan View Post
Guys
im sure a few of you would have had drive shaft issues and gone for replacements. i am having similar issues and looking ahead for drive shaft replacement.

the khat khat sound is quite heavy these days and my left CV boot has also started leaking grease big time

can you guys give me approx indication for cost involved for this work ?

thanks
Got mine for 4400. Labor was 1k I guess. Brilliant, tried and tested by others in different cars too.

1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more-axle-lr-large.jpg
ankitahuja is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 10:39   #325
BANNED
 
Join Date: Aug 2006
Location: chennai
Posts: 2,625
Thanked: 844 Times
Infractions: 0/1 (5)
Default

Johnda, Ankit - thanks
got similar quotes.
Ankit - the one you mentioned is not the OE brand i suppose. will need to decide in the next few days..
narayan is offline   Reply With Quote
Old 14th April 2010, 11:21   #326
BHPian
 
ankitahuja's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gurgaon & Delhi
Posts: 881
Thanked: 46 Times
Default

Quote:
Originally Posted by narayan View Post
Johnda, Ankit - thanks
got similar quotes.
Ankit - the one you mentioned is not the OE brand i suppose. will need to decide in the next few days..
Yes, it's not OE but a well reputed aftermarket brand "MB". The manufacturer is knows to us as well, so no issues with quality.
ankitahuja is offline   Reply With Quote
Old 14th April 2010, 16:22   #327
BHPian
 
johnda's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tvla
Posts: 403
Thanked: 11 Times
Default

Quote:
Originally Posted by narayan View Post
..the one you mentioned is not the OE brand i suppose..
The OEM now is GKN. i think it used to be Delphi.
johnda is offline   Reply With Quote
Old 16th April 2010, 09:02   #328
BHPian
 
honda3938's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: patiala
Posts: 125
Thanked: 0 Times
Default rpm query

hi friends

I have a question what is rpm range at 100km/h. As i think my speedo meter is not showing correct reading.
honda3938 is offline   Reply With Quote
Old 16th April 2010, 13:17   #329
Senior - BHPian
 
pranavt's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mumbai
Posts: 1,628
Thanked: 272 Times
Default

100 km/h in which gear?
pranavt is offline   Reply With Quote
Old 16th April 2010, 13:22   #330
Senior - BHPian
 
Shan2nu's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Hubli - Karnata
Posts: 5,525
Thanked: 76 Times
Default

Quote:
I have a question what is rpm range at 100km/h. As i think my speedo meter is not showing correct reading.
You can't hit 100kmph in the first 2 gears.

1st redlines at 58kmph and 2nd at 98kmph.

100 comes in at :

4500-4600rpm in 3rd.

3400-3500rpm in 4th

2700-2800 in 5th.

Shan2nu

Last edited by Shan2nu : 16th April 2010 at 13:23.
Shan2nu is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4th Gen Honda City i-VTEC Manual - 1st year ownership report tejas08 Test-Drives & Initial Ownership Reports 41 5th October 2015 21:18
1st-gen Honda City: Adjustable Coilovers, Raceconcepts intake + exhaust and more bhuvan_prasad Modifications & Accessories 15 15th January 2015 20:02
DIY: 1st-Gen Honda City Door Panel Removal bowser DIY - Do it yourself 5 30th October 2014 00:18
Things I need to specifically look for in a 1st-gen Honda City Vtec Rice_tuner Sedans 8 16th June 2008 19:52
honda city (new) (old) and mitsubishi lancer fuel efficiency devarshi84 The Indian Car Scene 3 19th July 2005 12:39


All times are GMT +5.5. The time now is 17:40.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks