Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th April 2011, 13:03   #571
BHPian
 
ryan_wheelz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: mumbai
Posts: 139
Thanked: 37 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

[quote=KSM-Vtec;2310025]Guys i am facing a strange issue intermittently may be when I go into a pothole –


Hey Kaushik,

Got the RPM issue resolved yesterday , set me back 2500,

i just want to confirm if i got it done from the right Autotech -

The name of the owner was Vivek , the garage was located near Mercedes Autohanger - Andheri (E)- i hope i went ot the right guy,

cheers !
ryan_wheelz is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2011, 10:45   #572
Senior - BHPian
 
KSM-Vtec's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: MH-02-India-Bombay-Bandra
Posts: 1,563
Thanked: 437 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Guys any more suggestions for my issue??

@ Ryan - This is not the same guy, you should have PMd me dude. But its great that your problem is solved.


Quote:
Originally Posted by KSM-Vtec View Post
Guys i am facing a strange issue intermittently may be when I go into a pothole –

1. Engine dies down hence rpm falls to “0”
2. Dash lights come back to start position ie CEL Oil and Bat come on
3. I can crank the car as usual but the rpm doesn’t hold at idle level, normal crank and rpm back to “0”
4. No check light when the car is switched back on

Which means I need to keep the rpm above 1k manually with the accelerator else it shuts down.

There could be a loose connection somewhere or there is an issue with the idle valve.

Do let me know if any of you guys have faced a similar problem and how you have resolved the same.

Thks
K
KSM-Vtec is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2011, 12:20   #573
BHPian
 
ryan_wheelz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: mumbai
Posts: 139
Thanked: 37 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by KSM-Vtec View Post
Guys any more suggestions for my issue??

@ Ryan - This is not the same guy, you should have PMd me dude. But its great that your problem is solved.

Now i feel real bad, but like you said its ok as the problem is resolved, & now i experience the real Power of a Honda ,

Drive to work- on the western expressway was the best feeling since a long time, now i have to get the right tyre upgrade , currently running on stock.

PS : My PM is not active but, i sent you a BBM request yesterday afternoon, sending it again , last Digits of my pin 107.
ryan_wheelz is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2011, 12:48   #574
Senior - BHPian
 
KSM-Vtec's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: MH-02-India-Bombay-Bandra
Posts: 1,563
Thanked: 437 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by ryan_wheelz View Post
Now i feel real bad, but like you said its ok as the problem is resolved, & now i experience the real Power of a Honda ,

Drive to work- on the western expressway was the best feeling since a long time, now i have to get the right tyre upgrade , currently running on stock.

PS : My PM is not active but, i sent you a BBM request yesterday afternoon, sending it again , last Digits of my pin 107.

wait thats my old pin...my new pin is 23b64bae
KSM-Vtec is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 18th April 2011, 16:16   #575
BHPian
 
ryan_wheelz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: mumbai
Posts: 139
Thanked: 37 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by ryan_wheelz View Post
MODEL - OHC 1.5 exi , 2001 , run80k
bought 2 months bac

::: serviced , changed oil, break pads,greasing oiling of suspension, fliter change (stock).

MAJOR PROBLEM

Cant find the exact word for this, but lets try,
so when i drive the car in sports mode/fast /above 3.5rpm on city roads
for around 4 mins , the engine suddenly looses power. if i acclerate harder the car does not respond. the rpm does not move up , so i have to down shift & still the problem persist, until i drive slow.

when this happens, i floor the accleration- it feels like the power is building up in the engine , but the rpm does not move nor does it accelerate to move fast ---- DEN SUDDENTLY the car just picks up ...

Once i drive normally, below 3rpm , all is ok.

so every time i try to keep the car above 3.5rpm for more than 4 mins this problem crops up.


have given it to my mechanic twice now, but the problems hasn't resloved. ( he said the rpm was jammed/dirty - so he cleaned it) but it hasnt resloved the problem


(it feels like as if the acclerator is jammed - )

Note - when ever this happens, i shift to netural at roling speed to see if the rpm is stuck - but in neutral it works fine, the RPM revs all the way.


i have waited years to buy the OHC - i am disheartned - HELP !!
So the Problem hasn't resloved , I have tried various remedies to get it solved , done the following...
Tune up
Cleaned injectors
new air filter
new petrol filter
oil filter
Oil change
Throttle body cleaning
ivac cleaned

Last night on my way back from Malad with my Girl friends family in the car , i missed a really bad accident , it started this way - after the signal on the Highway , i went through all the gears 1st 2nd 3rd 4th 5th changed all gears after 2k rpm , while on the 5th gear nearing 80kmph, the problem began , the car just would not move any faster , and the speed just kept dropping forcing me to down shift ,

Very cautiously tried to move to the last lane to let the cars in the fast lane move ( i moved to the 3rd last lane near the parking lane ) and was finally getting on to the parking lane on the highway, when a speeding car which was speeding in the wrong lane screeched behind me just missing smashing my car from the back, all this happened at night - my parking lights were on soon as the problem cropped up. ( the incident was very embarassing for me since my to be inlaws were there , i guess you know what i mean)

This loss in power went on for 10 minutes.

Whenever this happens i smell something burning, dont know what exactly this is.


I need to solve this urgenlty , cant sleep to well at night thinking about it. saved up a lot to buy this car.

Thanks.
ryan_wheelz is offline   Reply With Quote
Old 18th April 2011, 21:35   #576
Distinguished - BHPian
 
dhanushs's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Bathery/BLR
Posts: 3,394
Thanked: 3,908 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Hey ryan_wheelz, I believe its the ignition coil playing tricks. Please try changing the ignition coil and HT cables/Spark plugs.

Let me know.
dhanushs is offline   Reply With Quote
Old 18th April 2011, 22:04   #577
BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 448
Thanked: 100 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Hey Ryan check the fuel pump. It might be at the end of it's life.
saurabhkum is offline   Reply With Quote
Old 19th April 2011, 13:49   #578
BHPian
 
ryan_wheelz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: mumbai
Posts: 139
Thanked: 37 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Spark plugs replaced in Dec 10' & again in April 11'
i will replace the coil & fuel pump
but i think i shoud get a scan done first , please suggest

One more thing once this problem crops up , i can smell something burning in the Engine.
ryan_wheelz is offline   Reply With Quote
Old 19th April 2011, 13:54   #579
Senior - BHPian
 
KSM-Vtec's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: MH-02-India-Bombay-Bandra
Posts: 1,563
Thanked: 437 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Hi Ryan,

As discussed and suggested by the other members it could be your ignintion coil or the fuel pump (lower chance).

IMO it could be your IAC/Idle valve also.

Lets take it up step by step.


Quote:
Originally Posted by ryan_wheelz View Post
Spark plugs replaced in Dec 10' & again in April 11'
i will replace the coil & fuel pump
but i think i shoud get a scan done first , please suggest

One more thing once this problem crops up , i can smell something burning in the Engine.
KSM-Vtec is offline   Reply With Quote
Old 19th April 2011, 13:57   #580
BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Mumbai
Posts: 448
Thanked: 100 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

IS it happening at all times even when the engine is cold?
saurabhkum is offline   Reply With Quote
Old 19th April 2011, 17:41   #581
BHPian
 
ryan_wheelz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: mumbai
Posts: 139
Thanked: 37 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by saurabhkum View Post
IS it happening at all times even when the engine is cold?

Dosn't happen when engine is cold.

I cant undersatnd what intimidates it to happen, Kaushik test drove it well the other day on Carter, it did not happen even once.

I was a little Reluctant, to get a scan done as i was told it will cost Rs 1200 - 1500,(already spent a lot this month on the car ) but today got a guy who will do it for Rs 200, so going in for it First.


Apprecite the Support Guys !

i will keep you updated


Anyone knows the cost of the ignition Coil ? Fuel pump got a quote for 4k .

Last edited by ryan_wheelz : 19th April 2011 at 17:43.
ryan_wheelz is offline   Reply With Quote
Old 22nd April 2011, 16:55   #582
Senior - BHPian
 
Desmosedici's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Mumbai
Posts: 1,381
Thanked: 405 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Does anyone know a good place near goregaon where i can get my VTEC serviced. There are a lot of internal vibrations from the plastic parts which i want to fix as well plus the glovebox hinge also is gone on one side and doesnt close properly.

Can i fit a 100W bulb in the vtec, will it affect the glass as the current headlight bulbs do not offer much vision during the night drives. Is the bulb a H3? Any suggestions on which bulb to go for.
Desmosedici is offline   Reply With Quote
Old 22nd April 2011, 17:42   #583
Senior - BHPian
 
KSM-Vtec's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: MH-02-India-Bombay-Bandra
Posts: 1,563
Thanked: 437 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by Desmosedici View Post
Does anyone know a good place near goregaon where i can get my VTEC serviced. There are a lot of internal vibrations from the plastic parts which i want to fix as well plus the glovebox hinge also is gone on one side and doesnt close properly.

Can i fit a 100W bulb in the vtec, will it affect the glass as the current headlight bulbs do not offer much vision during the night drives. Is the bulb a H3? Any suggestions on which bulb to go for.
Get the philips rally 100/130 bulbs with hella wiring kit. They are good enough and will not melt any plastic. Doing the rest of the work is painful, try and get audio installers to do some damping.
KSM-Vtec is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 23rd April 2011, 11:23   #584
BHPian
 
johnda's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tvla
Posts: 403
Thanked: 11 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Mods, I'm posting this here only cause its an issues with my OHC although its a general problem.

Problem - Central Locking seems to fail quite often. Now while opening..only driver side door opens but all doors shut together. I use the Nippon central locking device.
Where do I start with the trouble shooting?
When ever this happened earlier, it sorted out itself by the end of the day..
now its been more than a week and i'm going crazy.

pls advice.
johnda is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2011, 13:02   #585
Senior - BHPian
 
KSM-Vtec's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: MH-02-India-Bombay-Bandra
Posts: 1,563
Thanked: 437 Times
Default re: 1st Gen Honda City Owners - Problems Areas, Fuel Efficiency and more

Quote:
Originally Posted by johnda View Post
Mods, I'm posting this here only cause its an issues with my OHC although its a general problem.

Problem - Central Locking seems to fail quite often. Now while opening..only driver side door opens but all doors shut together. I use the Nippon central locking device.
Where do I start with the trouble shooting?
When ever this happened earlier, it sorted out itself by the end of the day..
now its been more than a week and i'm going crazy.

pls advice.
Start be checking all your CL connectors. Clean them with wd40. While you are doing that you can also check what parts are not working (which is unlikely as the problem is intermittent)
KSM-Vtec is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4th Gen Honda City i-VTEC Manual - 1st year ownership report tejas08 Test-Drives & Initial Ownership Reports 41 5th October 2015 21:18
1st-gen Honda City: Adjustable Coilovers, Raceconcepts intake + exhaust and more bhuvan_prasad Modifications & Accessories 15 15th January 2015 20:02
DIY: 1st-Gen Honda City Door Panel Removal bowser DIY - Do it yourself 5 30th October 2014 00:18
Things I need to specifically look for in a 1st-gen Honda City Vtec Rice_tuner Sedans 8 16th June 2008 19:52
honda city (new) (old) and mitsubishi lancer fuel efficiency devarshi84 The Indian Car Scene 3 19th July 2005 12:39


All times are GMT +5.5. The time now is 20:17.

Copyright ©2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks