Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 26th May 2008, 19:00   #1
Senior - BHPian
 
Rahulk76's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: PNQ
Posts: 1,133
Thanked: 204 Times
Default Strange Rattling in Alto Lxi

Hi Experts

I am witnessing a very strange mettalic rattling sound in my Alto LXi whilst taking a left turn @30kmph+.This mettallic sound is also present when going over small humps.... Had both the CV joints checked from MASS and were found to be ok. What all do I need to get checked...

Thanks
Rahul

Last edited by Rahulk76 : 26th May 2008 at 19:02. Reason: Spell Check
Rahulk76 is offline   Reply With Quote
Old 26th May 2008, 21:04   #2
BANNED
 
Join Date: Jan 2008
Location: patiala
Posts: 347
Thanked: 0 Times
Default

this might be an indication of a bad axle
harry2223 is offline   Reply With Quote
Old 26th May 2008, 21:14   #3
Senior - BHPian
 
Join Date: Sep 2007
Location: New Delhi
Posts: 3,083
Thanked: 252 Times
Default

You could also check the 'liners' inside each front wheel well; maybe one of them has got 'unstuck' partially and is fouling with the wheel. I would not classify that sound as 'metallic' though.
anupmathur is offline   Reply With Quote
Old 26th May 2008, 21:46   #4
BHPian
 
arpandiv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Mumbai
Posts: 428
Thanked: 27 Times
Default

driveshafts checked?
arpandiv is offline   Reply With Quote
Old 26th May 2008, 22:41   #5
Senior - BHPian
 
Rahulk76's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: PNQ
Posts: 1,133
Thanked: 204 Times
Default

Quote:
Originally Posted by harry2223 View Post
this might be an indication of a bad axle
MASS checked both the Drives Shafts and CV joints for any issues and found them to be ok..
However I will ask them to recheck by opening the stuff called drive shaft /axle etc....This is only coming when taking a left turn.Apart from this any other expert pointer..

This seems to be a one off case....Not sure if anyone else having an alto has seen this kind of issue.

Thnx
Rahul

Quote:
Originally Posted by harry2223 View Post
this might be an indication of a bad axle
Which One.. Front/Rear

Last edited by Technocrat : 27th May 2008 at 13:38.
Rahulk76 is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 06:38   #6
Senior - BHPian
 
Join Date: Sep 2007
Location: New Delhi
Posts: 3,083
Thanked: 252 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Rahulk76 View Post
Which One.. Front/Rear
Front.

Also:
Have all the the undercarriage bolts checked for tightness.
Have the front brake assemblies checked for wear and consequential 'play'.
anupmathur is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 10:34   #7
BHPian
 
akash_m's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Noida
Posts: 246
Thanked: 88 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Rahulk76 View Post
MASS checked both the Drives Shafts and CV joints for any issues and found them to be ok..
However I will ask them to recheck by opening the stuff called drive shaft /axle etc....This is only coming when taking a left turn.Apart from this any other expert pointer..

This seems to be a one off case....Not sure if anyone else having an alto has seen this kind of issue.

Thnx
Rahul
No!!! you are not alone. This sound is more of a metal to metal grinding sound! Comes from left front side. My alto had exactly same problem. Got everything checked which you can imagine of.

The problem is still there after 1 year!
akash_m is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 13:26   #8
Senior - BHPian
 
Join Date: Sep 2007
Location: New Delhi
Posts: 3,083
Thanked: 252 Times
Default

Quote:
Originally Posted by akash_m View Post
No!!! you are not alone. This sound is more of a metal to metal grinding sound! Comes from left front side. My alto had exactly same problem. Got everything checked which you can imagine of.

The problem is still there after 1 year!
Akash, which service centre are you using? Surely you have not given up trying to find a solution to this?!
anupmathur is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 13:43   #9
Senior - BHPian
 
Blue Thunder's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Right here .
Posts: 1,632
Thanked: 330 Times
Default A similar thing in our Alto too

Quote:
Originally Posted by Rahulk76 View Post
...mettallic sound is also present when going over small humps.... ...
For some time now, I am also getting some mild rattling sound in my father's Alto, but only when going over small humps.....it is still under observation ...I am not sure it is a problem, since the ride is otherwise normal..I mean, i dont feel any steering hardness/vibration or drivetrain straining etc.. So havent got it checked yet. Probably some suspension bushes are getting worn out...will get it checked at next service.

Quote:
Originally Posted by Rahulk76 View Post
MASS checked both the Drives Shafts and CV joints for any issues and found them to be ok.. ...
Maybe, you should get the steering/suspension elements also checked ?

Last edited by Blue Thunder : 27th May 2008 at 13:47.
Blue Thunder is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 13:46   #10
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Location: Mumbai
Posts: 13
Thanked: 4 Times
Default

I get a rattling sound from the rear....and also near the passenger door. It sounds more plasticky than metallic.

and it only happens within the first 15 mins of starting and driving the car. any suggestions?

everytime i take the car to the service centre, the noise doesnt show up when the technician comes for a test rice. So this time around I have used my phone to capture a video. Will shortly upload it and link u guys. In fact I have been postponing my ICE just because of this so that the service center guys dont blame it on the ICE!
Ragin_Ice is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 13:49   #11
BHPian
 
Join Date: May 2004
Location: Chennai
Posts: 317
Thanked: 4 Times
Default

we had it on the alto vxi as well... ABT found it to be the shaft
bharanidharang is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 14:02   #12
Senior - BHPian
 
Rahulk76's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: PNQ
Posts: 1,133
Thanked: 204 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Blue Thunder View Post
For some time now, I am also getting some mild rattling sound in my father's Alto, but only when going over small humps.....
Maybe, you should get the steering/suspension elements also checked ?
So I am not the only one... I have fixed a appt with MASS to TD the car around the place where I stay as there are ample of left turns windings with some 80degree left handers where the noise is pretty awfully evident(with sparewheel, toolkit and jack & without them as well ~ just to rule out some trivial noise makers.)

Like others have suggested, Ill get all the suspensions, linkages,swaybar, shafts,steering wheel components. underbody nuts etc...checked out

Initially I thought it was the torsion bar or something like that getting loosened and therefore on a tight bend when the pressure was being exerted on them they were touching the underbody parts.. or maybe the left side suspension / damper might have gone for toss..This started when I went to Panchagani during first week of may

Last edited by Rahulk76 : 27th May 2008 at 14:05.
Rahulk76 is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 14:03   #13
Senior - BHPian
 
Join Date: Sep 2007
Location: New Delhi
Posts: 3,083
Thanked: 252 Times
Default

Quote:
Originally Posted by bharanidharang View Post
we had it on the alto vxi as well... ABT found it to be the shaft
So there you are gentlemen!
INSIST on renewal of the left shaft, on condition that if this NOT the issue they may revert!
anupmathur is offline   Reply With Quote
Old 27th May 2008, 14:11   #14
Senior - BHPian
 
Rahulk76's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: PNQ
Posts: 1,133
Thanked: 204 Times
Default

Quote:
Originally Posted by anupmathur View Post
So there you are gentlemen!
INSIST on renewal of the left shaft, on condition that if this NOT the issue they may revert!
Yup .. from the information in this thread...seems like the left drive shaft maybe the culprit. Thursday is the day when this will be checked out for my alto. Ill will update the thread with findings & pics if possible. Hope to nail the culprit.
Rahulk76 is offline   Reply With Quote
Old 28th May 2008, 18:26   #15
Senior - BHPian
 
Rahulk76's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: PNQ
Posts: 1,133
Thanked: 204 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Rahulk76 View Post
Yup .. from the information in this thread...seems like the left drive shaft maybe the culprit. Thursday is the day when this will be checked out for my alto. Ill will update the thread with findings & pics if possible. Hope to nail the culprit.

Ok Did a longish testdrive with the mass technician today instead of tommorow......and on tight left turns the noise was caught red handed by the snr mass technician as well... They said they will check out the same(LEFT DRIVE SHAFT) by opening the things etc and return the vehicle day after tommorow after rectification. The noise was pretty familiar to them it seems..I distinctly remember one of them say "Oh! heh noise ka...tujha Left Shaft cha noise aahe, tencha cv joint gayela."

Thanks to all for pin pointing this(LEFT DRIVE SHAFT) thing cheers:. I O U one

Next update when i get the vehicle

Last edited by Rahulk76 : 28th May 2008 at 18:31.
Rahulk76 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange Behavior of my ALTO, Expert's Advice needed amit_mechengg Technical Stuff 138 7th April 2011 11:39
Hyundai i10 ERA or WagonR LXi or ZEN Estillo LXi SumitBahl Hatchbacks 41 12th September 2010 00:41
Strange problem with Air Filter K&N/Stock on Alto amit_mechengg Technical Stuff 71 18th November 2008 23:34
Strange sound from Alto front left wheel mail4ajo Technical Stuff 12 27th December 2007 14:32
Wagon-R: VXi+LPG OR LXi+Upgrades+LPG? EDIT: Now booked LXi sohu9 Hatchbacks 14 16th January 2007 13:37


All times are GMT +5.5. The time now is 07:09.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks