Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17th July 2008, 20:27   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bangalore
Posts: 4
Thanked: 0 Times
Default Please help ---Esteem suddenly switches off

Hi,

Sorry to make this very lengthy.

Hi ,

I am posting this message here after having had a horrible experience with my car.
I drive a 95 model esteem with Autocop power windows for all 4 doors(with Fixed tank LPG kit).The car has done
around 80K Km.Oflate I have been having this strange problem with this car and the car
mechanics havent been able to solve it.The battery in in the car is exide ( just 4 months old)

Here is the problem :
Occurence 1: My car wouldnt start in the morning(battery dead: no headlights and other lights on etc)
. I come back home call the mechanic.. he arrives after an hour .. Car starts immediately in one crank
in front of him.
He takes it to the workshop to inspect...says everthing is okay.

Occurence 2 :Nothing happens for 2 months almost.THen one day,after driving the car for about 10 kms
straight from work(raining) in the evening, I switch off the car at an intermediate place just for a
moment to open the boot and it wouldnt start again .It is as if the battery drained all of a sudden
and I had to call the mechanic who gives a jumpstart with an external battery and it starts and the problem
does not occur again.
Next day I drive 350 kms to a distant place and come back with no issues ( switch off
and switch on many times inbetween) .Thought the problem is solved. Again I give the car to
Mechanic ,he says he fixed something (changed the battery cables ) and everything will be allright.
This time I also have Exide carry the battery for checking.They also certify it okay.

Occurence 3: Nothing happens for a month.Then again one day, I drive the car continously for 20 km
while it is raining ,have a half hour break for dinner,drive another 10 kms
and then when I switch off the car at a friend's place just to for a few seconds.I wouldnt start again ..
as if suddenly the
battery drained.I leave it for 30 minutes and start again ..it does start in the 2nd crack
and then drives like a charm.
After this I leave the battery again with Exide for through checking.In the meanwhile, I drive the car with the service
battery for 350 kms out of station and there are no issues ( swithed on and off many times during this trip).
Exide says the battery is okay and as per their request , I take the car to their main facility ... they couldnt
find a problem and they give a note to my mechanic inorder to inspect a few things.. he couldnt find a problem either.
I dont have the courage and confidence to take this car again in this crowded Bangalore traffic knowing that the
problem is sporadic.
Only common thread in all these occurences is perhaps this happens while it is raining (dont know how sensible
it is to conclude) or
is the autcop power windows (which btw functions even when the car is switched off is leaking the battery ?)
I would really appreciate if someone can tell if they have ever faced this problem or any suggestions to fix this ?
The car drives really nicely expect for this issue which is a dampner.

Regards,
Krishnan
kris is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 20:51   #2
Team-BHP Support
 
Rudra Sen's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Bangalore
Posts: 10,404
Thanked: 4,092 Times
Default

How old is your battery? Do you think this problem started after putting Exide?
All your electrical fittings are working fine? Did your mechanic check alternator? Is there any way you can (temporary) fit an amp meter to check if the battery is getting charged properly?

Did you have this problem before this battery? I'm assuming that you've changed your battery since it's a 95 model.
Rudra Sen is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 20:56   #3
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,742
Thanked: 7,449 Times
Default

Doesnt sound like a battery issue, get your starter solenoid and electrical circuit thoroughly checked. Cables, Fuses, Connectors, Ignition switch and many more parts, so a thorough check up since the car is more than 10 years old, usual wear might have taken toll someplace. Maybe you want to check with a competent electrical workshop apart from your regular person.

How old is your battery?
Jaggu is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 21:01   #4
Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bangalore
Posts: 4
Thanked: 0 Times
Default

Hi,

Thanks .The battery is just 4 months old .Also I have changed the entire Ignition kit (
got a new car key as well ) just 7-8 months back.The mechanic has checked the alternator as well and it seems to be allright as per his assessment.I will have it
rechecked by another person.Any one knows how much a jumper cable (for battery - battery jump start will cost ? )

Thanks.
kris is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 21:02   #5
BHPian
 
Ford Rocam's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Mumbai-India
Posts: 880
Thanked: 16 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kris View Post
Hi,

is the autcop power windows (which btw functions even when the car is switched off is leaking the battery ?)

Regards,
Krishnan
Do you got an aftermarket power windows installed? in any case power windows should not operate with ignition "off" so pls check that out first.
Ford Rocam is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 21:19   #6
Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bangalore
Posts: 4
Thanked: 0 Times
Default

yes indeed.It is an aftermarket PW installation by autocop and it integrates well with the autocop central locking.For eg, when after switching off ignition and pressing the
lock button in the remote,any unclosed windows will close automatically.I wanted this feature.So this is working as per design.I have had this PW installation for over 3 years without any issues.

To answer Rudra's question,Yes the same problem happened once just before installing this new battery.
kris is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 21:59   #7
Team-BHP Support
 
Jaggu's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Bangalore
Posts: 17,742
Thanked: 7,449 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kris View Post
Also I have changed the entire Ignition kit (got a new car key as well ) just 7-8 months back.
Start the checks from here, this can be the culprit.
Jaggu is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 22:13   #8
BHPian
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bangalore
Posts: 218
Thanked: 0 Times
Default

When you say dead and no headlights tell me do you hear the engine cranking when this happens?

sometime back I had a similar issue, it turned out to the Key system . (when you insert the key into the car, there was some problem with that mechanizm) There was some lose connection there I guess.
Gregory is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 22:33   #9
Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bangalore
Posts: 4
Thanked: 0 Times
Default

Well I could hear the cracking sound initially.. but then gradually as the battery was dying, understandly i couldnt hear the sound.
kris is offline   Reply With Quote
Old 17th July 2008, 22:44   #10
Senior - BHPian
 
iceman91's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: melbourne/bangalore
Posts: 1,958
Thanked: 22 Times
Default

check the grounding in the engine bay. This can also lead to this.. Especially since its so irregular.. And happens in sporadic bursts
iceman91 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The strange Santro issue - switches off after 2kms supremeBaleno Technical Stuff 20 9th November 2011 19:50
Air Recirculator intermittently switches off in Polo TDI layndrivr Technical Stuff 4 19th May 2011 18:53
Hissing noise and Smoke (Vapor) when Ac switches on itamnas Technical Stuff 16 7th October 2008 13:06
HU switches off during ignition zakaaaaasss In-Car Entertainment 38 10th July 2007 13:31
Fiat group switches into profit vivek_pinkoo The Indian Car Scene 6 28th July 2005 23:30


All times are GMT +5.5. The time now is 12:34.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks