Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 23rd April 2009, 12:48   #1
Newbie
 
kumar25rs's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: London
Posts: 10
Thanked: 0 Times
Question Aveo UVA wobbling at 60 to 70 KM

Hi all,
My Aveo UVA has done 12000 kms in 1 yr 8 months. It wobbles at 60 to 70 km speed in 4th or 5th gear, but above 70 or below 60 it rides well. what would be the problem? please help..

---Kumar---
kumar25rs is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 12:58   #2
Senior - BHPian
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bangalore
Posts: 1,240
Thanked: 226 Times
Default

wheel alignment and balancing problem. get it done . matter solved.
dwarak
dwaraka is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 12:58   #3
BHPian
 
abhayshanu's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mumbai
Posts: 694
Thanked: 168 Times
Default

Similar happens with my wagon r, it wobbles over 100 kmph, it is 2 and a half years old and done 40k kms on the tyres that came when i bought, some one told me its the tyres.
abhayshanu is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 13:06   #4
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,966
Thanked: 282 Times
Default

Quote:
Originally Posted by abhayshanu View Post
Similar happens with my wagon r, it wobbles over 100 kmph, it is 2 and a half years old and done 40k kms on the tyres that came when i bought, some one told me its the tyres.
Get your wheels balanced.
OT: Btw, I remember reading your post about boring a 1.5 to a 1.8 without a problem.
nitrous is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 13:22   #5
Newbie
 
kumar25rs's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: London
Posts: 10
Thanked: 0 Times
Default

Thanx guys,
Will do the balancing and let you know its behavior
kumar25rs is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 13:23   #6
BHPian
 
abhayshanu's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mumbai
Posts: 694
Thanked: 168 Times
Default

its been nearly 3 years so have to change tyres, so will balance it then only, im planing to get alloys and upsize too, i feel that getting a balancing will solve the problem, the thing is that how can the tyre balancing be out with a nearly 2 year old car?
abhayshanu is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 13:33   #7
BHPian
 
prateekswarup's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Delhi NCR
Posts: 233
Thanked: 109 Times
Default

I used to have the same problem with my stock MRFs on the Uno. Around 80 to 100kmh they the car would start wobbling. Found out that the rear tyres were not perfectly circular due to the rubber getting hard at certain places. At low speeds the rpm of the tire is not that high to make out the difference, but at higher speeds, the wobble was very noticeable.
So get the wheel balancing and all done and also have a very close look at the tyres in terms of uneven tread. Changing the tyres solved the problem for me
prateekswarup is offline   Reply With Quote
Old 23rd April 2009, 19:49   #8
BHPian
 
abhayshanu's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mumbai
Posts: 694
Thanked: 168 Times
Default

it will for me also, the tyres have become hard at some places, also the rubber on the edges is blunt kind, this because of high speed turning, i really take the wagon it its limits, and sometimes even beyond.
abhayshanu is offline   Reply With Quote
Old 27th April 2009, 11:11   #9
Newbie
 
kumar25rs's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: London
Posts: 10
Thanked: 0 Times
Default

Hi dwaraka,
I do have query, Even if it is an wheel balancing problem ,Why is the wobbling is at particular speed 60 - 70 km?
kumar25rs is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2009, 20:00   #10
Senior - BHPian
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bangalore
Posts: 1,240
Thanked: 226 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kumar25rs View Post
Hi dwaraka,
I do have query, Even if it is an wheel balancing problem ,Why is the wobbling is at particular speed 60 - 70 km?
Sorry for late reply.

If it is wobbling, there could be two or three reasons.

Wheel balancing
Wheel alignment
Swing Arm bend

Please get it checked
dwaraka is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2009, 23:59   #11
BHPian
 
msaudf's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Cochin
Posts: 266
Thanked: 147 Times
Default

hey kumar
after all these checks and your problem still persists, check your wheel bearings too. i happened to have this problem is on of our mercs.
its rare for such a problem to occour in a just 2 year old car, but you never know, faulty parts are always possible.
msaudf is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which is better Getz Prime 1.3 or Aveo UVA amdefacto Hatchbacks 46 14th July 2010 00:57
What do you think of the Aveo UVA prabuddhadg Test-Drives & Initial Ownership Reports 2 16th March 2007 20:41
help buying audio kit for aveo-uva eo777777 In-Car Entertainment 12 10th February 2007 00:37
Optra, Aveo-UVA, Matiz OEM Service Manuals online! IMP Technical Stuff 0 23rd January 2007 22:54
GM to launch Aveo-UVA with 1.2 Ltr motor..launch by Nov/Dec'06 ashutoshb The Indian Car Scene 5 12th September 2006 03:36


All times are GMT +5.5. The time now is 01:13.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks