Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13th July 2009, 22:28   #1
Senior - BHPian
 
gemithomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Trivandrum
Posts: 2,364
Thanked: 136 Times
Default speedo not working once in a while

the speedo, odo and trip meter does not work once in a while. what could be the reason.
gemithomas is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2009, 22:54   #2
Senior - BHPian
 
hvkumar's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Mumbai
Posts: 7,369
Thanked: 3,354 Times
Default

Check the speedo sensor and replace it. Is the odometer also simultaneously working erratically - recording too fast, too slow or not at all?
hvkumar is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2009, 23:31   #3
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,966
Thanked: 282 Times
Default

Check speedometer cable. Replace if necessary.
nitrous is offline   Reply With Quote
Old 14th July 2009, 08:44   #4
Senior - BHPian
 
gemithomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Trivandrum
Posts: 2,364
Thanked: 136 Times
Default

Quote:
Originally Posted by hvkumar View Post
Check the speedo sensor and replace it. Is the odometer also simultaneously working erratically - recording too fast, too slow or not at all?
I think the odo is behaving as per the behaviour of the speedo. It does not move when ever i see the speedo lying at zero while the car is moving at higher speeds.
gemithomas is offline   Reply With Quote
Old 14th July 2009, 13:18   #5
gpa
Senior - BHPian
 
gpa's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangalore
Posts: 1,772
Thanked: 273 Times
Default

Quote:
Originally Posted by nitrous View Post
Check speedometer cable. Replace if necessary.
Worn out teeth of the speedometer cable is what is causing this. Replacement is the only way to go.
gpa is offline   Reply With Quote
Old 14th July 2009, 13:30   #6
BHPian
 
Pashin's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mumbai
Posts: 59
Thanked: 31 Times
Default

Hi Gemi,

The Palio has a speedo sensor maybe thats what is the problem, or might be the circuit of the speedo meter
Pashin is offline   Reply With Quote
Old 15th July 2009, 09:43   #7
Senior - BHPian
 
gemithomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Trivandrum
Posts: 2,364
Thanked: 136 Times
Default

is the odometer movement relative to the speedometer or even the speedo sensor? never thought it would be like that.
gemithomas is offline   Reply With Quote
Old 16th July 2009, 21:10   #8
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,966
Thanked: 282 Times
Default

Quote:
Originally Posted by gpa View Post
Worn out teeth of the speedometer cable is what is causing this. Replacement is the only way to go.
Thats why I've bolded 'Replace'. There's always a 1% chance of something else malfunctioning.
nitrous is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Do you raise the height of your laptop while working? NK@Hyd Shifting gears 40 11th April 2013 19:59
How I almost bought a car, not once but thrice!! sachinj12 Shifting gears 13 27th November 2009 21:26
my speedo ended !!!- zen needle crosses last point on speedo speed0mania Street Experiences 81 11th August 2006 12:22
mp3 cd not working in player a4_attitude In-Car Entertainment 2 15th September 2005 23:04
palio 1.2: starter not working properly... amitverma Technical Stuff 14 3rd April 2005 00:34


All times are GMT +5.5. The time now is 19:02.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks