Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Modifications & Accessories > Tyre & Alloy wheel Section


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th February 2012, 09:48   #46
Senior - BHPian
 
greenhorn's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: TN-14
Posts: 6,839
Thanked: 1,319 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

thanks! after a few offline discussions with tyreboi, I've pretty much boiled down my choices to the acelere and the ZTX.

mgh, i think our speedo's are optimistic anyways, when the speedo shows 60kmph, my phone gps shows 54, so i think there is a +10% error anyway.
greenhorn is offline   Reply With Quote
Old 10th March 2012, 23:59   #47
Senior - BHPian
 
greenhorn's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: TN-14
Posts: 6,839
Thanked: 1,319 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Finally decided to fix my suspension and settled on the acelere. Bought 5x 175/65 R14 aceleres for 19500.
unfortunately it turns out three of my 5 rims are damaged, and new ones are needed. So two of my front tyres are running with tubes. Since the suspension was also fixed, I'm not entirely sure about the difference in ride comfort due to the tyre alone. however the grip is amazing

to make things worse, the car swerves to the left while braking hard. Should i bug the tyre shop, or go to the service center?
greenhorn is offline   Reply With Quote
Old 11th March 2012, 00:14   #48
Distinguished - BHPian
 
Nikhilb2008's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bangalore
Posts: 4,825
Thanked: 4,804 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Change the rims and get wheel balancing done. If it still veers to the left while braking hard, get the brakes checked and the service centre.
Nikhilb2008 is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 12th March 2012, 10:05   #49
Senior - BHPian
 
greenhorn's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: TN-14
Posts: 6,839
Thanked: 1,319 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

am having difficulty sourcing new rims. A scrap guy has a couple of indigo rims and is offering both of them for 1k. There is a fair amount of rust on them, but there are no bends. The tyre shop guy said it wouldnt fit after seeing them and sent them back, but am not sure why. Theoretically they should have fit....right ?
Should I take them or stick with my damaged rims + tubes till chennai and try my luck there ?

Last edited by greenhorn : 12th March 2012 at 10:26.
greenhorn is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2012, 20:06   #50
Distinguished - BHPian
 
Nikhilb2008's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bangalore
Posts: 4,825
Thanked: 4,804 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Just walk into a Tata service centre's spare parts division and buy 4 new rims. Will be brand new with ZERO rust. I think it costs around 700/- per rim.
Nikhilb2008 is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 13th March 2012, 21:59   #51
Senior - BHPian
 
greenhorn's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: TN-14
Posts: 6,839
Thanked: 1,319 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

thanks, though my TASC pleaded helplessness, got 3 shiny new rims from a parts store. came to 900 for mine (700 for regular indica rims)
greenhorn is offline   Reply With Quote
Old 15th March 2012, 18:10   #52
Distinguished - BHPian
 
Nikhilb2008's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bangalore
Posts: 4,825
Thanked: 4,804 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

900 per rim? Still a fair deal. Now all problems are gone right?
Nikhilb2008 is offline   Reply With Quote
Old 15th March 2012, 20:07   #53
BHPian
 
DieselDon's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Houston, Texas
Posts: 198
Thanked: 132 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Quote:
Originally Posted by greenhorn View Post
thanks, though my TASC pleaded helplessness, got 3 shiny new rims from a parts store. came to 900 for mine (700 for regular indica rims)
I changed my rims 8 months ago at the tyre shop (over the years, the rims became more malleable, bending at every pothole).
I was shown 2 qualities. The one with higher cost (900) was recommended (it was thicker - taxi class I guess). I changed all 5 rims.

With 3 new rims & 1 old one, do you feel the need to change the old one ? I just took a conscious decision to change all.

Indica V2 DLS : Feb 2003 : 101180 kms
DieselDon is offline   Reply With Quote
Old 15th March 2012, 23:50   #54
Senior - BHPian
 
greenhorn's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: TN-14
Posts: 6,839
Thanked: 1,319 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Quote:
Originally Posted by Nikhilb2008 View Post
900 per rim? Still a fair deal. Now all problems are gone right?
Yup!
Quote:
Originally Posted by DieselDon View Post
I changed my rims 8 months ago at the tyre shop (over the years, the rims became more malleable, bending at every pothole).
I was shown 2 qualities. The one with higher cost (900) was recommended (it was thicker - taxi class I guess). I changed all 5 rims.
Were they both Tata Original parts?
Quote:
Originally Posted by DieselDon View Post
With 3 new rims & 1 old one, do you feel the need to change the old one ? I just took a conscious decision to change all.
If i need to, will do so at chennai. If i can afford to then, perhaps even alloys. But right now my finances are tight, so made do with the minimum amount.
greenhorn is offline   Reply With Quote
Old 16th March 2012, 09:07   #55
BHPian
 
DieselDon's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Houston, Texas
Posts: 198
Thanked: 132 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Quote:
Originally Posted by greenhorn View Post
Were they both Tata Original parts?
Though the the ones I bought came in the blue tata boxes, I do not know for sure.
But after 4 yrs with the same tyre shop(wheel alignment every 5K + after every highway trip), I just took the shop owner's word since he procured them from a parts shop (he was not stocking them).

Indica V2 DLS : Feb 2003 : 101180 kms
DieselDon is offline   Reply With Quote
Old 30th March 2012, 20:42   #56
BHPian
 
Marlon's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Chennai
Posts: 273
Thanked: 78 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Quote:
Originally Posted by DieselDon View Post
Though the the ones I bought came in the blue tata boxes, I do not know for sure.
But after 4 yrs with the same tyre shop(wheel alignment every 5K + after every highway trip), I just took the shop owner's word since he procured them from a parts shop (he was not stocking them).

Indica V2 DLS : Feb 2003 : 101180 kms
Hi, I have been quoted Rs900 for a heavy duty rim. I think it could be same as yours. Have to check them tomorrow.

Indica Xeta 13'' OEM rim cost Rs780 in Concorde chennai.

What is ur experience with this taxi class rim ?

Last edited by Marlon : 30th March 2012 at 20:44.
Marlon is offline   Reply With Quote
Old 30th March 2012, 21:51   #57
BHPian
 
DieselDon's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Houston, Texas
Posts: 198
Thanked: 132 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

I recommend them. They have withstood bigger potholes. (Only a new car is going to change in my driving style.)

Quote:
Originally Posted by Marlon View Post
What is ur experience with this taxi class rim ?
DieselDon is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 30th March 2012, 22:13   #58
BHPian
 
Marlon's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Chennai
Posts: 273
Thanked: 78 Times
Default Re: Tyre upsize for Indica Turbo V2

Quote:
Originally Posted by DieselDon View Post
I recommend them. They have withstood bigger potholes. (Only a new car is going to change in my driving style.)
Is there any impact on handling or mileage during to extra weight ?
Marlon is offline   Reply With Quote
Old 31st March 2012, 00:24   #59
BHPian
 
DieselDon's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Houston, Texas
Posts: 198
Thanked: 132 Times
Default

Quote:
Originally Posted by Marlon View Post
Is there any impact on handling or mileage during to extra weight ?
None that is clearly attributable.
Mileage is a tad lesser by .5 kmpl(car is getting older+engine oil leakage,etc?).
Handling is better (probably due to the new set of tyres?)
DieselDon is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 6th July 2012, 23:40   #60
BHPian
 
Dreadnought's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Jorhat
Posts: 37
Thanked: 2 Times
Default Re: Indica Turbo on 185/65 GIII's

Quote:
Originally Posted by SRShrikanth View Post
If this might be comforting, am currently running on 185/60 Potenza GIII's on my Indi Turbo V2 DLG.

They are on stock steel rims and have done >10KKms in the last 3 months with one really longg trip Bbay-Blore-Tirupati-Salem-BBay trip and have only given me gr8 grip & amazing breaking even on gravel/sand/mud roads as well.

They do not scrap the inner walls and given some sane rev-happy driving, they gel well with the stock steel rims as well.

Cheers
Im replacing my stock tires after 35 K on Turbo DLX with 185/60/ R14 Michelin XM2. request advice on the right tyre pressure...28/24 psi seems too less.
Dreadnought is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tyre upsize for indica tsk1979 Tyre & Alloy wheel Section 67 19th June 2011 20:18
Indica NA DLS vs Turbo DLS vs Turbo DLG greenhorn Hatchbacks 10 5th May 2007 17:20
Indica Turbo vs Non Turbo lbhavani Technical Stuff 0 5th September 2006 22:22
New Indica Turbo - is the turbo on? gakudva Technical Stuff 5 15th July 2006 23:00


All times are GMT +5.5. The time now is 04:15.

Copyright 2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks