Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th November 2011, 22:09   #181
Senior - BHPian
 
ninjatalli's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: NYC / BOM
Posts: 1,572
Thanked: 1,116 Times
Default Re: Alto Issues

^^ Thanks guys! Will get it fixed asap tmrw!
ninjatalli is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2011, 06:03   #182
BHPian
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hamburg
Posts: 62
Thanked: 10 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by im_srini View Post
Hi DeOetelaar, here's the timing belt change procedure from the service manual...
Hi im_srini,
Thanks a lot for your help. If you wouldnīt be about 11000km away I would shout you a drink.



Quote:
Originally Posted by anky View Post
Please post pics of ur european lhd alto please we would like to see te differences and pics of the sppedo with all lights on please whenevr u can.
Here is a picture from the speedometer area of my european Alto which I have attached. I guess it looks similar to the indian. But if you need something else let me know.
Attached Thumbnails
Alto Issues-alto2.jpg  

DeOetelaar is offline   (1) Thanks Reply With Quote
Old 26th November 2011, 09:33   #183
BHPian
 
anky's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Mumbai
Posts: 391
Thanked: 88 Times
Talking Re: Alto Issues

Hi thank for ur pic .My speedo is much the same but no engine immobiliser and eps light as my car had no immobiliser as std . (Alto lxi 2004). Also the new altos have the eps light coming on now not in mine.In any case i have fitted the wagon R speedo with tacho to my car instead of the altos original (for lxi) only speedo design .Only the kms do not get carried over with the new speedo being fitted with 0kms).
anky is offline   Reply With Quote
Old 26th November 2011, 16:08   #184
BHPian
 
im_srini's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Portland
Posts: 914
Thanked: 290 Times
Post Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by DeOetelaar View Post
Yes the parts from the service manual would be very helpful. Would be great if you could upload a scan. Yes I mean the cylinder head gasket which has to be renewed.
Hi DeOetelaar, here's the cylinder head parts from the parts catalog & the removal procedure from the service manual.

Name:  Alto_F10D_CylHead_2.PNG
Views: 2886
Size:  776.5 KB

Alto Issues-alto_f10d_cylhead_0.png

Name:  Alto_F10D_CylHead_1.png
Views: 1445
Size:  470.2 KB

Quote:
Originally Posted by DeOetelaar View Post
Thanks a lot for your help.
You're welcome
im_srini is offline   (2) Thanks Reply With Quote
Old 29th November 2011, 05:52   #185
BHPian
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hamburg
Posts: 62
Thanked: 10 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by anky View Post
Hi thank for ur pic .My speedo is much the same but no engine immobiliser and eps light as my car had no immobiliser as std . (Alto lxi 2004). Also the new altos have the eps light coming on now not in mine.In any case i have fitted the wagon R speedo with tacho to my car instead of the altos original (for lxi) only speedo design .Only the kms do not get carried over with the new speedo being fitted with 0kms).
Hi anky,
Sorry I forgot to admit that mine is also a early 2004. Does my Alto really have a immobiliser? I canīt believe that anybody would be interested to steal this car here in Germany.... What do you mean with "speedo with tacho" and "only speedo design"?Do you mean that you installed a speedo with rev counter as mine Alto has? Mine is a "Club" edition. The "Classic" does only have a speedo I remember.


Quote:
Originally Posted by im_srini View Post
Hi DeOetelaar, here's the cylinder head parts from the parts catalog & the removal procedure from the service manual.
Hi im_srini!
Thanks again! Looks simple and well explained also. Now have to wait for better weather conditions. Winter is cold and they announced again a new storm.
DeOetelaar is offline   Reply With Quote
Old 29th November 2011, 09:51   #186
Senior - BHPian
 
Join Date: Aug 2010
Location: Delhi
Posts: 2,043
Thanked: 914 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by DeOetelaar View Post
Hi anky,
Sorry I forgot to admit that mine is also a early 2004. Does my Alto really have a immobiliser? I canīt believe that anybody would be interested to steal this car here in Germany.... What do you mean with "speedo with tacho" and "only speedo design"?Do you mean that you installed a speedo with rev counter as mine Alto has? Mine is a "Club" edition. The "Classic" does only have a speedo I remember.
There are two instrumentation panel designs, at least in the Indian Alto
- One with Speedometer and Tachometer (revolution counter)
- One with Speedometer without Tachometer

Even the Alto K10 has these variations, Vxi with Tachometer and Lxi without.
Aroy is offline   Reply With Quote
Old 29th November 2011, 10:01   #187
BHPian
 
anky's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Mumbai
Posts: 391
Thanked: 88 Times
Talking Re: Alto Issues

The first was my original speedo and the other was what I fitted 2 yrs back .
Attached Thumbnails
Alto Issues-15112011071.jpg  

Alto Issues-15112011076.jpg  

anky is offline   Reply With Quote
Old 2nd December 2011, 12:49   #188
BHPian
 
sai_ace's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: CBE-BLR
Posts: 272
Thanked: 147 Times
Default Re: Alto Issues

Hi,

Can somebody please tell me what would the realistic top speed of the Alto Vxi 1.1 would be? My Vxi Struggles to go beyond 110 kph. Its run 88K kms (cant be sure its accurate as it was bought used at 53K kms) Also, the original 12 inch 145/?? tyres were replaced by 13 inch alloys wearing 155/65 rubber.

Somebody suggested that the compression is weak, how do i verify that?

thanks!
sai_ace is offline   Reply With Quote
Old 2nd December 2011, 13:52   #189
gpa
Senior - BHPian
 
gpa's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangalore
Posts: 1,730
Thanked: 207 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by sai_ace View Post
Hi,

Can somebody please tell me what would the realistic top speed of the Alto Vxi 1.1 would be? My Vxi Struggles to go beyond 110 kph.Somebody suggested that the compression is weak, how do i verify that?
sai_ace,

You can easily cruise at 130+ kmph in the 1.1 liter Alto. Personally, I have driven my friend's Alto 1.1 (it had covered 55k kms in 2007) and reached a top speed of ~145+ on open stretches of road. Since your car has covered 83k kms, a compression check would be a good place to start to see if there is indeed a problem. But before that check when you last serviced the car.

Check the usual culprits like the air filter, spark plugs before you do the compression test. It is unlikely that the car's engine will lose compression pressure at such low mileage if maintained properly. If you go to your MASS, they will do a compression check for you.

Cheers,
gpa
gpa is offline   Reply With Quote
Old 2nd December 2011, 14:00   #190
Senior - BHPian
 
Join Date: Aug 2010
Location: Delhi
Posts: 2,043
Thanked: 914 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by sai_ace View Post
Hi,

Can somebody please tell me what would the realistic top speed of the Alto Vxi 1.1 would be? My Vxi Struggles to go beyond 110 kph. Its run 88K kms (cant be sure its accurate as it was bought used at 53K kms) Also, the original 12 inch 145/?? tyres were replaced by 13 inch alloys wearing 155/65 rubber.

Somebody suggested that the compression is weak, how do i verify that?

thanks!
I have no idea of the Alto VXi, but I have taken M800 beyond 120 on highways, so I think that the 1.1L engine should take it to 140+. My K10 has done 130+.

In case your FE is low and/or engine consumes oil between service, your engine may need checking, though even 1L km is not enough for the engine to wear out.
Aroy is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2011, 02:42   #191
BHPian
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hamburg
Posts: 62
Thanked: 10 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by anky View Post
The first was my original speedo and the other was what I fitted 2 yrs back .
But the white one has been modified or is white original?


Quote:
Originally Posted by sai_ace View Post
Hi,
Can somebody please tell me what would the realistic top speed of the Alto Vxi 1.1 would be? My Vxi Struggles to go beyond 110 kph. Its run 88K kms (cant be sure its accurate as it was bought used at 53K kms) Also, the original 12 inch 145/?? tyres were replaced by 13 inch alloys wearing 155/65 rubber.
Somebody suggested that the compression is weak, how do i verify that?
thanks!
Hi!
I have already written here that my record Topspeed was 171kmph which has been checked by GPS so it should genuine. My Speedo was at 180kmph at itīs limit, the rev counter nearly at 6000rpm. This is only possible in the 4th gear and donīt do it too long. Maybe that was the reason that my head gasket is broken. OK, the car has run over 150000km maybe itīs normal.
Between 150 and 160kmph is realistic in 5th gear.
DeOetelaar is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2011, 17:37   #192
Senior - BHPian
 
Gansan's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Chennai
Posts: 3,401
Thanked: 851 Times
Default Re: Alto Issues

^^Those speeds may be possible on German roads, with German fuel. The oil being used may be 0W30 and the car may be in a different state of tune.

Here the car runs on 20W40 oil and is tuned for not so pure fuel. My 800 CC Alto reaches 100 KPH easily, but the next 20 KPH do not come up as easily. I have to give a good amount of accelerator in fourth gear and anything beyond that comes only incrementally. So I don't attempt it anymore and am happy between 80 - 100!
Gansan is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2011, 20:37   #193
Distinguished - BHPian
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kolkata
Posts: 3,360
Thanked: 1,775 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by sai_ace View Post
Hi,

Can somebody please tell me what would the realistic top speed of the Alto Vxi 1.1 would be? My Vxi Struggles to go beyond 110 kph. Its run 88K kms (cant be sure its accurate as it was bought used at 53K kms) Also, the original 12 inch 145/?? tyres were replaced by 13 inch alloys wearing 155/65 rubber.

Somebody suggested that the compression is weak, how do i verify that?

thanks!
Hi,
Just a thought.
Upsizing tyres: if the rolling diameter has increased too much, it will have these effects:-
A) Speedo will underread. So check calibration.
B) As it is 5th is cruising gear, not 'power' gear. There can be drastic fall in top speed in 5th if overall gearing is even slightly off. And the top speed is likely to vary with every gust of wind. Find out what your top speed is in 4th.

Rolling resistance of tyres will also change. But in which way is difficult to say offhand. So ignored.

110 is too slow. Should be ~150.

Regards
Sutripta

Last edited by Sutripta : 3rd December 2011 at 20:52.
Sutripta is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2011, 22:48   #194
Senior - BHPian
 
rajeev k's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Emerging Metro
Posts: 3,290
Thanked: 1,669 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by DeOetelaar View Post
Here is a picture from the speedometer area of my european Alto which I have attached. I guess it looks similar to the indian. But if you need something else let me know.
This is the same unit fitted on the Indian Alto Vx 1.1 and Vxi. This was also OE in certain models of Wagon R Vx. No wonder that this looks similar to European Alto because it is made by an Indian company, Pricol, short for Premier Instruments and Control based in Coimbatore.

Quote:
Originally Posted by anky View Post
The first was my original speedo and the other was what I fitted 2 yrs back .
The refit is of the Alto Vx or Wagon R.
rajeev k is offline   Reply With Quote
Old 4th December 2011, 06:16   #195
BHPian
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hamburg
Posts: 62
Thanked: 10 Times
Default Re: Alto Issues

Quote:
Originally Posted by Gansan View Post
^^Those speeds may be possible on German roads, with German fuel. The oil being used may be 0W30 and the car may be in a different state of tune.

Here the car runs on 20W40 oil and is tuned for not so pure fuel. My 800 CC Alto reaches 100 KPH easily, but the next 20 KPH do not come up as easily. I have to give a good amount of accelerator in fourth gear and anything beyond that comes only incrementally. So I don't attempt it anymore and am happy between 80 - 100!
I think there would be not so much difference between the highways in Germany and India. To be honest some highways are very old in Germany. Stop thinking that Germany is a land of plenty.
Anyway I use petrol with 95 octane. Itīs difficult to get any below 95 here and if so it would have the same price as 95octan petrol.
My oil is 10w40 - you wonīt get any below here. I think it's not advisable to use too thin fluid oil for that engine. For a drive at top speed the engine should be at service temperature. It doesn't matter then if you have 10w or 20w. This value is just important for cold starting and mostly in India itīs warm. My Alto isnīt tuned (itīs hard to get any parts for that car here) and I guess every Alto in India has received a better maintenance than mine. During the 150000km (7 years) I have just changed the oil and filter every 15000-20000km. The spark plugs have been replaced once. I don't know when exactly. Same to the air filter, brake discs, timing belt and brake fluid. And now the head gasket has to be changed and my garage had closed. Anyway the Alto is really a great car.



Quote:
Originally Posted by rajeev k View Post
This is the same unit fitted on the Indian Alto Vx 1.1 and Vxi. This was also OE in certain models of Wagon R Vx. No wonder that this looks similar to European Alto because it is made by an Indian company, Pricol, short for Premier Instruments and Control based in Coimbatore.
The refit is of the Alto Vx or Wagon R.
I have never heard of pricol before I got the car. Well it works fine and that is the bottom line.
DeOetelaar is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issues With Alto Steering S.I.N.G.H Technical Stuff 9 24th January 2012 15:42
Alto LXI - 2700 kms and some issues travelwriter Test-Drives & Initial Ownership Reports 23 14th December 2011 11:17
Alto : Engine Oil Light stays on. And some other issues abhibh Technical Stuff 33 18th September 2011 22:07
Issues with Headers - Alto Knight Rider Technical Stuff 9 13th September 2007 15:59


All times are GMT +5.5. The time now is 00:10.

Copyright Đ2000 - 2017, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks