Go Back   Team-BHP > Under the Hood > Technical Stuff


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 1st October 2008, 23:06   #196
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,575
Thanked: 1,234 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kingshukt View Post
EGR valve replacement will NOT solve the problem of Krr noise unless a ECU (modified) map also happens.

I read somewhere else on this forum that an alternator change had resulted in the Krr noise disappearing.
You should have read about it in my post. Its still there but I dont hear it often as I rip my 2.2 these days
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 1st October 2008, 23:11   #197
BHPian
 
vroom77's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bangalore
Posts: 113
Thanked: 7 Times
Default

Quote:
Originally Posted by kalsu View Post
Does any one have the service light indicator comming on? When I press the accelerator the service lights blips up and loss of power in engine..Concorde guys havent been able to fix this yet..from the day one I bought the vehicle..guess its an electric connection issue when I jump into a pot hole this goes away..sounds strange aint it!
I got this problem immediately after the 1st service and at the time of test drive. Solution offered was replacing the accelerator pedal assembly. The sensor was faulty.
vroom77 is offline   Reply With Quote
Old 2nd October 2008, 14:45   #198
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default

I agree with you.

But am also suspecting the boost control solenoid going sticky, but cannot be sure without a technical diagram in hand and some diagnostic runs.

Quote:
Originally Posted by kingshukt View Post
EGR valve replacement will NOT solve the problem of Krr noise unless a ECU (modified) map also happens.
dadu is offline   Reply With Quote
Old 2nd October 2008, 15:25   #199
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default

Yes, I didnt expect it to go away with the replacement, alternator is always ON, so noise should've been always "ON" . Its definitely something mechanical.

Quote:
Originally Posted by jkdas View Post
You should have read about it in my post. Its still there but I dont hear it often as I rip my 2.2 these days
dadu is offline   Reply With Quote
Old 2nd October 2008, 20:05   #200
BHPian
 
vroom77's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bangalore
Posts: 113
Thanked: 7 Times
Default

Anyone knows which brand of engine coolant is used by the factory ? Is it Radicool from Castrol, not sure which one to use to top up?

As for engine oil, did any of you try Mobil Delvac MX ? whats your opinion on it and where in Bangalore can I source it from ?
vroom77 is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 10:23   #201
BHPian
 
Join Date: May 2006
Location: Pune
Posts: 123
Thanked: 80 Times
Default

Quote:
Originally Posted by vroom77 View Post
Anyone knows which brand of engine coolant is used by the factory ? Is it Radicool from Castrol, not sure which one to use to top up?

As for engine oil, did any of you try Mobil Delvac MX ? whats your opinion on it and where in Bangalore can I source it from ?
I suggest you try Delo-400 instead of Mobil Delvac MX.I have run my Safari (2.2) both on Delvac MX & Delo-400 and I do feel a perceivable difference.
rb2399 is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 20:16   #202
BHPian
 
chaxy's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: hyderabad
Posts: 385
Thanked: 13 Times
Default

What is the ideal KMS for 2nd service for the 2.2?

My vehicle has done 7500kms on the ODO. I did 1st service at 1000kms and also did oil change. According to manual it is 15000 for 2nd service!! Its also given that if more than 50% is in city conditions then service at 7500.

Very confusing..Please advise ??
chaxy is online now   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 20:52   #203
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default

I would say apprx between 7.5-10k, you should get it done. anyway you cant go beyond an years limit too for your second service.

Quote:
Originally Posted by chaxy View Post
What is the ideal KMS for 2nd service for the 2.2?

My vehicle has done 7500kms on the ODO. I did 1st service at 1000kms and also did oil change. According to manual it is 15000 for 2nd service!! Its also given that if more than 50% is in city conditions then service at 7500.

Very confusing..Please advise ??
dadu is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 20:53   #204
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,957
Thanked: 247 Times
Default

I would strongly recommend the 7500km OCI.
15,000 km is just asking for trouble in the long run.
nitrous is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 21:10   #205
Senior - BHPian
 
jaysmokesleaves's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mostly Mumbai
Posts: 1,649
Thanked: 807 Times
Default

Quote:
Originally Posted by nitrous View Post
I would strongly recommend the 7500km OCI.
15,000 km is just asking for trouble in the long run.
I fully second the above statement. When I changed engine oil @ 9000kms, it looked and felt terrible.
All this talk of newer long drain oils which exceed API ch4++ specs is fine, but no one knows how these actually affect the engine in the long run.
The TASS service are new ITI recruits who will tell you exactly as per their company training program.
BUt i remember reading in the manual - oil change every 7500 for city driving and other demanding driving conditions.
jaysmokesleaves is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 21:16   #206
Distinguished - BHPian
 
jkdas's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thiruvananthapu
Posts: 9,575
Thanked: 1,234 Times
Default

Quote:
Originally Posted by vroom77 View Post
Anyone knows which brand of engine coolant is used by the factory ? Is it Radicool from Castrol, not sure which one to use to top up?

As for engine oil, did any of you try Mobil Delvac MX ? whats your opinion on it and where in Bangalore can I source it from ?
They used Mobil for my 7500 oil change and Castrol for my 15k oil change. I am bit worried about the oil grade used for my 2nd oil change though as its not CH4.
jkdas is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 21:18   #207
BHPian
 
chaxy's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: hyderabad
Posts: 385
Thanked: 13 Times
Default

Thanks a lot guys! I will go for the service at 8000 kms to be on safer side.
chaxy is online now   Reply With Quote
Old 5th October 2008, 19:34   #208
Senior - BHPian
 
Join Date: May 2007
Location: Bangalore
Posts: 3,649
Thanked: 242 Times
Default The air about Fuel Filter change

I saw the Service Bulletin myself and it categorily states that for all DICOR engines the Fuel Filter needs replacement only after 30,000 Kms, even for existing On-road vehicles.

The only key is, provided the existing Fuel filter has the Part no : 253409110117. If not, it will still be requiring a change at 15,000 Kms.

I hope it clears up the air around the fuel filter now.
dadu is offline   Reply With Quote
Old 5th October 2008, 21:22   #209
Senior - BHPian
 
nitrous's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UAE/Lon/Madras
Posts: 6,957
Thanked: 247 Times
Default

Quote:
Originally Posted by jkdas View Post
They used Mobil for my 7500 oil change and Castrol for my 15k oil change. I am bit worried about the oil grade used for my 2nd oil change though as its not CH4.
Shift to API-CH4+ after 5,000 kms on the Castrol CF4.
Don't forget to replace oil filter.
nitrous is offline   Reply With Quote
Old 5th October 2008, 23:51   #210
BHPian
 
vroom77's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bangalore
Posts: 113
Thanked: 7 Times
Default

@das, I went for the oil change and now the bull runs on Delo 400, it confirms to CH4 + MB 283.3 as prescribed in the users manual. I drove around 650km since the change. and there is a noticeable difference in the engine sound and overall refinement after the switch. This oil change happened at 4k.

I am seeing lot of fog accumulated inside and outside the front windshield and its worst when driven in rain. Defogging doesnt work well too. Is anyone else facing this ? Any clue how to fix this ? I have put garware film on the windsheild, would that be a reason ?

Last edited by vroom77 : 5th October 2008 at 23:54. Reason: more info
vroom77 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Skoda Laura: Problems & solutions thread anandbhat Technical Stuff 1010 24th November 2016 13:48
Tata Safari - Technical Specifications & Feature List Stratos Technical Stuff 11 24th June 2011 20:48
technical aspects in technical driving ram_hyundai Technical Stuff 1 2nd February 2008 21:12


All times are GMT +5.5. The time now is 18:01.

Copyright 2000 - 2016, Team-BHP.com
Proudly powered by E2E Networks